Інвестиції в майбутнє

14.06.2011
1331
0

Дошкільне дитинство - особливий, значущий час проживання особистості.  У цьому віці важливий для розвитку чи не кожен день. Основа майбутньої особистості закладається в ранньому віці. Знання та вміння, набуті в дитинстві,  впливають на подальший життєвий шлях людини, на можливості її гармонійного розвитку. Саме тому держава нині приділяє особливу увагу забезпеченню рівного доступу до освіти вже в дошкільному віці.

Ніколи ще в Україні проблеми дошкільної осві­ти не мали такого розголосу і визнання їх надзвичайно важливого значення. До дошкілля сьогодні прикута увага вищого керівництва держави, науковців, практиків, усіх освітян і громадян країни.

Виступаючи на засіданні Гуманітарної  Ради 26 серпня 2010 року, Президент України Віктор Федорович Янукович поставив перед освітянами чітке завдання - кардинально змінити ситуацію саме в дошкільній освіті. Глава держави назвав дошкілля "фундаментом сучасної системи безперервної освіти" і закликав зробити його міцним і надійним.

Верховна Рада України  також визнала надзвичайну вагу дошкільної освіти для розвитку особистості і законодавчо запровадила обов'язкову дошкільну освіту дітей з п'ятирічного віку.

Як ключові розглядалися питання стану дошкільної освіти й на спеціальному освітянському засіданні уряду з питань освіти (27 серпня 2010 року). Прем'єр-міністр   України Микола Янович Азаров доручив до 1 вересня 2011 року довести показник охоплення дітей дошкільною освітою до 75 відсотків (сьогодні він становить 56%).

Зменшення охоплення дітей дошкільною освітою в нашому місті пов’язане насамперед із соціально-економічною  кризою 1990-х років, скороченням народжуваності та, як наслідок, - різким скороченням мережі дошкільних закладів. У попередні роки значну частину державних садків було закрито, перепрофільовано та  передано в інші форми власності. Брак місць у  дошкільних навчальних закладах в місті є на сьогодні однією з найгостріших  проблем.

З метою забезпечення захисту конституційних  прав дітей дошкільного віку та державних гарантій щодо доступності та безоплатності здобуття дошкільної освіти, зокрема дітьми п'ятирічного віку, з’являються альтернативні інституції: групи короткотривалого перебування дітей, вихідного дня, центри розвитку дитини. В нашому місті  великою популярністю серед батьків користується соціально-педагогічний патронат.

На першому з’їзді педагогічних працівників України, який відбувся 5 листопада 2010 року, була розглянута і схвалена Концепція Державної програми розвитку дошкільної освіти до 2017 року. Розроблена така програма і в нашому місті. Вона передбачає заходи щодо підвищення відсотка охоплення дітей дошкільною освітою, а саме:  ведеться робота щодо відкриття  4 додаткових груп на базі загальноосвітніх навчальних закладів в освітніх округах, де є гостра потреба в дитячих садках (загальноосвітня школа № 18, загальноосвітня школа № 20, загальноосвітня школа-інтернат). За великої підтримки  виконкому Дзержинської міської ради, особисто міського голови В.М. Сліпцова в жовтні 2010 року була відкрита одна (це вже 6) додаткова група в ДНЗ № 11 "Казка". Постійно вживаються заходи щодо поліпшення умов перебування дітей в дошкільних закладах: проводяться поточні ремонти,  в усіх садках замінено обладнання на харчоблоках, придбані нові автоматичні пральні машини, в  двох закладах встановлено нову огорожу.

Але ж проблем не стає менше. І одна з головних - черга.

Щоб система прийому дітей в дошкільні заклади була прозорою, з 1 січня 2011 року в міському відділі освіти ведеться загальна черга на влаштування дітей в дитячі садки. Протягом березня був проведений аналіз щодо  можливості максимальної наповнюваності дошкільних груп. Після узгодження черги були складені списки дітей на влаштування в дошкільні заклади. З цими списками можна ознайомитись в міському відділі освіти або в дошкільному закладі.

Проводяться індивідуальні прийоми, бесіди, консультації з батьками. У випадку відсутності місць в дошкільному закладі пропонується інший заклад, де є вільні місця. У разі відмови від запрошення вільне місце пропонується наступним дітям по черзі.

Необхідно зазначити, що на даний час є вільні місця в дошкільному закладі № 1 (м.Дзержинськ, вул..Терешкової) та дош­кільному закладі № 3 (м.Дзержинськ, вул.Дзержинського,27), а саме: для дітей 2009 року народження 13 місць, 2008 - 16 місць, 2007 - 6 місць.

Відповідаючи на численні питання батьків щодо режиму роботи дошкільних закладів, хочу сказати, що дійсно з березня цього року змінився режим роботи груп, він став дев’ятигодинним, але в кожному садочку є чергова група, яка працює до 19 години.  Також в місті працюють 4 групи цілодобового перебування дітей.

Сьогодні у сфері дош­-кі­льної освіти з’являється багато інновацій різних за характером, спрямованістю і значенням, проводяться державні реформи, втілюються  новинки в організацію, зміст, методику, технологію навчання.

Сучасний дошкільний навчальний заклад - це місце, де дитина має  здобувати досвід широкої емоційно-практичної взаємодії з дорослими та однолітками. Саме в дитячому садку, в якому дитина реалізує своє право на індивідуальний розвиток, украй важливий особистісно орієнтований підхід до розвитку та виховання дитини. Адже наші діти - це справді наше майбутнє. А інвестиції в майбутнє необхідно робити  постійно.

О. Гарюк.

Начальник міського відділу освіти.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: инвестиции, Детские сады, права детей
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама