На часі - пенсійна реформа

29.03.2011
2500
0

Пенсійна реформа на сьогодні залишається однією з найбільш обговорюваних тем.  Ми розпочинаємо цикл публікацій, щодо реформування пенсійної системи. В процесі спілкування з дзержинцями найпоширенішими є питання, що стосуються пенсійного забезпечення. На ті, що більш цікавлять мешканців міста, на шпальтах нашої газети відповідає начальник управління Пенсійного фонду України в місті Дзержинську Людмила Борисівна ДЕНИСЕНКО.

- Як пропонується вирі шити проблему підвищення пенсійного віку (окремо - для жінок і окремо — для чоловіків)?

- Програмою економічних реформ України на 2010 - 2014 роки передбачено, зокрема, що пенсійний вік для жінок і чоловіків має бути вирівняно (поступово, з кроком 0,5 року за рік протягом 10 років). Відповідно передбачається поетапне підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років. Це питання найбільш дискусійне.

Головним аргументом проти підняття пенсійного віку в Україні зазвичай називають низьку тривалість життя.

В той же час, як показують наукові дослідження, очікувана тривалість життя для чоловіків в Україні при досягненні 60 років становить 14 років, що наближається до показника інших країн. Для жінок же при досягненні 55 років тривалість життя становить 25 років, що є чи не найвищим показником серед інших країн (Великобританія - 23 роки, Італія - 24,9 років, Німеччина - 20,9 років, Словаччина - 18 років, Угорщина - 20 років). 

- Яку позицію ухвалено щодо скорочення надвисоких пенсій (10 тис. грн. і вище). Чи запроваджуватиметься обмеження на рівні 12 прожиткових мінімумів для непрацездатних і якої кількості громадян воно торкнеться? Чи торкнеться це тих, хто оформив пенсію до 2011 року?

-  Що стосується скорочення надвисоких пенсій, то пропонується встановити максимальний розмір пенсії на рівні 12 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Виходячи із розміру прожиткового мінімуму на грудень 2010 року (734 грн.) це становить 8 808 грн. У 2011 році обмеження розміру пенсії стосуватиметься приблизно 400 осіб, які вийдуть на пенсію вперше.

Закон зворотної дії не має, тому обмеження пенсій максимальним розміром не стосується тих пенсіонерів, які оформили пенсію до 2011 року.

- Чи є відмінність у тому, яким чином обмежуватимуть розмір спеціальних пенсій і трудових?

- Обмеження пенсій максимальним розміром стосується всіх категорій пенсіонерів, незалежно від того, за нормами якого закону їм призначено пенсію. 

- Чи планує влада починати пенсійну реформу "з себе”? Чи зберігається в нинішньому вигляді механізм призначення спеці альних пенсій (держслужбовці, науковці, судді, прокурори, журналісти державних та комунальних ЗМІ тощо). Чи збільшується (і на скільки саме по різних категоріях) період, за який враховується заробітна плата, при визначенні спеціальних пенсій? Який коефіцієнт заміщення (зарплати пенсією) передбачається для різних категорій спецпенсіонерів? 

- Передбачається встановити досить суттєві обмеження для спеціальних пенсій (народні депутати, судді, працівники Національного банку України, митної служби, наукові працівники, журналісти державних та комунальних засобів масової інформації тощо), зокрема їх стосуватиметься: встановлення максимального роз міру пенсії на рівні 12 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність; збільшення періоду, за який їм враховується заробітна плата для обчислення пенсії; зниження  максимального  відсотка  для  визначення  розміру  пенсії (коефіцієнту заміщення); виплата спеціальних пенсій при продовженні роботи проводитиметься у розмірі трудової пенсії. 

- Як виплачуватимуть спецпенсії працюючим пенсіонерам? Чи втрачатиме працюючий пенсіонер право на спецпенсію при зміні місця роботи (йому виплачуватимуть лише трудову)?

- Виплату спеціальних пенсій (державним службовцям, науковим працівникам, депутатам, працівникам органів прокуратури та суду, органів місцевого самоврядування, журналі стам) за період роботи передбачається здійснювати у розмірі трудової пенсії. Після звільнення з роботи - виплата пенсій здійснюється у розмірах, визначених спеціальними Законами.

- Як саме змінюється база розрахунку надбавки за понаднормовий стаж? Якою починаючи з 2011 року буде вартість одного року понаднормативного стажу при призначенні трудових пенсій? Спе ціальних пенсій? Чи буде підвище вартість одного року стажу для жінок у зв’язку з підвищенням пенсійного віку?

- Доплата за понаднормовий стаж роботи встановлюється у розмірі 1 відсотка основного розміру пенсії, але не більше 1 відсотка мінімального розміру пенсії за віком.

При обчисленні спеціальних пенсій на сьогодні відсутнє таке поняття, як доплата за понаднормовий стаж”. Ця норма залишається і після 1 січня 2011 р.  Вартість одного року стажу становить 1,35 відсотка.

- Пенсії вчителів, лікарів, працівників культури - чи будуть зміни?

- На сьогоднішній день працівники бюджетної сфери (працівники освіти, охорони здоров’я, культури) мають право на призначення пенсії за вислугу років за наявності вислуги від 25 до З0 років незалежно від віку.

В той же час через низький розмір заробітної плати (а відповідно і пенсії) переважна більшість таких працівників сьогодні продовжує працювати і після досягнення загально­встановленого пенсійного віку та отримують пенсію і заробітну плату одночасно. Зважаючи на такі обставини, передбачається підвищити престижність  роботи працівників бюджетної сфери шляхом виплати їм одноразової грошової допомоги при виході на пенсію як державним службовцям у розмірі 10 призначених місячних пенсій. Всі запропоновані зміни для працівників бюджетної сфери жодним чином не стосуються вже призначених пенсій. Пенсії, що були призначені до набрання чинності законопроектом, виплачуватимуться у тих саме розмірах, без будь-яких змін.

Крім того, законопроектом збережено право на пенсію за вислугу років, тобто за наявності 25 років спеціального стажу призначається пенсія незалежно від віку.

- Зміни пенсійного забезпечення для працюючих пенсіонерів —у чому саме вони полягатимуть для тих, хто вже на пенсії? Для тих, хто оформлюватиме пенсію в 2011 році? 

- Пенсії, призначені до набрання чинності законопроектом, виплачуватимуться у тих саме розмірах, без будь-яких змін.  Також не передбачено будь-яких обмежень у виплаті пенсій працюючим пенсіонерам за виключенням спеціальних пенсій. Механізм перерахунку пенсій для працюючих пенсіонерів збережено.      Пенсіонер, який після призначення пенсії продовжував працювати, через два роки матиме право на черговий перерахунок.

(Далі буде. Слідкуйте за публікаціями в газеті та на сайті.)

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: интервью, Пенсионный фонд, пенсионеры, Пенсионная реформа
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама