Розвиток бізнесу та заборгованість із заробітної плати турбує керівництво міста

02.05.2017
1164
0

На розгляд засідання виконкому Торецької міської ради було винесено три основних питання: про виконання Програми розвитку малого і середнього підприємництва за 2016 рік, про підсумки роботи житлово-комунального господарства міста в осінньо-зимовий період 2016-2017 рр.  і заходи з підготовки житлового фонду та об'єктів соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 рр., про стан заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах та в організаціях міста.

По першому  питанню звітувала керівник відділу малого бізнесу та підприємництва О. І. Гончарук.  Вона  зазначила, що малий бізнес становить основу будь-якої економіки  країни, регіону, міста. Він створює робочі місця, розробляє і впроваджує нові технології, максимально враховує місцеві умови, проникає в невигідні для великих підприємств сфери бізнесу, дає значну частину податкових надходжень. Цей сектор економіки відіграє найважливішу роль в забезпеченні стабільності економічного розвитку. 

Програма розвитку малого і середнього  підприємництва  Торецька   на 2015-2016 роки була розроблена на основі аналізу стану і проблем підприємництва у місті.  В  2016  році   в Торецьку здійснювали  свою  діяльність  2033  суб'єктів  малого та середнього  підприємництва, з яких: 77 - малі підприємства,  4 - середні , 1977 - фізичні  особи-підприємці. У порівнянні  з  2015  роком  кількість суб'єктів малого  підприємництва  збільшилася  на  7%.
 Чисельність  працівників, зайнятих  на  малих і  середніх  підприємствах   (юридичні  особи),  в  2016 році  склала 232 особи,  у  порівнянні  з  2015  роком зменшилася  на  32%.  Проте  кількість  найманих  працівників  у  фізичних  осіб-підприємців  у  звітному  періоді збільшилася  на  12%   і  склала  490 чол.  

За  звітний  рік  відбулося   зростання  середньої  заробітної  плати   на підприємствах  малого   бізнесу - на 23,5%  (грудень 2015 року - 2160 грн., грудень 2016 року - 2668,8 грн.), у  підприємців   також  відбулося  зростання  середньої  заробітної  плати  на  21%  (грудень  2015 року -1295 грн.,  грудень 2016 року - 1567,83 грн.).  

Однак  ще  має  місце   тенденція   до   скорочення   мережі підприємств торгівлі.   У  2015  році  було  закрито 14 магазинів  та  8 підприємств   ресторанного  господарства,   у  2016  році  - 15  магазинів.   Так, станом на 1 січня 2017 року кількість  об'єктів  торгівлі  становила 269 одиниць,  підприємств  ресторанного  господарства  - 57.  За даними статистики, обсяг товарообігу за 2016 рік склав 161 млн. грн.,  у  порівнянні  з  2016  роком  відбулося  його  зростання  в 2 рази  (2015  рік -  76,8 млн. грн.). Значне  зростання  обсягів  товарообігу  сталося  за  рахунок  поновлення  роботи  магазинів   "АТБ"  з  січня-лютого  2016  року.   
Незважаючи на численні труднощі в роботі, малий і середній бізнес продовжує забезпечувати наповнення місцевого бюджету.

Заступник начальника управління житлово-комунального господарства Торецької  міськради М. В. Герт доповів про підсумки роботи об'єктів  ЖКГ та соціальної сфери в осінньо-зимовий період 2016 року та підготовку до опалювального сезону 2017-2018 років.

Так, було зазначено, що опалювальний період у місті проходив стабільно, але через аварійне відключення електроенергії на котельнях сталося 154 зупинки  загальною тривалістю 214 годин. Також через відсутність холодної води у листопаді внаслідок пошкодження в процесі бойових дій центрального водопроводу "Горлівка- Торецьк" була загроза зупинки котелень, але цього вдалося уникнути. На підготовку теплового господарства фактично було використано більш 2 млн. гривень. При цьому, зазначив М. В. Герт, проблемою залишається розбір теплоносія жителями багатоповерхових будинків з систем центрального теплопостачання на свої потреби.

Також з міського бюджету були використані гроші на підготовку і ремонт житлово-комунального господарства: поточний ремонт міжблочних швів, електрощитових, систем опалення та холодного водопостачання у житлових будинках та об'єктах соціальної сфери, учбових та медичних закладах. Усі проблемні питання, які виникли під час торічного опалювального сезону, були включені в заплановані заходи на осінь-зиму 2017-2018 років.

Проблема несвоєчасної виплати заробітної плати - одна з важливих соціальних проблем, оскільки порушуються права працівників на достатній рівень життя для себе і своєї сім'ї, своєчасне отримання винагороди за працю. Саме тому це питання було винесено на засідання виконкому, на якому про стан заборгованості прозвітувала заступник керівника ДСЗН С. В. Александрова.

На п'яти підприємствах міста, які звітують до відділу статистики міста, станом на 1 березня  2017 року існує заборгованість з виплати заробітної плати в загальній сумі  8,8 млн. грн., що  на  1  млн. грн. або 13,1 % більше в порівнянні з сумою заборгованості на 1 січня 2017 р. На 1 березня основна частка суми боргів економічно активних підприємств припадає на промисловість - 92,8%, транспорт - 7,2%.

Основну частку боргу по заробітній платі на 1 березня складає промисловість, а саме: ОДО "АП "Шахта ім. Св. Матрони Московської" - 6 млн. грн.; ЗФ " Торецька"  ТОВ " Енергоімпекс" - 1,8 млн. грн.,  сума заборгованості, за оперативними даними на 15 березня, залишається незмінною; філія " Енерговантажтранс" ТОВ "ТЕК Енерготранс" - 631,0 тис. грн., впродовж місяця виплата заборгованості не здійснюється. У місті постійно функціонує міська комісія з питань погашення заборгованості із заробітної плати, забезпечення податкових і інших бюджетних надходжень, страхових внесків до Пенсійного фонду та запобігання неплатоспроможності. У березні поточного року на засіданні комісії затверджено заходи щодо погашення та запобігання заборгованості із заробітної плати робітникам підприємств, установ та організацій у Торецьку на 2017 рік.

На засіданні були розглянуті також інші питання.

Наталя Вестеровська.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: заседание исполкома, отчет работы за 2016
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама