Податкова звітність в електронному вигляді

05.04.2011
1522
0

Податковим Кодексом України передбачено, що платники податків, які належать до великих та середніх підприємств, надають до органу державної податкової служби податкову звітність в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством (п. 49.4 глави 2 розділу ІІ Податкового кодексу).

На теперішній час приймання податкової звітності засобами телекомунікаційного зв’язку регулюється наказом ДПА України від 10.04.08 № 233 «Про подання електронної податкової звітності», зареєстрованого в Мін’юсті 16.04.08 за № 320/15011  (п.10 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу).

Але не тільки великі та середні підприємства надають податкову звітність до органів податкової служби засобами e-mail. Договори про визнання електронних документів укладають з ДПІ за своїм місцезнаходженням або перебування на обліку малі підприємства та СПД - фізичні особи.

Подання податкової звітності засобами е-mail надає платнику податків багато переваг, це:

- економія робочого часу, коштів на придбання бланків податкової звітності, уникнення витрат часу на черги при поданні звітності до ОДПС України;

- безпаперова технологія подання звітності;

- підтвердження прийняття звітності ОДПС України, наданої засобами телекомунікаційного зв’язку;

- відміна необґрунтованих виїзних перевірок платників ПДВ;

- зменшення часу проведення перевірок;

- спрощення процедури відшкодування сум ПДВ тощо.

Для платників податків ДПС України розроблено безкоштовне програмне забезпечення по формуванню податкової звітності та реєстрів отриманих та виданих податкових накладних в електронному вигляді у форматі, затвердженому відповідним наказом ДПС України. Це програмне забезпечення  розташоване на офіційному веб-сайті ДПС України (www.sta.gov.ua).

З метою уникнення помилок введення при централізованому прийманні податкової звітності (через ЦОЕЗ ДПС України) для платників ПДВ передбачена автоматизована перевірка реєстрів отриманих та виданих податкових накладних на відповідність  індивідуального податкового номеру платника  ПДВ – контрагента даним єдиного Реєстру платників ПДВ.

Крім того, відповідно до п. 201.10 Податкового кодексу при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку, продавець товарів/послуг зобов’язаний надати покупцю податкову накладну після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Реєстрація податкових накладних платниками податку на додану вартість - продавцями в Єдиному реєстрі податкових накладних запроваджується для платників цього податку, у яких сума податку на додану вартість в одній податковій накладній становить:

- понад 1 мільйон гривень - з 1 січня 2011 року;

- понад 500 тисяч гривень — з 1 квітня 2011 року;

- понад 100 тисяч гривень — з 1 липня 2011 року;

- понад 10 тисяч гривень — з 1 січня 2012 року.

На виконання п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу Кабінет Міністрів України постановою від 29 грудня 2010 р. N 1246  затвердив Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних , яким визначений механізм :

- внесення відомостей, що містяться в податковій накладній та /або у розрахунку коригування кількісних і вартісних показників;

- внесення відомостей, що містяться в Реєстрі платників ПДВ – продавців товарів (послуг);

- звірки даних, що містяться у виданих платникам ПДВ – покупцям товарів (послуг) податкової накладної та/або розрахунку коригування, з відомостями, що містяться в Реєстрі.
 

О.ФЕДОРЕНКО.
Перший заступник начальника ДПІ у  Дзержинську.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: интернет, электронный вид документов, налоговая инспекция
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама