Дисциплінарна відповідальність: види відповідальності, процедура та строки застосування дисциплінарного стягнення

26.12.2012
1355
0

Відповідальність згідно з трудовим правом - окремий вид юридичної відповідальності, яка полягає у передбаченому нормами трудового права обов’язку працівника відповідати за вчинене трудове правопорушення і нести відповідальність.

Підставою дисциплінарної відповідальності є трудове правопорушення - протиправне діяння, яке полягає у невиконанні або неналежному виконанні працівником трудових обов’язків.

Дисциплінарна відповідальність працівників настає за порушення трудової дисципліни - невиконання чи неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов’язків.

Дисциплінарну відповідальність можна розглядати у двох аспектах:

як певна реакція на дисциплінарний проступок у сфері трудових відносин, можливість застосування до порушника заходів дисциплінарного стягнення, визначених у трудовому законодавстві;

як наслідок невиконання чи неналежного виконання трудових обов’язків конкретним працівником із застосуванням санкцій за порушення трудової дисципліни. У цьому аспекті дисциплінарна відповідальність є ретроспективною і полягає в обов’язкові порушника відповісти за вчинений дисциплінарний проступок і зазнати негативних наслідків у вигляді обмежень особистого, організаційного чи майнового порядку. Зі сторони роботодавця реакція на дисциплінарний проступок полягає в тому, щоб зажадати пояснення від порушника трудової дисципліни; застосування до працівника санкцій у порядку, визначеному трудовим законодавством.

У трудових правовідносинах роботодавець має дисциплінарну владу над працівником, а працівник несе дисциплінарну відповідальність саме перед роботодавцем, а не перед державою (державним органом), як це відбувається при адміністративній та кримінальній відповідальності.

Нагадуємо, що невиконання працівником трудових обов’язків через незалежні від нього причини не може розглядатися як порушення трудової дисципліни. Наприклад, стан здоров’я, що перешкоджає виконанню роботи та інші. У цих випадках немає вини працівника.

Правовий механізм дисциплінарної відповідальності складається з правових норм, які передбачають підставу дисциплінарної відповідальності, дисциплінарні стягнення, порядок їх накладення, зняття й оскарження.

Передбачено наступні види дисциплінарної відповідальності:

1. Загальна дисциплінарна відповідальність регулюється КЗпП України і правилами внутрішнього трудового розпорядку. Вона поширюється на всіх працівників, крім працівників, для яких встановлена спеціальна дисциплінарна відповідальність.

2. Спеціальна дисциплінарна відповідальність регулюється законодавством, статутами й положеннями про дисципліну. Розрізняють спеціальну дисциплінарну відповідальність згідно із законодавством (наприклад, прокурори, судді, державні службовці), а також спеці­альну дисциплінарну відповідальність згідно зі статутами та положеннями про дисципліну (працівники залізничного транспорту, зв’язку).

Необхідно зазначити, що дуже важливо дотримуватися процедури накладання дисциплінарного стягнення, а саме:

1. При виявленні дисциплінарного проступку необхідно зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення, з’ясувати причини й обставини, за яких вчинено дисциплінарний проступок.

2. При застосуванні дисциплінарного стягнення дуже важливо враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обрати вид стягнення та видати наказ чи розпорядження.

3. Однією зі стадій є виконання дисциплінарного стягнення. Необхідно повідомити працівника під розписку про оголошене в наказі стягнення, у разі звільнення працівника за порушення трудової дисципліни - в день звільнення видати працівникові копію наказу про звільнення з роботи, належно оформлену трудову книжку й розрахуватися з ним.

У разі оскарження дисциплінарного стягнення працівником у порядку, встановленому чинним законодавством, необхідно припинити дисциплінарне провадження у зв’язку із закінченням строку його застосування, зняти дисциплінарне стягнення, визнати дисциплінарне стягнення незаконним у порядку, встановленому чинним законодавством.

Дуже важливо нагадати, що відповідно до ст.148 КзпП України дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебуванням його у відпустці. Крім того, дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

В. Шеїн.

Начальник Дзержинського міського управління  юстиції.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама