Основний фактор передачі кишкових інфекцій - харчовий

13.12.2016
1064
0

Основний фактор передачі кишкових інфекцій - харчовий

З початку 2016 року в Україні спостерігається погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності населення на гострі кишкові інфекції. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість спалахів та групових захворювань збільшилась в півтора рази.

Так, за повідомленнями територіальних органів Держ-продспоживслужби зареєстровано 137 спалахів інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 2762 особи, з них 1277 дітей (46,2%).

Основний фактор передачі - харчовий.

У ході проведених розслідувань встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства, а саме: технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, дезінфекційного режиму, правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів.
Крім того, було встановлено, що у більшості підприємств громадського харчування на момент перевірки була відсутня супровідна документація, що засвідчує якість і походження продуктів харчування, які використовувалися для приготування страв. Транспортування продуктів здійснювалось неспеціалізованим транспортом з порушенням температурного режиму. На деяких підприємствах громадського харчування експлуатація здійснювалась самовільно без дозвільних документів, відсутній необхідний набір приміщень, порушувалась поточність технологічних процесів, відсутня гаряча проточна вода тощо.

За результатами виявлених порушень поінформовані правоохоронні органи областей, керівники об'єктів,  надані пропозиції щодо їх усунення, проведені засідання комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень, здійснювався контроль за їх виконанням.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: кишечные инфекции, пищевые инфекции
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама