… І серце ожива …

09.11.2010
1387
0

Для читачів був проведений тематичний вечір «Мова - це пам’ять в майбутнє і стежина в минуле». Метою цього заходу було донести, що мова - душа народу! А душа - корінь життя. Сьогодні ми маємо думати про свій корінь, про те, без чого не мислиться жоден народ.

Ну, щоб, здавалося,
слова…
Слова та голос -
 більш нічого,
А серце б’ється - ожива,
Як їх почує!

Так проникливо-задушевно писав Т. Шевченко, найславетніший безсмертний Кобзар українського народу. Проминули роки заборони рідної мови, сьогодні українська мова офіційно визнана державною мовою України.

Працівники бібліотекі постаралися так донести до своїх читачів рідне слово, щоб воно відгукнулося в їх серцях і душах. Для них була оформлена книжна виставка «Мова - душа народу», на якій була представлена сучасна українська літературна мова Ж. Колоїз. Ця книга може сприяти кращому засвоєнню теоретичних знань та поглибленому вивченню сучасної української мови. Універсальний довідник М. Зубкова є найновішим функціональним виданням такого роду і розрахований на всіх не байдужих до своєї грамотності. Комплексний довідник О. Дудка та Л. Шевелєвої, укладений за чинними програмами для 11-річної та 12-річної загальноосвітньої школи, містить теоретичний матеріал з основних розділів науки про мову. Навчальні посібники Ж. Соколовської, В. Власенко «У ділове спілкування - державну мову» та Н. Потелко «Українська мова і ділове мовлення» висвітляють  найважливіші питання ділового спілкування та рекомендації щодо укладення ділових паперів. Всі ці книжки можно переглянути та покористуватися ними в читальному залі бібліотеки-філії № 7 для дорослих.

На завершення тематичного вечора була проведена інтелектуальна вікторина «Доброму слову - ціни нема!», яка визначила, що читачі добре знають, кому з українських письменників належать ті чи інші висловлювання про українську мову.

Для людини будь-якої нації сенс життя полягає в тому, щоб ніколи не цуратися свого походження, роду, ніколи не забувати своєї рідної мови. Хіба може вмерти наша рідна мова, багатюща культура, що є зразком для іншіх народів світу? Дуже хочеться, щоб відродилась наша мова у душі кожного із нас. Тоді рідна Україна сильно і гордо утвердить себе на карті світу.

М. ОЧЕДАЄВСЬКА
Бібліотекар бібл.-філ. № 7 ЦБС для дорослих.
 

 

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: язык
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама