Стратегія зрозуміла, потенціал є

02.09.2011
1544
0

На традиційній серпневій нараді вчителі, організатори, робітники всіх навчальних закладів міста с великою увагою вислухали доповідь начальника міськво О. Д. Гарюк «Сучасна освіта як чинник со­­ці­ально-економічного розвитку міста».

- Підбиваючи підсумки минулого навчального року, можемо засвідчити, що за підтримки міської виконавчої ради в співпраці з органами місцевого самоврядування, батьківської громадськості нам вдалося не лише забезпечити стабільну роботу галузі й досить високу якість освіти, а й зробити реальні кроки щодо модернізації багатьох освітніх ланок, - підкреслила Ольга Дмитрі­вна.

Важливу роль в освітній галузі відіграє фінансування. Так, бюджетні видатки на освіту в 2010-2011 р. склали майже 40 млн. грн. Велику частину становлять кошти на заробітну платню освітян міста, що складає близько 22 млн. грн. Окрім заробітної платні, першочерговими є витрати на енергоносії, тобто оплата вартості споживання електроенергії, газу, води, вугіл­ля, що в грошовому еквіваленті становить 6 млн. 329 тис. грн.

На харчування учнів 1-4 класів, малозабезпечених, дітей, позбавлених батьківського піклування, витрачено 721 тис. 209 грн., при цьому охоплено гарячим харчуванням 3481 учнів, що становить 71%. Також витрачено 1 млн. 282 тис. грн. на капітальний ремонт, придбання шкільних меблів, комп’ютерної техніки, обладнання для кабінетів тощо. Для покращення матеріальної бази та навчально-методичного забезпечення шкіл проведена значна робота керівниками, педагогічними колективами, батьківською громадськістю. Велику фінансову підтримку у підготовці до нового навчального року надають батьки та спонсори. У 2010-2011 н.р. ця допомога складає 190 тис.716 грн.

Для задоволення освітніх потреб Дзержинська у минулому 2010-2011 навчальному році функціонувало 18 загальноосвітніх закладів, 1 загальноосвітня школа-інтернат, 2 загальноосвітні вечірні школи, в яких навчалося й виховувалося 4931учнів, 14 дошкільних навчальних закладів, які відвідували  1433 дитини, дитяча спортивна школа (465 вихованців), станція юних техніків (650 дітей), Центр дитячої та юнацької творчості.

Рівень укомплектованості керівними і педкадрами складає 100%. У місті працює 801 педагог. З вищою кваліфікаційною категорією працюють 111 учителів. Мають звання «Старший учитель» - 41, «Учитель - методист» - 16, «Відмінник освіти» - 42. Учителів-пенсіонерів працює 152. Простежується тенденція до омолодження педагогічних колективів навчально-виховних закладів міста. Так, у 2010-2011 навчальному році працювало 42 молодих спеціаліста. Свою профе­сійну компетентність вони показували, беручи участь у інноваційному проекті «Кращий молодий учитель року», який запроваджений міським відділом ос­віти у 2010 році.

Починаючи з 2006 року, наповнюваність шкіл поступово зменшувалася у зв’язку зі зменшенням контингенту учнів. Перед міським відділом освіти гостро виникла проблема оптимізації мережі навчальних закладів. У період з 2006 по 2010 оптимізація  проводилася за рахунок скорочення чисельності класів, а в 2010 році прийняті рішення сесії міської ради про закриття загальноосвітніх шкіл №№ 14, 15, вечірньої школи № 2. Завдяки цьому наповнюваність шкіл до 2016 року зросте до 70,1% (по області до 70%).

Оптимізація освітньої мережі має забезпечити підвищення якості освіти, економічну ефективність функціонування навчальних закладів, рівний доступ до якісної освіти, урізноманітнення освітніх послуг, що надають навчальні заклади.

У 2010-2011 навчальному році старшокласники загальноосвітніх навчальних закладів міста повністю перейшли на про­фільне навчання, що дало можливість на шкільному рівні приділити більше уваги формуванню соціальних, комунікативних, інформаційних, технічних та технологічних компетентностей учнів. Реалізація про­фільності передбачає попереднє самовизначення підлітка, тому в загальноосвітніх закладах міста здійснювалася й допро­фільна підготовка через вивчення запитів учнів та їх батьків, через залучення до тематичних факультативів, предметних гуртків, секцій, учнівських наукових товариств, Малої академії наук, предметних олімпіад, турнірів тощо. Це дає значні результати.

Учні шкіл, як і раніше, успішно демонструють свої здібності. Це:

- чисельні успіхи учасників обласного та Всеукраїнського етапів захисту науково-дослідницьких робіт по лінії МАН. Тут проявили себе Артемчук Катерина, Коротких Аліна (3ОШ № 13), Мигда Дар’я та Терещенко Надія (НВК «Школа-гімназія»), Солопов Максим ((3ОШ № 20), Тринько Анастасія ((3ОШ № 16);

- наші діти - учасники, лауреати й переможці обласного етапу учнівських олімпіад: Терещенко Дмитро, Мигда Артем (НВК «Школа-гімназія»), Самойленко Андрій, Холодова Вікторія (3ОШ № 20);

 - лауреати та призери Всеукраїнських та міжнародних конкурсів «Патріот» (4 золотих сертифікати, 10 - срібних, 24 - бронзових), «Гринвіч» (21-золотий сертифікат, 48 - срібних, 16 - бронзових), «Соняшник» (16-золотих сертифікатів, 21 - срібний, 20 - бронзових), «Кенгуру» (24 відмінних результатів), «Колосок» (44 - золотих сертифікатів, 14 - срібних), «Левеня» (9 - добрих, 16 відмінних результатів, 18 переможців літературних та мовознавчих конкурсів;

- гідно захищала честь не тільки міста, а й усієї Донецької області на правових та історичних турнірах у містах Одесі та Житомирі збірна команда учнів 9-11 класів (керівник Корінєва С.А.);

-11 робіт юних дослідників НВК «Школа-ліцей» надруковані у збірці наукових трудів студентів, аспірантів та молодих учених університету «Україна».

На підтримку талановитих та здібних дітей (на індивідуальні та колективні премії, оплату проїзду на обласні та Всеукраїнські конкурси) було виділено 14000 гривень.

Комп’ютерні технології покликані допомогти покращити викладання шкільних предметів, розширити межі Інтересів учнів, привернути увагу до науково-пошукової та самоосвітньої діяльності. Використання телекомунікативних технологій та підвищення комп’ютерної грамотності учнів та вчителів розвиває та оновлює шкільну освіту, формує в учнів позитивну мотивацію до навчання. Головна мета програми з інформатизації школи - забезпечити підвищення якості загальної освіти за рахунок широкого використання інформаційних ресурсів. Проведення Інтернет - конкурсів, організація дистанційної освіти, передача інформації електронною поштою та розміщення на сайті освіти стимулювало підключення шкіл до мережі Інтернет. На сьогодні всі школи міста на 100% підключені до мережі (93,4% по Донецькій області, 75 % - по Україні).

Більш якісній реалізації програми інформатизації загальноосвітніх шкіл сприяє також оновлення комп’ютерної техніки: у поточному році у ЗОШ №№ 2, 3, 9, НВК «Школа-ліцей» були встановлені 4 комп’ютерних класи, що відповідають сучасним вимогам. На даний момент усі школи забезпечені комп’ютерною технікою в 100%. 

Відповідно до порядку закінчення навчального року та положення про державну підсумкову атестацію учнів із 9-х класів випущено 589 осіб, з них 19 отримали свідоцтва з відзнакою. З 11-х класів випущено 94 особи, з них 2 отримали золоті медалі, 1 срібну.

Однією з найістотніших змін в освітній системі України останніх років стало впровадження зовнішнього незалежного оцінювання випускників. У 2010-2011 н. р. для участі в ЗНО було зареєстровано 53 випускника ЗНЗ, що становить 99 % від їхньої загальної кількості. Як і в минулі роки, загальноосвітніми навчальними закладами міста та міським відділом освіти була проведена значна робота щодо органі­зації участі випускників у зовнішньому незалежному оцінюванні.

Зважаючи на значну кількість дітей, що потребують корекції фізичного та розумового розвитку (65 учнів), міським відділом освіти створюються умови вільного доступу до навчання дітей з обмеженими можливостями. Це і налагодження індивідуального навчання, консультації та заняття з психологами, залучення цих дітей до спортивно-масових заходів, мистецьких гуртків, реабілітаційних центрів. Учителі, які працюють з такими дітьми, беруть участь у семінарах, опрацьовують відповідні нормативні документи, консультуються з психологами, звітують про роботу.

У місті визначено 4 загальноосвітні навчальні заклади, в яких у 2010-2011 н.р. організовано екстернатну форму навчання. Цією формою було охоплено 7 учнів.

Вечірньою формою навчання було охоплено 248 учнів, які навчалися у ВШ№1 і  №2. 90 учнів 10-х класів переведені до 11 класу, а 74 випускники 12-х класів цих шкіл отримали атестат про повну загальну середню освіту.

Загальновідомо: від того, який фундамент закладено з перших років життя, залежить якість та динаміка особистісного зростання, життєві установки та світосприйняття людини. Тому предметом пос- ті­йної турботи відділу освіти є дошкільне виховання і навчання, розвиток мережі дошкільних навчальних закладів відповідно до освітніх запитів населення. На сьогоднішній день внесені зміни до Закону України «Про дошкільну освіту» у частині забезпечення обов’язковості здобуття дошкільної освіти дітьми п’ятирічного віку.

Система дошкільної освіти включає 14 закладів. З 2007 року кількість місць у ДНЗ залишалася стабільною і становить на сьогодні 1433. У дошкільних закладах працюють 11 спеціальних груп, у тому числі для дітей із затримкою психічного розвитку - 5, із порушенням інтелекту - 1, із порушенням мовлення - 4, із порушенням опорно-рухового апарату - 1; працює 3 (4,1 %) санаторні групи для тубінфікованих дітей. На даний час відбувається реорганізація 3 логопедичних і 3 груп для дітей із затримкою психічного розвитку в групи загальноосвітнього типу, що дасть можливість збільшити охоплення дітей дошкільною освітою на 59 чоловік. З метою надання додаткових освітніх послуг створюється база для відкриття у ДНЗ № 1 та № 9 логопедичних пунктів.

У місті функціонують 28 профільних груп для дітей дошкільного віку (художньо-естетичного напрямку, фізкультурно-оздоровчого, екологічного, гуманітарного, розвитку математичних здібностей учнів, навчання іноземним мовам, оволодіння основами комп’ютерної грамотності). Для забезпечення дош­кільнят місцями з 2007 року по 2010 рік додатково відкрито 6 груп, а перші класи, що знаходилися на базі ДНЗ, переведені до шкіл. У результаті 106 дітей отримали можливість відвідувати дошкільні заклади.

Невід’ємною умовою якісного навчання дітей у школі є належне навчально-методичне забезпечення. Важлива роль в цьому відводиться шкільній бібліотеці. Шкільні бібліотеки проводять значну роботу з виховання в учнів бережливого ставлення до підручників. За державні та батьківські кошти поповнились бібліотечні фонди навчальною, методичною, художньою та періодичною літературою.  Загальна забезпеченість підручниками учнів 1-9 класів міста становить 96%, з них українською мовою навчання - 92%. Найменш забезпеченими лишаються 3, 4, 6, 7 класи. Учні 10 класу забезпечені новими підручниками на 92%, із них українськими - 96%, російськими - 88%. Проблемою залишається забезпеченість новими підручниками учнів 11 класів (лише 15%). 

У сучасному вимірі соці­ально-економічних змін в Україні та регіоні першочергового та пріоритетного значення набувають мета й завдання іннова­ційної діяльності як системи норм, усталених правил і способів здійснення нововведень у різних сферах життя, суспільства в цілому та зокрема в освіті. В 2010 році в області діяла регіональна програма «2010 - рік інновацій», а уряд оголосив 2011 рік інноваційним.

Міський відділ освіти взяв на озброєння сучасні тенденції розвитку освіти і в 2010-2011 навчальному році, розробляв наступні інноваційні напрямки.

• Опорна базова школа з Всеукраїнських правознавчих та історічних турнірів (ЗОШ № 3).

• Програма «Бізнес - освіта: від 5 до 17 років» Експериментальна площадка з впровадження курсу «Ділова активність» (ЗОШ № 7)

• Розробка програмно-дидактичного засобу «Тренувальні тести для підготовки до ЗНО. Природничо-математичний цикл» (методкабінет, творча група вчителів)

• Школа-лабораторія «Школа сприяння здоров’ю» (ЗОШ № 20).

Позашкільна освіта - це унікальна система, яка дає можливість дитині знайти себе, розвинути здібності, таланти, відчути радість пізнання прекрасного, здійснити свою мрію.  Організацією вільного часу школярів займається СЮТ, ЦДЮТ, ДЮСШ. Досягнення і перемоги гуртківців у Всеукраїнських, обласних, міських конкурсах і змаганнях, участь в оглядах - підтвердження високої ефективності роботи педагогів. Кредо педагогічних колективів цих установ - «Розвиток, творчість, компетентність, успіх»!

На базі станції юних техніків працюють 38 гуртків технічного і еколого-туристсько-краєзнавчого напрямків. Дзержинська СЮТ за результатами роботи року має найвищий рейтинг і визнана однією з кращих в області.

ЦДЮТ - це будинок педагогічних традицій і досягнень. Він включає комплекс 37 творчих і музичних гуртків, у яких навчається більше 600 дітей за 5 напрямами. Установа зарекомендувала себе як творчий майданчик для розвитку особистості.

У Дзержинській дитячо-юнацькій спортивній школі займається 460 дітей. Відкрито 4 відділення. Завдання позашкільних навчальних закладів - створення умов для розвитку творчих та індивідуальних здібностей кожної дитини. З цією метою у загальноосвітніх школах та дошкільних закладах були відкриті філіали ЦДЮТ (ЗОШ №№ 13, 14, 16, 20), ДЮСШ (ЗОШ №№ 9, 13, 18, 20, 21), СЮТ (ДНЗ №№ 9, 11, ЗОШ №№ 15, 20, 21). Завдяки проведеній роботі збільшилося охоплення дітей позашкільною освітою.

Вихованці СЮТу, ЦДЮТ та ДЮСШ відомі далеко за межами міста, мають нагороди Всеукраїнського рівня.

Всебічний розгляд питань діяльності педагогічної спільноти міста, увага до існуючих проблем, досягнуті результати дозволяють зробити висновок про доцільність і правильність обраної сучасної стратегії розвитку освіти міста. Саме вона є основою для інтелектуального, соціального і фізичного розвитку особистості, їі подальшої освіти і трудової діяльності.

Привітав  освітян з початком нового навчального року, О. Д. Гарюк представила нових керівників деяких навчальних закладів і запросила усіх взяти активну участь в обговоренні доповіді. Найбільш цікавими були виступи Н. О. Скрипниченко, зав методка­бінетом міськво, О. М. Ільїної, голови профспілки педпрацівників міста, О. А. Корєнєвої, учителя історії школи №3, Л. Г. Григор’євої, завуча НВК «Школа-ліцей»,   Т. А. Єлагіної, зав кабінетом англійської мови школи №3, Л. П. Волік, директора СЮТ, Н. В. Афанасьєвої, учителя НВК «Школа – гімназія» та іншіх.

Олександра Вострикова.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама