Громадські роботи, як вид кримінального покарання

01.04.2014
2220
0

Громадські роботи, як вид кримінального покарання

Кожна людина, що вчинила кримінальне правопорушення,  та вина якої доведена, у передбаченому законом, порядку, притягується до кримінальної відповідальності, розмір і вид якої визначається судом в залежності від ступеня небезпеки вчиненого протиправного діяння, особи злочинця, тощо, у межах санкції, передбаченої за вчинення такого діяння Особливою частиною Кримінального кодексу України. Особі призначається певне покарання, тобто захід державного примусу, що застосовується від імені держави за вироком суду, і полягає в передбаченому кримінальним законом обмеженні прав і свобод засудженого. Покарання повинно бути рівнозначним до вчиненого злочину, та достатнім для виправлення і ресоціалізації засудженого.

Відповідно до ст.51 Кримінального кодексу України  в нашій країні існує 12 видів кримінальних покарань, одні з них можуть застосовуватись лише як основні, інші – лише, як додаткові до іншого покарання, а є і такі, що можливо застосовувати як основне так і додаткове. Окрім такого критерію розподілу  покарань на види, вони можуть класифікуватися на такі, що пов’язанні з позбавленням волі та альтернативні ув’язненню. До останніх і відноситься такий вид кримінального покарання, як громадські роботи.

Перш ніж розібратися у правовій основі призначення та особливостей виконання цього виду покарання, згадаємо історію  його виникнення.

Громадські роботи, що за своєю правовою характеристикою є найбільш наближеними до сучасної практики їх виконання, були введені в Англії та Уельсі у 1975 році, пізніше – ще у цілому ряді країн Європи після того, як були вивчені переваги цього, альтернативного ув’язненню, заходу примусу над іншими покараннями. Метою громадських робіт тоді була профілактика злочинності і сприяння ресоціалізації правопорушника через примусову безоплатну працю й виконання суспільно корисної роботи для неприбуткових організацій, підприємств, церков тощо. Вважається що така діяльність сприяє вдосконаленню самодисципліни та покращенню поведінки засудженого.

Україна, визначивши переваги покарань, альтернативних позбавленню волі, пішла шляхом її сусідів – країн Східної, Центральної та Західної Європи, і у 2001 році, реформуючи своє кримінальне законодавство, ввело такий новий вид покарання, як громадські роботи та цілий ряд інших покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

Повернемося до сучасності. Відповідно до ст. 56 Кримінального кодексу України, громадські роботи – це вид покарання, що полягає у виконанні засудженим у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно-корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування. Цей вид покарання має строковий характер і застосовуються у межах від 60 годин до 240 годин та відбуваються не більше як чотири години на день, а щодо неповнолітніх – у межах від 30-ти до 120-годин з тривалістю виконання ними таких робіт не більше двох годин на день. Також законодавець виділяє осіб, до яких не можуть бути застосовані громадські роботи, ними є: інваліди першої чи другої групи, вагітні жінки, особи, що не досягли пенсійного віку, військовослужбовці строкової служби, неповнолітні у віці від 14-ти до 16-ти років.

Функцію здійснення контролю за виконанням засудженими особами цього виду покарання, законодавством покладено на такий державний орган, як кримінально - виконавча інспекція.

Утворенню  цього державного  формування, сприяло проведення цілого ряду  реорганізаційних заходів щодо реформування кримінально-виконавчої системи, котра   у наслідок здобуття Україною самостійності, потребувала  значних змін та більш ретельного державного врегулювання вказаної сфери. Перший крок в цьому напрямі був зроблений  в 1998 р., коли був створений  окремий орган,  Державний департамент з питань виконання покарань, та до його відомства була передана інспекція виправних робіт, на базі якої, 21 листопада 2001 року було створено кримінально-виконавчу інспекцію, яка на сьогоднішній день входить до складу Державної пенітенціарної служби України, та виконує низьку функцій щодо контролю за виконанням покарань,  не пов’язаних з позбавленням волі.

Відповідно до чинного  законодавства, кримінально-виконавча інспекція є державним органом, що виконує кримінальні покарання альтернативні позбавленню волі у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт. Кримінально-виконавча інспекція також здійснює контроль за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням; звільнених від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, а також на неї покладено обов’язок виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських і виправних робіт за порушення правил у сфері безпеки дорожнього руху. Також КВІ направляє осіб, засуджених до покарання у вигляді обмеження волі, які на час винесення вироку суду не перебували під вартою, до кримінально-виконавчих установ відкритого типу.Тобто перелік завдань органів кримінально-виконавчої інспекції не євичерпним, і це пояснюється тим, що законодавство України постійно оновлюється, доповнюється, змінюється тощо.

Дзержинський міський підрозділ  Микитівського МВ КВІ працює з засудженими особами, яким за вироком суду призначено альтернативне покарання вже тринадцять років. У своїй діяльності, співробітники інспекції діють виключно у межах закону, відповідно до принципів верховенства права, законності, гуманізму, поваги до людської гідності тощо. Колектив підрозділу невеликий, та складається з шести осіб: заступника начальника, майора вн. сл. Карлової О.А, старшого інспектора ст. лейтенанта вн. сл. ОвсянніковоїЄ.Ю., інспекторів: капітана вн. сл. Семенець О.В., ст. лейтенанта вн. сл. Сідельнікова В.В., лейтенанта вн. сл. Черноусової Н.Г. лейтенанта вн. сл. Івченко Е.Ю.Оскільки діяльність органів кримінально-виконавчої інспекції, як і будь-якого іншого державного формування є гласною, нещодавно, керівництвом підрозділу було прийнято рішення про утворення веб-сайту, для висвітлення усіх заходів, та іншої наочної інформації, що має значення у діяльності Дзержинського МП КВІ. На сьогоднішній день з такою інформацією можна ознайомитися за наступною електронною адресою: http://dzerghinskpravo.ucoz.ua. Звертаємо вашу увагу, що за допомогою цього сайту, через відповідну форму, можливе звернення до керівництва підрозділу з будь-яких питань, що стосуються діяльності інспекції,  у  межах законодавства України про звернення громадян.

На сьогоднішній день на обліку інспекції перебуває близько двохсот тридцяти осіб, засуджених до альтернативних видів покарань, шістнадцять з них до громадських робіт.

Відповідно до чинного законодавства, кримінально-виконавча інспекція м. Дзержинська, на початку кожного року погоджує з органами місцевого самоврядування перелік підприємств комунального господарства на базі яких засуджені можуть відбувати громадські роботи. У цьому році такими підприємствами є: ДКАП «Комунальник», ТОВ «Новгородський ККГ», ДКП «Дзержинськжитлосервіс» та ПП «ІРД» філія «Техноком».

Станом на сьогоднішній день, п’ять  осіб, засуджених до громадських робіт у межах призначеного покарання, виконують суспільно-корисну роботу:прибирають парки, сквери, вивозять сміття із стихійних звалищ, висаджують  дерева та кущі, ремонтують і фарбують паркани та лавки. Цей результат служить не потерпілому, а суспільству в цілому.

Звичайно, не поодиноко трапляються випадки, коли особи, що засуджені до громадських робіт порушують порядок і умови відбування цього покарання, або і зовсім ухиляються. Слід зазначити, що за ухилення від відбування покарання у виді громадських робіт, законом передбачена кримінальна відповідальність за статтею 389 ч.2 Кримінального кодексу України.

Підсумовуючи вищенаведене зазначено, щогромадські роботи є одним з основних видів кримінальних покарань, що застосовується до осіб, виправлення і ресоціалізація яких можлива без їх ізоляції від суспільства. Такі засуджені, у процесі відбування покарання, не лише усвідомлюють свою провину за вчинене кримінальне правопорушення, а і своїми діями приносять користь.

Н.Г. Черноусова.

Інспектор Дзержинського МП

Микитівського МВ КВІ УДПтСУ в Донецькій області

лейтенант вн.сл.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама