Справжнiй патрiот

26.06.2012
1934
0

Липинський   Вячеслав Казимирович - видатний український політичний діяч, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму. Один з організаторів Української демократичної партії. Вихідцю зі шляхетного польського роду Вацлаву Липинському судилася незвичайна і славна доля українського патріота. Виховувався він у дусі польської культури і традицій. Одначе його родина була одним із островів серед етнічного й етнографічного українського моря, що мусило вплинути на формування молодої душі Вячеслава. Один з життєвих девізів Липинського: "Бути патріотом-це значить бажати всіма силами своєї душі створення людського , державного  і  політичного  співжиття людей,  що  житимуть на Українській землі. Бути патріотом - це значить перш за все вимагати гарних і добрих вчинків від себе, як від українця, а не перш за все ненавидіти інших тому, що вони "не украінці”.

Отже В. Липинський  заснував нову державницьку школу України. Він вважав, що відродження української державності відбулося за об’єднання всіх верств населення країни навколо козацького ядра. Йому здавалося, що таке згуртування всіх частин нації має статися й нині. З цією метою він створив Український союз хліборобів орденського типу та спричинився до виникнення Союзу визволення України. За редакцією Липинського вийшло чотири книжки часопису. Відповідальна робота у Відні яскраво підтверджується словами Д. Дорошенко: "Добрий дипломат, справжній державний муж, великий український патріот” 3 1909 р. до початку Першої мирової війни часто перебував у своєму маєтку Русалівські чагори, де зібрав одну з найкращих на той час приватних бібліотек з історії і соціології.

Бібліотека-філія №7 ЦБС до 130- річчя від дня народження цього політика підготувала книжкову виставку "В. Липинський та його доба”, яка освітила життєвий путь та по-літичну діяльність видатного українського патріота.

М. Очедаєвська.
Бібліотекар бібліотеки-філіі №7 ЦБС.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: история, украинский патриот
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама