Навчаємо життєвим навичкам

09.12.2016
1411
0

Навчаємо життєвим навичкам

У школах області й міста йде до завершення проект "Вчимося жити разом", що реалізується Міністерством освіти і науки України (компонент "Освіта на основі життєвих навичок"). Цей проект спрямований на розвиток у дітей різних вікових категорій соціальних навичок, таких, як ефективне спілкування, співчуття, повага до прав людини, робота в команді, запобігання конфліктам і їх конструктивне розв'язання, протистояння негативним впливам, переговори, медіація, примирення.

Проведення уроків-тренінгів здійснюється в рамках предмету "Основи здоров'я" у 2-му  та 5-9 класах і на виховних годинах у старших класах. Працюючи над впровадженням цього проекту, стало зрозуміло, наскільки актуальним є даний курс для дітей, тому що уміння адаптуватися в цей складний період, отримати певні навички дуже важливо для них. Безумовно, усім учням подобаються ці нестандартні заняття, де вони можуть пограти, попрацювати в команді, спробувати себе в різних ролях, відпрацьовуючи певні важливі для подальшого життя навички.

Нестандартна організація навчального простору, відкрите спілкування з учителем, з однолітками, можливість висловити власну думку, не боячись отримати негативну оцінку, спонукає дітей до відвертості, знімає напругу, підвищує їх самооцінку. Важливо, що домашні завдання, які, до речі, не є обов'язковими, діти можуть виконувати разом з  батьками.
10 листопада відбулася зустріч представників організацій-донорів проекту Служби європейської комісії з питань  гуманітарної допомоги та громадянського захисту (ЕСНО) з учнями і педагогами загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 20. У ході візиту представники ЕСНО відвідали урок-тренінг у 6 класі за темою "Ефективне спілкування". Під час заняття учні досліджували прогрес у розвитку засобів комунікації (інсценування "Засоби комунікації у різні часи"), розвивали навички спілкування: уміння говорити, слухати, встановлювати контакт з іншими людьми (вправа "Зіпсований телефон", робота в групах "Канали комунікації") тощо.
Гості, що завітали до школи з метою аналізу ефективності впровадження проекту "Вчимося жити разом", також залучилися до заняття і працювали та грали разом з дітьми. У заході взяла участь і регіональний координатор проекту "Вчимося жити разом", методист відділу методичного забезпечення оздоровчої функції освіти Донецького ІППО Спірке О.А., яка познайомила учасників зустрічі з подальшими планами роботи над проектом. Директор школи Черкащенко І.І. презентувала досвід роботи школи із впровадження проекту.

І. Муха.
Учитель основ здоров'я ЗОШ № 20, регіональний тренер проекту "Вчимося жити разом".

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: проект, Учимся жить вместе, тренинг
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама