Героїко-патріотичне виховання дітей та молоді – пріоритетний напрямок державної політики

12.11.2013
1839
0

Героїко-патріотичне виховання дітей та молоді – пріоритетний напрямок державної політики

Перспективи розвитку суспільства, успішність будь-яких суспільно-економічних і політичних перетворень у країні залежать від соціального становлення підростаючого покоління. Героїко-патріотичне виховання дітей та  молоді  визнано в Україні пріоритетним напрямком державної політики. Завдання і зміст цієї роботи визначені Законом України «Про увічнення Перемоги  у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років».

На виконання державних програм міський відділ освіти постійно працює над виробленням дієвої, продуктивної стратегії побудови системи навчально-виховної роботи в навчальних закладах освіти міста.

З метою виховання в молоді почуття патріотизму й поваги до героїчного минулого українського народу, ветеранів та учасників Великої Вітчизняної війни та святкування 70-ї річниці визволення Донбасу в загальноосвітніх закладах міста протягом 2012-2013 навчального року була проведена відповідна робота. Про результати роботи міському оргкомітету акції звітувались 66 пошукових загонів, учасниками яких були 552 учні. Вони брали активну участь в операціях: «Донбасівці в великих боях», «Вони билися під Одесою», «Курська дуга», «Вони визволяли Донбас»,  «Сталінградський котел», «Даєш Київ», «Ветеран живе поруч» та інших. Учасники операцій здійснювали екскурсії, краєзнавчі експедиції, туристські подорожі місцями боїв, доглядали за місцями поховання воїнів-визволителів, пам’ятниками та меморіальними знаками  міста.

Матеріалами пошукових робіт, які плідно використовуються у навчально-виховному процесі, поповнились музеї і музейні кімнати навчальних закладів міста. З метою популяризації роботи музеїв створені та поширені в школах спеціальні буклети, які висвітлюють напрямки роботи шкільних музеїв та зміст екскурсій.

В межах операцій «Ветеран живе поруч» та «Милосердя» в школах міста плідно працюють 66 волонтерських груп, учасниками яких є 723 учні. Діти надають посильну допомогу літнім людям, ветеранам війни та праці, ветеранам-педагогам, пенсіонерам, дітям війни: це і прибирання житла та подвір’я, і допомога у придбанні ліків та продуктів харчування, робота щодо ведення домашнього господарства. Учасники волонтерського руху ЗОШ № 2 зробили передплату для підшефних ветеранів на періодичні видання, учні НВК  «Школа-сад» надали матеріальну допомогу підшефному ветерану для проведення операції. За попередній навчальний рік конкретна допомога була надана 134 літнім людям.

Протягом року проводились різноманітні і за формою, і за змістом виховні заходи героїко-патріотичної тематики: уроки пам’яті, круглі столи, усні журнали, читацькі конференції, мітинги, диспути, виставки, змагання,  конкурсні програми тощо.

Не один захід, не одне шкільне свято не проходять без участі ветеранів війни та праці. І тоді учням та вчителям випадає чудова нагода поспілкуватися зі свідками воєнних років. Адже жодна книга, жоден кінофільм не зрівняються зі спогадами ветеранів Великої Вітчизняної війни. З особливим хвилюванням, затамувавши подих, намагаючись уявити себе в тих тяжких умовах, діти слухають розповіді ветеранів про бойову молодість, суворі дні війни та нелегкі воєнні шляхи. В спогадах ветеранів поєднуються біль втрати рідних і близьких, друзів-однополчан, патріотизм, смак перемоги і радість від того, що молоде покоління, знає про війну лише з книг та розповідей і має можливість жити у мирній країні.

Уся проведена робота сприяла підвищенню ефективності навчально-виховного процесу, розвитку творчої активності учнів, виробленню навичок ціннісно-орієнтованого ставлення до історичного минулого, патріотичному вихованню школярів.

Робота пошукових загонів міста відзначена  Департаментом освіти та науки Донецької облдержадміністрації, Радою регіонального об’єднання  «Пам’ять», радою Донецької обласної організації ветеранів України. На обласному зльоті пошукових загонів «Спадкоємці Перемоги» і активістів музеїв при навчальних закладах Донецької області отримали грамоти за зайняте І місце НВК «Школа-гімназія» і НВК «Школа-сад»; за ІІ місце – СЗОШ № 3, ЗОШ № 2, 13, інтернат; за ІІІ місце – ЗОШ № 10, 16; як лауреати конкурсу-огляду музейних експозицій – ЗОШ № 20.  Пошуковий загін НВК «Школа-гімназія отримав ювілейний нагрудний знак, в ознаменування 70-річчя визволення Донецької області від німецько-фашистських загарбників у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр., а ЗОШ-інтернат – подяку за активну участь у обласній історико-патріотичній акції «Вахта пам’яті»  (за найбільшу кількість поданих матеріалів до обласного оргкомітету).

Підсумки підведені, але робота продовжується. 9 листопада – Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму. В навчальних закладах міста пройдуть заходи з відзначення річниці організаційного об’єднання громадського руху колишніх малолітніх в’язнів нацизму, а 8 листопада на базі міського краєзнавчого музею відбувся міський зліт пошукових загонів «Нащадки Перемоги».

О. Кондрашова.

Методист ММК.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама