На захисті соціальних прав

29.11.2017
898
0

На захисті соціальних прав

Сьогодні можна з упевненістю стверджувати, що в середовищі зайнятого населення зростає свідоме ставлення до своїх соціально гарантованих прав і захищеного майбутнього.

Пенсійний  фонд України є надійним партнером найманого працівника у процесі контролю за дотриманням його соціальних прав, у тому числі надаючи останньому зручні електронні сервіси. Наприклад, навіть не виходячи з дому, користувачі веб-порталу Пенсійного фонду України можуть дізнаватися про свою пенсію, контролювати власні персоніфіковані дані, з яких потім нараховуватимуться пенсійні виплати, тощо.

11 жовтня 2017 року набрав чинності Закон України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Нормами цього закону посилюється роль страхового стажу для визначення права на пенсію.

Встановлюється, що в 60 років виходять на пенсію ті особи, які на 1 січня 2018 року матимуть 25 років страхового стажу, а діапазон вимоги щодо страхового стажу щорічно буде збільшуватися на 12 місяців до досягнення 35 років в 2028 році. У 63 роки виходитимуть на пенсію ті особи, які на 1 січня 2018 року будуть мати 15 років страхового стажу, проте не мати 25 років. У 65 років будуть виходити ті особи, які на 1 січня 2019 року матимуть 15 років страхового стажу, проте не мати 16 років. При цьому передбачається на перехідний період (3 роки) при втраті роботи призначати державну соціальну допомогу при наявності 15 років страхового стажу.

Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачено страхові внески у сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто, якщо працівнику нарахована заробітна платі не менше  законодавчо встановленого мінімального рівня  і з неї сплачені страхові внески, то такий місяць повністю враховується в страховий стаж і заробітна плата за цей місяць враховується для обчислення пенсії. Мінімальний страховий внесок  розраховується виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої Законом України про Державний бюджет на відповідний рік: з 01.01.2017 року він становить 704 грн. (3200*22%).

Якщо сума сплаченого внеску є меншою за мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як  повний місяць за умови здійснення доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб  загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою ніж мінімальний страховий внесок. Якщо таку  доплату не було здійснено, страховий стаж  становить  неповний місяць і обчислюється  пропорційно нарахованій заробітній платі.

Якщо з якихось причин роботодавець  не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і заробітна плата в «конвертах» без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної поплати, так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які не сплачені внески, «випадають» із страхового стажу найманого працівника  та не включаються  в заробіток для розрахунку майбутньої пенсії.

Сьогодні все частіше трапляються ситуації, коли людям за рік  роботи зараховується не повний рік страхового стажу.  Неоформлений офіційно працівники  ризикує залишитися без права на отримання  соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків в подальшому. Таким чином, факт сплати єдиного соціального внеску  в розмірі не менше мінімального має велике значення як для майбутніх та і для  нинішніх пенсіонерів, тому необхідно подбати з молоду про забезпечену старість!

Для того щоб жоден працівник не втратив жодного дня страхового стажу, за який сплачено страховий внесок, управління Пенсійного фонду України в м.Дзержинську пропонує  користуватися веб-порталом Пенсійного фонду України. По всіх питаннях реєстрації на порталі та користування ним необхідно звертатися до управління (каб.11) або за телефоном 4-00-68. 

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: веб-портал, страховой стаж, ПФУ
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама