Казка, створена у Львові, залишиться в пам'яті назавжди

04.12.2017
1466
0

Казка, створена у Львові, залишиться в пам'яті назавжди

Співпраця Торецька і учасників проекту "Відкривай Україну" виявилася успішною. Спільні заходи, метою  яких стало національно-патріотичне виховання молоді Донеччини, були досить насиченими та  цікавими.

Проект "Вихідні у Львові" для дітей із зони АТО  було започатковано  в серпні за ініціативи викладачів музичної школи ім. І. Карабиця  Овчинникової О. І. та Гаврилюк О.В. Захід вирішили провести у листопаді. Вчителі звернулись до голови студентської організації "Україна - єдина" Українського католицького університету (УКУ)  м. Львова  Мурина Юрія з проханням показати дітям найстаріше місто України,  і  львів'яни  гостинно запросили  наших дітей до себе. Реалізація проекту сталася в рамках Програми національних обмінів та за фінансування Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США).

Потужна, ініціативна команда  студентів УКУ у складі: Цюник Іванни, Борової Марії, Піцик Соломії, Шипка Марії, Крайчик Марти, Гаврон Христини, Кудла Олесі, Левуса Назарія  започаткувала проект "Вихідні у Львові", куратором якого є Любич Юлія. Громадська організація "Україна - єдина"  під керівництвом Юрія Мурина  відповідально підійшла до втілення ідеї в життя. Це люди не байдужі до чужої біди, які несуть добро, можуть прийти на допомогу, вміють добиватися цілей, ставити задачі та виконувати їх. Поряд з ними затишно і спокійно. Можна бути впевненими у майбутньому, коли поруч такі люди.  

Дітей у подорож проводжало керівництво військово-цивільної адміністрації міста Я. Д. Руденко, О. Г. Кульбачна, Ю. М. Євсиков,  а також керівники творчих дитячих закладів  -  О. Є. Мирошниченко, І. В.  Денисова, які  побажали   своїм  вихованцям  доброї дороги і гарного виступу у Львові.

Перше, що відчули діти Торецька, коли дісталися Львова, то був теплий, щирий прийом, гостинність, доброзичливість з боку львів'ян. Саме  це і стало запорукою спілкування.  Наші учні  без перешкод  розмовляли  на рідній мові, розповідали про те, чим вони полюбляють займатися  у вільний час, на яких інструментах навчаються грати в музичній школі, які гуртки відвідують, про свої родини, про друзів. Студенти так притягнули дітей своєю позитивною енергетикою, що здавалося нібито вони знали один одного досить давно. Це і стало підтвердженням того, що ми всі разом і ми -  єдині.

Не дивлячись на те,  що Львів зустрів дощем, настрій у дітей був гарний, адже гарячі серця друзів розповсюджували тепло і світло. Дітей посадили в екскурсійний трамвайчик "Чудо-світ", який  провіз  їх містом та познайомив з пам'ятками архітектури, домами видатних діячів, історичними фактами життя Львова. Учням була надана можливість побувати у Львівському оперному театрі - архітектурній перлині Львова, побачити зали та велику сцену, де співала  легенда оперної майстерності Соломія Крушельницька. Продовженням знайомства з творчістю та життям співачки стало відвідування музично-меморіального музею С. Крушельницької. Екскурсія по музею - це своєрідна подорож у минуле, де можна побачити оригінальні фотографії, афіші, програми концертів, портрети, фрагменти сценічних костюмів та почути неповторний голос великої співачки.

Також діти побували у найстарішому закладі на теренах держави з унікальною колекцією пам'яток традиційної культури та народного мистецтва України - в  музеї етнографії та художнього промислу. Юні тореччани відвідали палац Потоцького, велику будівлю у  стилі французького неоренесансу XIX століття, де зберігаються полотна європейських майстрів, старовинні ікони, а також експозицію Львівської галереї мистецтв.

Замки є основними принадами давнього Львова. Їх красива архітектура, містична історія і мальовничі пейзажі завжди приваблювали людей. Діти відвідали Олеський, Підгорецький, Золочевський замки -  величні споруди, які були свідками багатьох історичних подій, у різні періоди  виконували певні функції  та  є культурною та архітектурною спадщиною Галицької землі.

Наприкінці дня діти потрапили  до  вечірнього Львова. Яка це чудодійна атмосфера, де на вулицях просто неба грають музиканти та співають проникливі пісні,  а   перехожі не поспішаючи прогулюються містом, і  чарівний  аромат кави запрошує до кав'ярен. Наші львівські друзі провели дітей до карамельної фабрики, де  вони набрали солодких сувенірів. Потім  була шоколадна фабрика. А   кульмінацією вечора стало  відвідування візитної картки Львова - кавової  копальні, де також не обійшлося без подарунків рідним. По дорозі до гуртожитку в автобусі  діти та студенти влаштували експромтом співочий  батл,  де  змагалися в знанні і виконанні українських пісень. Перемогла звичайно дружба,  - останню пісню виконали разом.

Цікавим виявилося знайомство з директором приватної школи "Вільних та небайдужих" Олесем Пограничним,  який на своєму прикладі показав, як треба втілювати в життя ідеї, якою повинна бути "школа майбутнього", яку функцію несе викладач в роботі з дітьми. Діти познайомились з віце-ректором УКУ Мирославом Мариновичем та директором Центру Щептівського УКУ Олегом Яськівим, взяли участь у  майстер-класі від найцікавішої людини  - керівника проекту HALICINA SCHOLA CANTORUM Івана Духнича,  під час якого дітям показали виконавські можливості органа, розповіли про історичні факти,  надали  можливість доторкнутися до інструмента.

А ще студенти УКУ провели екскурсію  по  своєму учбовому закладу, його бібліотеці, де діти на свої очі побачили старовинні рукописи самого І. С. Баха.

У рамках обміну досвідом між творчими закладами міста Торецька та Львова пройшов концерт, де учні показали свої таланти. Від музичної школи ім.  І. Карабиця виступили вихованці Євсюкової М.В. у складі ансамблів "Веселий настрій", "Акорд", "Колорит".

Від Центру дитячого та юнацької творчості - ансамбль танцю "Асорті" під керівництвом Русаченко В.Г., вокальний колектив "Пісенний вернісаж" (кер. Мелашенко О.Г.), зразковий художній колектив "Співаночки" (кер. Скляр Л.А.)

Львівська музична школа-інтернат ім. С.Крушельницької показала учнів відділу духових та ударних інструментів та камерний ансамбль скрипалів.

В концерті брали участь також творчі колективи у складі студентів УКУ. Його організатори створили дружню, творчу атмосферу та надали можливість артистам розкрити   виконавські здібності.

Хлопці і дівчата зі сходу та заходу відкриті до спілкування, їм нічого ділити, в них один дім - Україна, і цей проект є доказом. Приємно було спостерігати, як з кожним днем діти зближуються, наприкінці вже ставши друзями, обмінялись номерами телефонів і тепер чекають на приїзд гостей до Торецька. Такі спільні заходи зближують людей і підтримують державну програму "Схід і Захід разом".

Старші друзі навчили наших дітей мріяти, і тепер вони точно знають, що мрії збуваються. Казка, створена у Львові, залишиться в пам'яті назавжди.

Учасники проекту "Вихідні у Львові" -  діти, керівництво дитячих закладів,  викладачі та батьки  дуже вдячні організаторам заходу:  керівнику військово-цивільної адміністрації Я. Д. Руденко,  його заступнику Кульбачній О.Г., бухгалтеру  міського відділу культури  Довгій Л.Є., голові громадської організації "Україна - єдина" Юрію Мурину і його команді,  Європейському Союзу та Національному фонду підтримки демократії (США). Без їх допомоги та участі проекту не було б. Дякуємо за небайдужі серця!

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: АТО, проект Відкривай Україну, діти, музична школа ім. І. Карабиця
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама