Свято рідної мови

06.03.2014
981
0

Свято рідної мови

Свято рідної мови

«Україна — золота чарівна сторона. Земля, рясно уквітчана, зеленню закосичена. Скільки ніжних, ласкавих поетичних слів придумали люди, щоб висловити свою гарячу любов до краю, де народилися і живуть», — такими словами розпочався урок в 7 класі загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 13. 

Учням були запропоновані різноманітні мовно-літературні конкурси: діти з радістю продовжували українські приказки та прислів’я, працювали з картками, групуючи слова за частиномовною належністю, пригадували назви українських квітів, впізнавали письменників за портретами, презентували повідомлення про традиції своєї Батьківщини, відповідали на питання у вікторині «Хто швидче», але най­більше захопив дітей конкурс «Міміка», в якому командири команд за допомогою жестів та міміки повинні були показати своїм командам відомі українські фразеологізми. Цей незвичайний урок дозволив пізнати історію рідної сторони і рідної мови, відкрити юним шанувальникам української мови розум, мудрість, гумор нашого талановитого народу.

І. Афоніна.

Учитель української мови та літератури, бібліотекар ЗОШ № 13 .

 

Мово рідна, ти – життя народу 

і культури рідної краса

За рішенням ЮНЕСКО 21 лютого всі народи світу відзначають Міжнародний день рідної мови. В цей день в Дзержинському професійному ліцею пройшли заходи, присвячені цій події. Бібліотекар ліцею О. Ю. Хижняк представила цікаву виставку книг про мову «Мово рідна, ти – життя народу і культури рідної краса». До бібліотеки ліцею для участі в бесіді-роздумі «Мова – душа кожного народу, її національний скарб» завітали працівники міської бібліотеки-філії №3 Лукахіна В. М. (зав. бібліотекою-філією №3) розповіла учням, що хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе. Любов до рідної мови починається ще з колиски, з маминої пісні. Народні колискові пісні зачаровують усіх, хто їх чує, надзвичайною ніжністю і простотою. У них материнська ласка і любов, світ добра, краси й справедливості, й щира віра в лагідну силу слова.

Впродовж заходу учні поділились своїми думками про значення рідної мови в житті кожної людини, про своє відношення до мов світу, а особливо - до своєї,  української, активно відповідали на питання вікторини.

Бібліотекарі закликали учнів шанувати і любити рідну мову, піклуватися про неї, захищати, розкривати для себе її велич й могутню силу.

О. Хижняк. Бібліотекар ліцею.

 

Мово рідна, слово рідне

Найбільше і найдорожче добро в кожного народу - це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої спо­діванки, розум, досвід, почування.

З метою збагачення знань про рідну мову бібліотекарі центральної бібліотеки запропонували учням 3-Б класу (класний керівник Фірсова Лариса Олексіївна) НВК "Школа-гімназія" поетично-музичну композицію "Мов джерельна вода, рідна мова моя". Протягом свята звучали уривки з казок та легенд, лунали українські пісні та вірші. Діти активно відповідали на питання мовознавчої вікторини "Мова, наша мова". Свою любов до рідної мови учні виразили у прислів’ях та приказках. Бібліотекарі закликали дітлахів шанувати і любити рідну мову, піклуватися про неї, захищати, розкривати для себе її велич й могутню силу.

Л. Капустіна,  І. Третяк.

Бібліотекарі центральної бібліотеки.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама