ХАЙ НЕ ЗГАСНЕ СВІЧА ПАМ´ЯТІ

28.03.2016
1218
0

ХАЙ НЕ ЗГАСНЕ СВІЧА ПАМ´ЯТІ

ХАЙ НЕ ЗГАСНЕ СВІЧА ПАМ´ЯТІ

Україна і світ вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932—1933 років. Мільйони загиблих, тисячі ненароджених, понівечені людські долі, виснажена душа українського народу — це безпрецедентний злочин у світовій історії. Масштаб цієї трагедії важко осягнути і неможливо зрозуміти. Ім’я їй — Голодомор.

Кількість загиблих від терору голодом дуже велика. Мільйони людей були знищені фізично. А ті які залишилися жити перенесли непоправні втрати, які залишили незгладимий слід та перетворили їх в людей, які переживають тільки за своє життя. Голодомор наніс страшної школи для народу України. Це був геноцид, який не зміг вбити нас, а навпаки – зробив сильнішими.

В місті Дзержинську Донецької області шанували день пам’яті голодомору в Україні. В цьому заході брали учать ліцеї, школи, школи-інтернати міста, та не залишилися без уваги неповнолітні засуджені, які перебувають на обліку у Дзержинському міському відділі кримінально-виконавчої інспекції.

23 березня 2016 року відділ КВІ м. Дзержинська разом з Дзержинським відділом поліції Артемівського відділу поліції головного управління національної поліції в Донецькій області та з персоналом центральної міської бібліотеки вшановували пам’ять загиблих від голодомору 1932 – 1939 рр.

За участю всього колективу Дзержинської центральної бібліотеки для неповнолітніх засуджених було організовано історичний екскурс у минуле. Бібліотекар Горова Олена Валеріївна познайомила їх з книгами про трагічні події 30-х років та голодомор на Україні, які знаходяться у фонді бібліотеки. Автор цих книг нагадує кожному з нас, що народна пам’ять це історичне джерело. Окрім офіційних документів, засуджених неповнолітніх було ознайомлено з унікальними записами очевидців голодомору, заявами селян, вимогами громадян тощо. Також слід згадати, про книгу Валентини Борисенко «Свіча пам’яті», що є усною історією про геноцид українського народу, з якою неповнолітні були ознайомлені в ході проведення історичного семінару.

«Люди вірили, що зафіксована ними правда дуже важлива для протистояння злу, яке вбило мільйони людей. Завдяки їх зусиллям вдалося зберегти інформацію про один із найстрашніших злочинів ХХ століття – Голодомор. Через багато років ця інформація стала однією з причин краху комуністичного режиму, на руїнах якого виникла незалежна Україна».

Семенова Н.І., директор народного історичного музею, познайомила нас з історією цих подій, з причинами цього явища в житті нашого народу. Під час лекції Семенова Н.І. звертала увагу безпосередньо на фото-виставку під назвою «Спроти геноциду». Неповнолітніх засуджених познайомили з книгою «Реабілітовані історією». Ця книга показує кількість людей, які були покарані за те що, не виконували плани заготівок чи вели агітацію колгоспів. Центральною міською бібліотекою та історичним музеєм було опрацьовано 6 томів із 8 існуючих.

На завершення, неповнолітні засудженні розповіли все що чули від своїх бабусь та дідусів про голодомор. Сподіваємося, що цей екскурс по трагічному минулому нашої країни змусить неповнолітніх більше цінувати власне життя.

Колектив Дзержинського міського відділу кримінально-виконавчої інспекції висловлює щиру подяку всім працівникам та організаторам за проведення фото-виставки «Спроти геноциду» для неповнолітніх засуджених.

 

З повагою,
фахівець (з питань соціальної роботи
з суб’єктами пробації)
Дзержинського МВ КВІ
УДПтСУ в Донецькій області
Г.М. Маслова

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама