Щоб свято не закінчилось на лікарняному ліжку

23.12.2016
1472
0

Щоб свято не закінчилось на лікарняному ліжку

Існує таке висловлювання: "Є речі настільки очевидні, що вбити їх в голови абсолютно неможливо". Повною мірою це відноситься до профілактики гострих кишкових інфекцій - заходи з їх профілактики знають всі і дотримуватися їх не складно, але…

Держпродспоживслужба м.Дзержинська (Торецька) повідомляє, що, за даними Міністерства охорони здоров'я України, з початку 2016 р. в нашій країні зареєстровано 140 спалахів гострих кишкових інфекцій, під час яких постраждало 2666 осіб, у тому числі 1222 дітей.

Спалахи гострих кишкових інфекцій реєструвалися на 24 адміністративних територіях. Особливе занепокоєння викликає той факт, що в основному спалахи пов'язані з об'єктами громадського харчування, в т.ч. ресторанного господарства, що перебуває у власності фізичних осіб-підприємців, у побуті, на об'єктах водопостачання, у дитячих дошкільних закладах, закладах освіти, оздоровлення та відпочинку. Рівень постраждалих дітей у 2016 р. у порівнянні з аналогічним періодом 2015 р. збільшився у два рази.

Основними факторами передачі були готові страви, питна вода, кондитерські вироби, молоко та молочні продукти. У переважній більшості серед причин, які сприяли виникненню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства (порушення технології приготування страв, температурного режиму та термінів зберігання сировини, готової продукції, режиму дезінфекції, правил особистої гігієни, відсутність проходження працівниками періодичних медичних оглядів, допуск до приготування страв хворих осіб або носіїв інфекцій).

Керівництво країни пішло назустріч малому і середньому бізнесу, створюючи сприятливі умови для його розвитку, та заборонивши в останні роки перевірки контролюючими органами. Відповідальність за якісні послуги, що надаються підприємцями, сучасне законодавство поклало на самих підприємців, але на  жаль вищезазначена статистика свідчить про відсутність сумлінного виконання власниками підприємств громадського харчування вимог санітарного законодавства.

Всім, напевно, відоме почуття розчарування, коли свято закінчилося, і вже через декілька днів воно абсолютно забуте? Причому забуте настільки, що здається, що його і не було зовсім. У кожного з нас є такі події, про які ми мріємо запам'ятати, якщо не назавжди, то надовго. Дуже хочеться запросити та пригостити найрідніших та найбажаніших гостей. Зазвичай важливим рішенням при цьому є вибір закладу громадського харчування (їдальні, кафе, бару або ресторану) для святкування. Але до цього треба відноситись дуже серйозно, щоб свято не закінчилось на лікарняному ліжку.

Підготовка до свята завжди приємніша за саме свято, тому з метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Держпродспоживслужба м.Дзержинська (Торецька) надає кілька порад щодо вибору закладу громадського харчування для безпечного святкування сімейних та інших свят:

- в першу чергу зверніть увагу на святковий вигляд та чистоту банкетної зали, ознайомтесь зі станом та обладнанням кухні, де будуть готуватися страви, поцікавтесь щодо кількості холодильного обладнання для зберігання продуктів та готових страв, станом санвузлів;

- запитайте у власника (адміністратора) закладу дозвільні документи на функціонування закладу та документи, які підтверджують якість та безпечність продуктів;

- незайвим буде переконатися і в тому, що всі працівники кухні та офіціанти пройшли медичний огляд, у т.ч. лабораторні обстеження на кишкові, паразитарні інфекції та носійство стафілококу;

- зробіть попереднє замовлення декількох страв, які плануються до святкового столу, зверніть увагу на зовнішній вигляд та дії офіціантів, які будуть обслуговувати захід.

Часто власники закладів пропонують замовникам особисто придбати алкогольну продукцію, кондитерські вироби та продовольчу сировину. У такому випадку рекомендуємо купувати продукцію у відомих торгівельних точках (супермаркетах або фірмових магазинах підприємств-виробників), саме в таких закладах не повинно бути неліцензованої  продукції. При виборі товарів зверніть увагу на термін їх придатності та цілісність упаковки. При бажанні м'ясо та рибу можна придбати на офіційних обладнаних продовольчих ринках, де проводиться санітарно-ветеринарна експертиза.

Ні в якому разі не купуйте товар на стихійних ринках та у невідомих осіб! Не замовляйте кондитерські вироби домашнього приготування! Не закуповуйте заздалегідь харчові продукти, які швидко псуються!

Сподіваємось наші поради допоможуть запобігти виникненню кишкових інфекцій та харчових отруєнь під час святкування. Піклуйтесь про особисте здоров'я та здоров'я ваших рідних та близьких! Відмінного всім настрою і незабутніх свят!

Л. Помазан.
Провідний фахівець управління Держпродспоживслужби в м.Дзержинську (Торецьку).

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: отравления, консультации врача, кишечные инфекции
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама