Місцеве самоврядування - мірило цивілізованості будь-якої держави

10.12.2013
1030
0

7 грудня в Україні відзначається День місцевого самоврядування. Це не тільки професійне свято депутатів та працівників виконкомів, рад різних рівнів. Більшість міжнародних і державних пам’ятних дат відзначається ще й для того, щоб підкреслити значимість того чи іншого явища суспільного життя, звернути увагу суспільства на виниклі проблеми. Тому в цей день особливо доречно згадати про деякі системні суперечності, які закладені у діючій на сьогодні в Україні моделі організації державної влади. Про це розповідає Ю. М. Євсіков, секретар Дзержинської міської ради.

- Само поняття місцевого самоврядування не всі трактують однаково…

 - В своєму сучасному розумінні  місцеве самоврядування утвердилося в середині XIX століття та  було визначене як управління на місцях. Суть місцевого самоврядування зводиться до гарантованого державою права та реальної здатності територіальних громад через місцеві представницькі органи самостійно вирішувати питання місцевого значення, діючи в межах чинного законодавства.

Основним документом для розвитку місцевого самоврядування в державах, що входять до складу Ради Європи, визнається Європейська хартія місцевого самоврядування. Делегація України підписала цю декларацію в Страсбурзі 5 листопада 1996 року, а Верховна Рада України ратифікувала 15 липня 1997 року (набрала чинності з 1 січня 1998 року). Відтоді відповідно до Конституції України всі положення Європейської хартії місцевого самоврядування мають обов’язкову юридичну силу для України.  Але до цього часу певна частина положень залишається декларативною і практично не застосовується.

- Можна про це поговорити більш конкретніше?

- Так. Це відомі факти. По-перше, не визначено конкретні мінімальні розміри бюджетів органів місцевого самоврядування та нормативи бюджетної забезпеченості. Не встановлені науково обґрунтовані показники, що гарантували б самостійність місцевих бюджетів. Нема єдиної методики формування місцевих бюджетів. Правового врегулювання потребують проблеми бюджетних прав територій на різних стадіях бюджетного процесу, розмежування повноважень місцевих представницьких і виконавчих органів влади у сфері реалізації їхніх бюджетних прав. Назріла потреба в практичних заходах щодо розширення фінансової самостійності територій у соціально-економічній сфері на основі визначення компетенції центральних і регіональних органів влади та органів місцевого самоврядування. Кожний рівень управління повинен розпоряджатися бюджетними ресурсами, необхідними для здійснення покладених на нього функцій.      

За останні роки частка місцевих бюджетів у валовому внутрішньому продукті країни скоротилася майже вдвічі. Поглиблюється суперечність між тими завданнями, що накладаються на місцеві органи самоврядування та місцеві органи виконавчої влади, і їх фінансовими можливостями. Місцевим бюджетам не під силу забезпечити пільги, що надаються окремим категоріям населення. Розподіл бюджетних коштів абсолютно не стимулює, не зацікавлює місцеві ради до нарощування економічного потенціалу, збільшення доходів. Адже чим більшими будуть прибутки, тим більшими будуть вилучення з місцевого  бюджету. Краще нічим не займатися. Усе одно субсидії будуть розраховані на кількість жителів і жодної копійки додатково з Державного бюджету не надійде. Поза увагою залишається і пропозиція місцевих рад щодо закріплення за ними в повному обсязі податку на нерухомість, у тому числі і на землю. Це було б хоч одним гарантованим джерелом наповнення їхніх бюджетів, як в більшості країн Європи.

Децентралізація податків має забезпечити органам місцевого самоврядування достатню фінансово-матеріальну основу для виконання власних повноважень. Субвенції, натомість, повинні забезпечити спроможність органів місцевого самоврядування виконувати делеговані державою повноваження. Проте не варто перевантажувати місцеве самоврядування державними справами. Необхідно передусім подбати і про ресурси на виконання цих повноважень. Інакше місцеві органи будуть дискредитовані перед громадянами.

- Стан економіки і безробіття вимагає від органів виконавчої влади і місцевого самоврядування пошуку нестандартних і нетрадиційних шляхів виходу з кризи.

- У такій ситуації для більшості територіальних громад, які претендуватимуть на самодостатність, неможливо буде забезпечити сталий розвиток без залучення інвестицій, створення сприятливих умов для розвитку підприємництва. Тому розробка відповідних проектів для вкладання коштів інвесторами, привабливість регіону для реалізації державних програм дасть поштовх для діяльності кожної місцевої громади.

Сучасний розвиток України на шляху інтегрування в Європейське співтовариство вимагає невідкладного розв’язання низки проблем економічного, правового, соціально-культурного характеру. До них належить і  реформування системи місцевого самоврядування, яке дасть можливість громадянам України через органи місцевого самоврядування брати участь в управлінні місцевими та державними справами.

Напередодні свята зі своєю доповіддю з проблем місцевого самоврядування та їх вирішення виступив  голова Верховної Ради України В. Рибак. За його словами, всі політичні сили в парламенті і поза його межами обіцяли громадянам реформу місцевого самоврядування, тому вона повинна бути продумана, розрахована за часом, зважена, послідовна, узгоджена з іншими розпочатими структурними реформами в державі. «Сьогодні прийшов час практичних дій для створення належних умов такої реформи. Вона досягне результату, якщо буде мати підтримку в суспільстві та її зрозуміють люди».

Голова Верховної Ради зазначив, що зараз Кабінет Міністрів доопрацьовує проект Державного бюджету України на 2014 рік, і в парламенті з максимальною увагою буде розглянуто цей документ з тим, щоб всі принципові положення були враховані.

- Які головні завдання стоять перед органами самоврядування нашого міста?

- У програмі нашої діяльності визначені пріоритетні напрямки роботи, а саме: забезпечення соціально-економічного та культурного розвитку міста, ефективності бюджетного процесу та розподілу бюджетних коштів, раціональна діяльність у сфері охорони навколишнього середовища та земельних відносин, реалізація інших повноважень органів місцевого самоврядування.

У кожному з цих напрямків зроблені конкретні кроки, і вже є позитивні результати, але є і складності, які не завжди залежать від нашої роботи.

Щоб досягти головної мети - підвищення рівня життя населення, дуже важливо, реалізуючи основний документ - Програму економічного і соціального розвитку міста, зберегти виробничий потенціал кожного підприємства, кожної установи або організації. З цією метою нами розроблено комплекс заходів, спрямованих на поліпшення соціально-економічної ситуації в місті, визначено фінансове забезпечення цих заходів за рахунок усіх джерел фінансування.

Програма за обсягом реалізованої промислової продукції (січень-вересень) виконана на 69,4 % (план - 75,0 %). Реалізовано продукції на суму 538,4 млн. грн. Найбільшу питому вагу в загальному обсязі реалізації займають: підприємства - вугільної галузі - ДП «Дзержинськвугілля» (29,7 %) та хімічної промисловості - ТОВ НВО «Інкор і К» (37,3 %). За даним показником програмні зобов’язання виконали: ТОВ НВО «Інкор і К» - 101,8% , КО «Сенсор-універсал» - 95,2 %, ПрАТ «КЗКВ» - 84,5 %, ПрАТ «Дзержинський хлібокомбінат» - 75,9%, а також підприємство, що надає комунальні послуги – міське управління з газозабезпечення та газопостачання - 75,5%.

Дзержинськ - одне з небагатьох міст, де вчасно виплачується заробітна плата.  За цей рік створено 342 нових робочих місць.

Доходи міського бюджету склали 210394,8 тис. грн., що на 2648,7 тис. грн. або на 1,1% більше, ніж за аналогічний період 2011-2012 року.

Соціальні проблеми  вирішуються  при стабільній економіці міста – розвитку промислових підприємств, торгівлі, побуту, підприємницької діяльності.

Рішення проблемних питань в комунальному господарстві  вимагає  великих витрат для ліквідації аварійних ділянок автодоріг, інженерних комунікацій систем тепло-водозабезпечення і найголовніше – капітального  ремонту житлового фонду. Для вирішення цих питань зараз ведеться  робота на всіх рівнях виконавчої влади.           

Для розвитку житлово-комунального господарства за звітний період фінансування склало 2130,6 тис. грн.   За рахунок коштів міського бюджету надана фінансова підтримка комунальним підприємствам міста в сумі 135,2 тис. грн.

За рахунок коштів міського фонду з охорони навколишнього природного середовища проведено видатки у сумі 90,3 тис. грн. Витрати з фонду забезпечення життєдіяльності міста за звітний період склали 219,1 тис. грн.  Кошти спрямовані на благоустрій міста: ремонт автодоріг і ліній зовнішнього освітлення, ліквідацію стихійних звалищ та аварійних дерев, кронування зелених насаджень, благоустрій центральної частини міста та міського парку.

Багато  зроблено для по­ліпшення інвестиційного клімату міста та формування позитивного інвестиційного іміджу Дзержинська. У Програму соціально-економічного розвитку на 2013 рік увійшли 8 інвести­ційних проектів. Приділяємо особливу увагу їх просуванню як на державному рівні, так і за кордоном.

Створення умов для розвитку малого та середнього бізнесу є одним з наших пріоритетів в роботі.  За звітний період торговельна мережа розширена на 11 одиниць і становить 290 підприємств.

Наші досягнення стали можливими завдяки кропіткій  роботі управлінь та відділів міської ради, які приділяють особливу увагу аналізу та практичній допомозі керівникам промислових підприємств. Не можна не помітити, як у складних умовах ринкових відносин ми знаходимо можливості вирішувати проблемні питання життєзабезпечення  нашого міста.

Збереження та зміцнення здоров’я населення - одне з найважливіших завдань виконавчої влади, спрямованих на підвищення якості медичного обслуговування, поліпшення стану здоров’я населення, зниження і попередження захворюваності та смертності.

Сьогодні забезпечення ефективного і доступного медичного обслуговування населення здійснюється в умовах обмеженого фінансування, що вимагає раціонального використання фінансових, кадрових та матеріально-технічних ресурсів, визначення пріоритетів роботи, залучення додаткових джерел фінансування.

Місцеві органи самоврядування приділяють особливу увагу розвитку освіти, культури та спорту. Фінансування цих соціальних сфер в 2013 році склало 120912 тис. грн. (84,5% від загального об’єму фінансування).

Для  соціального захисту населення міською радою затверджена Комплексна програма з соціального захисту малозабезпечених верств населення, інвалідів, ветеранів війни та праці, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківської опіки, дітей із багатодітних сімей.

Значну роль в організації виконання цієї та інших міських програм   відіграє орган самоорганізації населення "Доброта”, в якому плідно працюють 600 чоловік і який об’єднує 5 дільничих  комітетів, 117 – вуличних та 164 комітети будинків.

Практика показала, що вирішити багаторічні проблеми міста можливо лише при активній підтримці громадськості. Дільничні та вуличні комітети тісно співпрацюють з депутатами обласної, міської та селищних рад, допомагають вирішувати важливі соціально-побутові проблеми, організовують сходи громадян, проводять  благодійні акції та ін.

Залучення громадян до вирішення завдань місцевого значення – це не тільки спосіб вирішити існуючі проблеми, але й уникнути їх, що, в свою чергу, підвищує рівень довіри до влади.

Кожного дня перед нами постають нові завдання.  І від того, наскільки активні, відповідальні та кваліфіковані працівники органів місцевого самоврядування, залежить наша діяльність, яка  направлена на благо нашого міста та його мешканців.

Кожен повинен пам’ятати:  «Місто - це ми!»  Активна життєва позиція, бажання змінити своє місто на краще, патріотизм - ось якості, властиві більшості наших городян! День місцевого самоврядування - це День кожного з нас. Зі святом, шановні дзержинці!

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама