Корупція - проблема, яка характерна для всіх країн світу

30.10.2012
1114
0

Слово «корупція» походить від латинського і означає «псування», «розбещення».

Основні підходи до розуміння корупції можна звести до наступного: як продажність – підкупність посадових осіб, зловживання владою або посадовим становищем, здійснення з певних особистих інтересів та задоволення інтересів третіх  осіб.

Корупція є інтернаціональною проблемою і характерна для всіх країн світу, незалежно від політичного устрою та рівня політичного розвитку, відрізняється лише масштабами.

Слід зазначити, що явища, пов’язані з корупцією в системі контролюючих органів держави, виявлялися і виявляються практично у будь-якій державі, однак це не означає, що корупція скрізь і завжди однакова. Причини її виникнення і поширення в системах державної служби різних країн досить різноманітні, а цілі завжди одні - незаконне збагачення.

Рівень злочинності  та кількість правопорушень, корумпованість державного апарату  пояснюється передусім економічними проблемами, недостатнім рівнем матеріально-фінансового забезпечення та соціального захисту державних службовців, у тому числі працівників правоохоронних органів.

Світова співдружність розглядає корупцію на сучасному етапі як одну з найбільших загроз правопорядку, демократії, правам людини, чесності та соціальній справедливості. Загальновизнано, що вона заважає економічному розвитку і становить реальну загрозу суспільству.

Наша держава намагається змінити динаміку корупційної  діяльності контролюючих органів на законодавчому рівні, шляхом прийняття цілої низки нових нормативно-правових актів, серед яких Закони України «Про засади запобігання і протидії корупції», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» та інші, що докорінно змінюють загальнодержавний підхід до розуміння корупції та антикорупційних заходів.

Відповідно до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», суб’єктами відповідальності за вчинення корупційних дій є не лише посадові особи, а й особи, які прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або органу місцевого самоврядування.

Одним із важливіших механізмів боротьби з корупцією є залучення громадськості до участі у запобіганні та протидії корупції, інформування населення щодо результатів реалізації державної антикорупційної політики, чим закріплюється справжній демократичний елемент народовладдя.

В. Шеїн.

Начальник Дзержинського міського управління юстиції.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама