На благо рідного міста

07.12.2010
1528
0



     
7 грудня ми святкуємо  День місцевого самоврядування. В цей день, в 1990 році, був прийнятий Закон "Про місцеві Ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування”.

В своєму сучасному розумінні  місцеве самоврядування утвердилося в середині XIX століття та  було визначене як управління на місцях.

Суть місцевого самоврядування зводиться до гарантованого державою права та реальної здатності територіальних громад через місцеві представницькі органи самостійно вирішувати питання місцевого значення, діючи в межах чинного законодавства.

Основним документом для розвитку місцевого самоврядування в державах, що входять до складу Ради Європи, визнається Європейська хартія місцевого самоврядування. Делегація України підписала цю декларацію в Страсбурзі                5 листопада 1996 року, а Верховна Рада України ратифікувала 15 липня 1997 року (набрала чинності з 1 січня 1998 року). Відтоді відповідно до Конституції України всі положення Європейської хартії місцевого самоврядування мають обов’язкову юридичну силу для України.

Але до цього часу певна частина положень залишається декларативною і практично не застосовується. Не визначено конкретні мінімальні розміри бюджетів органів місцевого самоврядування та нормативи бюджетної забезпеченості. Не встановлені науково обґрунтовані показники, що гарантували б самостійність місцевих бюджетів. Немає єдиної методики їх формування. Правового врегулювання  потребують проблеми бюджетних прав територій на різних стадіях бюджетного процесу, розмежування повноважень місцевих представницьких і виконавчих органів влади. Назріла потреба в практичних заходах щодо розширення фінансової самостійності територій у соціально-економічній сфері на основі визначення компетенції центральних і регіональних органів влади та органів місцевого самоврядування. Кожний рівень управління повинен розпоряджатися бюджетними ресурсами, необхідними для здійснення покладених на нього функцій.

Глибину проблем, які постали перед самоврядуванням в Україні, демонструє низка цифр. За останні роки рівень бюджетного забезпечення місцевого самоврядування (у євро на душу населення на рік) становить: у Швеції – 2500, у Чехії та Польщі – майже 1600, в Україні – трохи більше 100.

Частка місцевих бюджетів у валовому внутрішньому продукті країни скоротилася майже вдвічі. Поглиблюється суперечність між тими завданнями, що покладаються на місцеві органи самоврядування та місцеві органи виконавчої влади, і їх фінансовими можливостями. Місцевим бюджетам не під силу забезпечити пільги, що надаються державою окремим категоріям населення. Розподіл бюджетних коштів абсолютно не стимулює, не зацікавлює місцеві ради до нарощування економічного потенціалу, збільшення доходів. Адже чим більшими будуть прибутки, тим більшими будуть вилучення з місцевого  бюджету. 

Децентралізація податків має забезпечити органам місцевого самоврядування достатню фінансово-матеріальну основу для виконання власних повноважень. Субвенції, натомість, повинні забезпечити спроможність органів місцевого самоврядування виконувати делеговані державою повноваження.  Необхідно передусім подбати і про ресурси на виконання цих повноважень. Інакше місцеві органи будуть дискредитовані перед своїми громадами.

Стан економіки і безробіття вимагає від органів виконавчої влади і місцевого самоврядування пошуку нестандартних і нетрадиційних шляхів виходу з кризи. У такій ситуації для більшості територіальних громад, які претендуватимуть на самодостатність, неможливо буде забезпечити сталий розвиток без залучення інвестицій, створення сприятливих умов для розвитку підприємництва. Тому розробка відповідних проектів для вкладання коштів інвесторами, привабливість регіону для реалізації державних програм дасть поштовх для діяльності кожної місцевої громади.

Сучасний розвиток України на шляху інтегрування в Європейське співтовариство вимагає невідкладного розв’язання низки проблем економічного, правового, соціально-культурного характеру. До них належить і  реформування системи місцевого самоврядування, яке дасть можливість громадянам України через органи місцевого самоврядування брати участь в управлінні місцевими та державними справами.

2010 рік став визначальним для нашої держави – обраний Президент України, розпочав роботу новий уряд, 31 жовтня відбулися вибори до місцевих органів влади. Ми маємо надію  на те, що новообрані представники влади не залишать без уваги реформування системи місцевого самоврядування, яке потребує  розгляду вже найближчим часом.

В Україні нараховується  12 тисяч рад і 230 тисяч депутатів міських та селищних рад. Важливим в їх діяльності є регулювання взаємовідносин виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в рішенні всіх питань соціального та економічного розвитку: вплив на формування загальноміської політики, наповнення та розподіл бюджету, рішення питань розвитку комунального господарства, роботи транспорту  і таке інше. Це дає свої позитивні результати.

Соціальні проблеми  вирішуються  при стабільній економіці міста – розвитку промислових підприємств, торгівлі, побуту, підприємницької діяльності. 

Своєчасні звернення депутатів до вищих органів влади допомогли в рішенні проблемних питань  вугільних підприємств міста, питань газозабезпечення та водопостачання, сфери осві ти та культури. Депутати беруть активну участь в реалізації міні-проектів різних напрямків розвитку інфраструктури Дзержинська.          

Під постійним контролем депутатів міської ради, її виконавчого органу знаходиться Програма економічного та соці ального розвитку міста Дзержинська на 2010 рік, об”ємні показники якої успішно виконуються.

В поточному році забезпечено подолання кризових явищ та відбулися позитивні зміни в економіці та соціальній сфері міста.

Обсяг реалізованої продукції у діючих цінах по місту складе   736531,2 тис. грн., що на 53,2% більше, ніж у 2009 році, у тому числі в галузях економіки:

- вугільна промисловість -  410220,0 тис. грн., що на 80,9% більше ніж у  2009 році;

- хімічна  — 226600,0 тис. грн., відповідно на 35,1% більше;

- харчова — 19500,0 тис. грн. -  на 19,4% більше;

- машинобудування — 4100 тис. грн. -  на 22,9% більше;

- легка  — 3600 тис. грн., зростання у 2,8 рази;

- інші  галузі — 63011,2 тис. грн., зростання на 14,6%.

Покращилась ситуація у вугільній промисловості.

Питома вага галузі   складає 55,7% у загальному обсязі реалізації промислової продукції по місту. Зростання обсягів реалізації здебільшого пояснюється збільшенням обсягів виробництва.

Також поліпшення стану спостерігається в хімічній галузі (підприємство КХВ "Фенольний завод” ТОВ "Науково-промислове об’єднання "Інкор і Ко”), питома вага якої складе  30,8% у загальному обсязі реалізації промислової продукції по місту.

Стабільно працює підприємство харчової промисловості - ВАТ "Хлібокомбінат”,  питома вага якого у загальному обсязі реалізації — 2,6%.

Середньомісячна  заробітна плата у розрахунку на одного робітника за 2010 рік становитиме на рівні  2511,74 грн., що на 25,7% більше, ніж за 2009 рік.

Середньомісячний розмір пенсії очікується  у  розмірі 1504,7 грн. (до 2009 року – 108,9%).                    

Рівень оплати  житлово-комунальних послуг населенням  за 2010 рік становитиме 104,0% (2009 рік – 93,5%).
 

Завдяки покращенню ситуації в реальному секторі економіки та впровадженню заходів, передбачених програмою на 2010 рік, очікується виконання більшості  запланованих заходів щодо соціального захисту населення та вирішенню проблем освіти, охорони здоров’я, культури, молодіжної політики та  дитинства.

Але це незначні зрушення для підйому економіки та сталої роботи підприємств міста.

Головна мета Програми полягає у реалізації заходів, які спрямовані на поліпшення якості життя населення за рахунок стабільного економічного зростання.

Для досягнення зазначеної мети головні дії міської ради та її виконавчих органів будуть направлені на реалізацію заходів щодо:

* збереження та розвиток промислових підприємств міста;

* забезпечення підвищення рівня оплати праці;

* залучення інвестиції для створення нових робочих місць і збільшення доходів до бюджету міста;

* оптимізацію закладів бюджетної сфери міста і підвищення ефективності їх діяльності;

* мобілізації доходів до бюджетів усіх рівнів для функціонування установ бюджетної сфери міста;

* енергозбереження в усіх сферах діяльності;

* благоустрою міста.
 

Велика увага приділяється питанню залучення інвестицій в економіку міста , проведенню активної інноваці й ної політики.

За останні  роки в Дзержинську реалізовано 6 інвестиційних проектів, що дозволило зберегти 1250 і створити 573 нових робочих місць, а також засвоїти 87 млн. грн. Підготовлені проектні обґрунтування за 2-ма  інвестиційними проектами (реконструкція котелень з використанням теплових насосів і когенераційних установок) і проектні пропозиції за 5-ма інфраструктурними проектами з інноваційною складовою.

Ці та інші досягнення стали можливими завдяки кропіткій  роботі кері вництва виконавчих органів, управлінь та відділів міської ради, які приділяють особливу увагу справі аналізу та практичній допомозі керівникам  підприємств, установ та органі зацій. Ми не можемо не помітити, як у складних умовах ринкових відносин вирішуються проблемні питання життєдіяльності міста.

За  рейтингом  з основних соціально-економічних показників в Дзержинську в порівнянні з містами Донецької області ми з 25 місця перейшли на 19 (за підсумками 9 місяців 2010 року).

Високі показники з виплати заборгованості по заробітній  платі – 4 місце, по темпам росту обсягів реалі зованої продукції ми на 8 місці, за розрахунками з Пенсійним фондом Дзержинськ на 11 місці, один з високих показників в Донецькій області з рівня оплати житлово-комунальних послуг - 5 місце.

Ми любимо своє місто, своїми руками  оновлюємо його та  наводимо порядок, тому за останні  роки Дзержинськ посідає  перші місця  з  благоустрою в обласному конкурсі серед міст ІІ групи.

Місцеві органи самоврядування приділяють особливу увагу розвитку освіти, культури та спорту, і, як результат, успішно виступають на чемпіонатах, різноманітних конкурсах  та займають  призові місця  ветерани та наша молодь.

Дзержинськ відомий юними музикантами, вокалістами, лауреатами багатьох  міжнародних, республіканських та регіональних конкурсів та змагань.

Міською радою затверджена Комплексна програма з соціального захисту малозабезпечених верств населення, інвалідів, ветеранів війни та праці, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківської опіки, дітей із багатодітних сімей.

Значну  роль в організації виконання цієї та інших міських програм   відіграє орган самоорганізації населення "Доброта”, в якому плідно працюють більше 600 чоловік і який об’­єднує 5 дільничних  комітетів.

Дільничні та вуличні комітети тісно співпрацюють з депутатами обласної, міської та селищних рад, допомагають вирішувати важливі соціально-побутові питання, організовують сходи громадян, проводять  благодійні акції та ін.

Залучення громадян до вирішення завдань місцевого значення – це не тільки спосіб вирішити існуючі проблеми, але й уникнути їх, що, в свою чергу, підвищує рівень довіри до влади.

Турбота про людей – це одне з найголовніших завдань, яке стоїть перед нами.  І від того, наскільки активні, відповідальні та кваліфіковані фахівці працюють в органах місцевого самоврядування, залежить наша діяльність, яка  направлена на благо рідного міста та добробут його мешканців.

Володимир Сліпцов.
Міський голова.


Г Р А Ф И К
проведения телефонной связи «Прямая линия» населения
с руководящим составом исполнительных органов
Дзержинского городского совета на декабрь 2010 года

1. СЛЕПЦОВ Владимир Никитович, городской голова - по вопросам жизнедеятельности города -  10.12.2010 по телефону 4-10-31.

2. СТАРУЩЕНКО Валентина Георгиевна, первый заместитель городского головы - по вопросам экономики, промышленности, транспорта, связи, социальной защиты населения, экологии, использования земельных ресурсов  - 17.12.2010 по телефону 4-05-25.

3. ЕРМАК Николай Иванович, заместитель городского головы по вопросам жилищно-коммунального хозяйства -  24.12.2010 по телефону 4-35-35.

4. ОРЕШКИН Владимир Николаевич, заместитель городского головы - по вопросам образования, здравоохранения, культуры, спорта, молодёжной политики, торгового и бытового обслуживания населения города - 30.12.2010 по телефону 4-05-99.

Время проведения: с 15.00 до 16.00.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: мэр, исполком, праздник, День местного самоуправления
Об авторе

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама