Реформування пенсійної системи. Питання та відповіді.

01.04.2011
1837
0

Ми продовжуємо публікацію матеріалів, присвячених темі реформування пенсійної системи, яка на протязі останнього часу дуже цікавить наших читачів (початок дивіться у № 23 від 29 березня). На питання дзержинців відповідає начальник управління Пенсійного фонду України в місті Дзержинську Людмила Борисівна ДЕНИСЕНКО.

- Які зміни торкнуться пенсійного забезпечення військовослужбовців, і зокрема, як конкретно вирішено проблему визначення спеціального стажу роботи (служби) в календарному обчисленні.

- Законопроектом передбачається внести певні зміни до пенсійного забезпечення військових пенсіонерів. Основне питання, яке передбачається розглянути, - це питання скорочення деяких пільг для усунення можливості виходу на пенсію у З0 - 35-річному віці, що на сьогодні сприймається як один із найбільш соціально негативних факторів.     Що стосується військових (а також і пожежників та інших службовців), які мають тривалу вислугу років, жодні зміни їх не стосуватимуться, і вони отримуватимуть пенсії в тих же розмірах, що і на сьогодні. Передбачається з 2011 року запровадити календарне обчислення вислуги років при визначенні права на пенсію; залишити пільговий порядок обчислення вислуги років при визначенні розміру пенсії: за 20 років вислуги (з урахуванням пільгового обчислення) - 50 % заробітної плати (55 % - для звільнених у відставку) та 3 % за кожен рік вислуги понад 20 років; поступово, щороку на 1 рік, збільшити вислугу років для визначення права на пенсію за вислугу років з 20 до 25 років; обмежити пенсії максимальним розміром дванадцяти прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, зберегти механізм виплати пенсії працюючим військовим пенсіонерам без будь-яких змін - у повному розмірі незалежно від заробітної плати.

- Чи погодився уряд із пропозицією Пенсійного фонду призначати пенсії лише із заробітку за даними системи персоніфікованого обліку?

- Для обчислення пенсії передбачається враховувати заробітну плату лише за даними системи персоніфікованого обліку. Це дасть можливість позбавити майбутніх пенсіонерів пошуку старих архівів та ліквідованих підприємств. В той же час передбачається залишити старий порядок для тих, хто за період з 2000 року не набув достатнього страхового стажу.

- За скільки років заробіток треба буде брати тим, хто виходитиме на пенсію в 2011 році? Чи зберігається правило, що майбутній пен сіонер за бажанням може виключати із розрахунку заробіток за „невдалі” роки, і в якому саме обсязі?

- Для обчислення пенсії враховуватиметься заробітна плата за весь період за даними персоніфікації.

При цьому передбачається зберегти нині існуючі правила „оптимізації” заробітку і навіть деяким чином розширити їх.

- Які компенсуючі заходи запропонував уряд, аби зменшити суспільний опір упровадженню пенсійної реформи і підвищити довіру до своїх дій? Як буде налагоджене інформування громадян?

- Реформування пен сійної системи передбачає розпочати запровадження обов’язкової накопичувальної системи пенсійного страхування. Це в перспективі дасть можливість диверсифікувати джерела доходів пенсіонерів і забезпечити накопичувальні пенсійні рахунки, при яких кожна працююча особа буде бачити свої пенсійні накопичення. Це підвищить зацікавленість кожної особи у легальній сплаті внесків та приведе до зниження рівня тінізації доходів. У солідарній системі передбачається застосувати ряд компенсуючих заходів, які стосуватимуться збільшення розмірів пенсій жінок, працівників бюджетної сфери. Передбачається створити робочі групи для проведення роз’яснювальної роботи та роботи з громадськістю.

- З якої дати планується розпочати нарахування і виплату пенсій за новими правилами?

- Законопроектом передбачається введення його в дію з початку 2011 року. Запровадження деяких норм здійснюватиметься поетапно.

- Яку суму економії очікується отримати в 2011 році у випадку схвалення парламентом усіх запропонованих заходів пенсійної реформи? Яким очікується дефіцит Пен сійного фонду?

- У випадку схвалення парламентом усіх запропонованих заходів пенсійної реформи економія коштів у 2011 році становитиме понад 1,7 млрд. гривень. Реалізація зазначених заходів дозволить скоротити видатки Пенсійного фонду України та зменшити дефіцит його бюджету.

- Які головні особливості пенсійної системи після реформи?

- В Україні передбачене існування трирівневої пенсійної системи: солідарна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (I рівень); накопичувальна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (II рівень); система недержавного пенсійного забезпечення (III рівень). З 2004 року впроваджено солідарну систему загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та систему недержавного пенсійного забезпечення.

Стан діючої пенсійної системи потребує невідкладного реформування. З цією метою передбачається запровадити II рівень пенсійної системи - обов’язкову накопичувальну систему пенсійного страхування та збалансувати діючу солідарну пенсійну систему.

Запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування дасть змогу урізноманітнити джерела доходів майбутніх пенсіонерів і забезпечити більш високий рівень пенсій.

В той же час збалансування бюджету Пенсійного фонду та реформування солідарної пенсійної системи надасть змогу забезпечити можливість ліквідувати існуючі проблеми - забезпечити стовідсоткову виплату пенсій із солідарної системи та ліквідувати диспропорції у розмірах пенсій, призначених у різні роки. 

- Чому реформа не торкнеться тих, хто пішов на заслужений відпочинок, особливо хто отримує по 50 тис. грн.?

- Згідно із Конституцією України (стаття 22) при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Зважаючи на це, пенсії, що були призначені до набрання чинності законом, виплачуватимуться у розмірах, які не можуть бути нижче від вже встановлених.

У той же час передбачається, що пенсії, які перевищують встановлений максимальний розмір, не будуть індексуватися або підвищуватись у випадках, передбачених законодавством, до того часу, коли їх розмір відповідатиме максимальному.

(Далі буде. Слідкуйте за публікаціями в газеті та на сайті)



УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В м. ДЗЕРЖИНСЬКУ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОВІДОМЛЯЄ:

Граничний термін подання річної звітності до органів Пенсійного фонду України суб'єктами підприємницької діяльності, в тому числі,  які обрали спрощену систему оподаткування, 1 квітня 2011 року. За неподання звітності передбачені фінансові санкції згідно законодавства.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: письма читателей, вопросы горожан, Пенсионная реформа
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама