«Вінок слави Кобзареві»

17.03.2014
2590
0

«Вінок слави Кобзареві»

«Т. Г. Шевченко сам був безсмертною піснею

свого талановитого, вільнолюбного народу»

     В. Г. Белінський.

Кажуть, що поетами народжуються. Напевне, це так і є. Приходить у світ людина, і ніхто не здогадується, що вона вже поет: а тим часом у своєму серці виношує ще ненароджені слова, що згодом розквітнуть вогненним цвітом у її поезіях.

Хіба хто знав, що з білявого крутолобого хлопчика, який так любив усамітнюватися й мандрувати в пошуках залізних стовпів, що підпирають небо, виросте Поет, якому судилось народитися не в панських хоромах, а в кріпацькій хаті, то тим більше робить йому честь, що він із сина мужика перетворився на «велетня в царстві людської культури», який на довгі століття  посяде чільне місце на українському поетичному Олімпі, стане речником свого народу, його совістю й пророком?

Поезія  Шевченка - не материк і навіть не планета, а безмежний космос.

Апостол правди, світла і краси,

Дитя натхнення і ясновидіння –

Поет в собі єднає голоси

Епох, народів, космосу й сумління.

Л. Карнаухова.


Поезії Т.Г.Шевченка завжди захоплювали й захоплюють читачів, дають жагу до життя, підтримують дух перемоги.

Спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 не залишила без уваги визначну подію - 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка. Святкування розпочалося з біографічного калейдоскопу «Як ми знаємо творчість Т.Шевченка»,в ході якого діти показали знання про життя письменника. Також була організована  тематична виставка творів поета, конкурс учнівських малюнків-ілюстрацій до творів Тараса Григоровича «Дорогами Тараса». Учні виконували пісні на слова Шевченка, грали на музичних інструментах під керівництвом учителя музики Попової І.М. Учні 5-А кл. здивували яскравою інсценівкою «Дитячі роки Тараса».

Кульмінацією заходу став  поетичний конкурс «Кобзаре! Ми - нащадки твої» на кращого читця поезії Т.Шевченка. Учні 2-11 класів намагалися якомога яскравіше передати всі думки, настрій, які вклав у свої вірші поет. Після  обговорювань журі (Дем’яненко С.А.,учитель української мови  та літератури, зав. бібліотекою Снігаренко В.Т.,учитель музики Попова І.М. і член батьківського комітету Закабула Л.М.)  винесло  рішення – переможці всі. Кожен із виконавців не залишився без уваги та був нагороджений грамотами, тому що діти дійсно серйозно підготувалися до конкурсу, і всі виступи були по-своєму чудовими та цікавими.

В. Снігаренко.

Завідуюча бібліотекою СЗОШ І-ІІІ ст. №3.


«Вінок слави Кобзареві»

Березень. Саме у цю пору послав Всевишній нашому народові Генія та національного Пророка Тараса Шевченка.

Низка заходів, присвячених 200-річчю з дня народження геніального українського поета, драматурга, прозаїка, мислителя, фольклориста, історика, етнографа й художника Т.Г.Шевченка, пройшла 4 березня в ЗОШ № 7.

Розпочався День слави відкритим заходом - літературно-музичною композицією «Шануймо пам’ять Кобзаря», який підготувала класовод 2 класу Л.В. Міхеєнко. У святково прикрашеному залі на фоні відповідних декорацій, які точно передавали український колорит (тин, лави, горщики, рушники, гарбузи) розмістилися юні шанувальники слова українського, діти в національному вбранні. І залунало слово Шевченкове...Цікаві факти з життя Тараса відкрилися перед глядачами, пісні на слова поета зворушували душу, учні 2 і 6 класів (Ю.Горох, Г. Юхименко, А. Лагер та інші) декламували вірші Шевченка, а в них - його слово живе, гнівне й ніжне, полум’яне й міцне.. Вихованці початкових класів, гості, батьки перейнялися святковим настроєм і гордістю за підростаюче покоління.

Продовжилися заходи щодо вшанування пам’яті Кобзаря виступами учнів середніх та старших класів - спільним грандіозним проектом під назвою «Вінок слави Кобзареві». Учні 5-9 класів заздалегідь отримали завдання дослідницького, творчого, пошукового характеру. Готуючись до 200-річного ювілею Кобзаря, кожний клас на чолі з учителями-предметниками: О. В. Юхименко, М.П.Васильєвою - розробляв свої проекти, готував презентації, дослідницькі наробки.

Група учнів 5 класу (В.Пеліхова, А.Клепікова, Н. Мещерякова, Д.Мурасова) художньо представили роботи Шевченка-художника. Природа щедро наділила кріпацького сина не лише поетичним генієм, а й талантом художника, які ніколи не зраджували йому, навіть у години страждань і тяжкої неволі. Для Шевченка малювання стало потребою, вираженням його творчого духу. Поетичних творів Шевченка до нас дійшло понад 240, а мистецьких - олійних картин, акварелей, офортів, малюнків - майже 1200. Сама ця кількість свідчить про його глибоку закоханість у малярство. Не випадково його твори виставлялися на академічних виставках, а за видатні успіхи в гравюрі Шевченкові присвоєно звання академіка. Учні довели, що поєднання в одній особі живописця й поета - це доля щедро обдарованих творчих натур, яким тісно в межах одного виду мистецтва. До таких творчих натур відноситься Т.Шевченко.

Учні 6 класу представили глядачам проект «Пам’ятники Т. Шевченку у світі». Слайди з цікавими фотоматеріалами, короткі розповіді про об’єкти, пам’ятки культури на честь Великого Кобзаря у різних містах світу: Москві, Петербурзі, Канаді, Азербайджані, Казахстані, США тощо - всього їх встановлено понад 1200(!)

«Заповіти Кобзаря звучать крізь століття» - такий провідний мотив виступу учнів 7 класу, які повідомили про передумови написання Т. Шевченком вірша «Заповіт». Зазвучав заповіт багатьма мовами світу: російською, англійською, німецькою, польською, французькою...

Учні 8 класу розкрили нові сторінки життя Т. Шевченка: дружба поета з ро­сійською письменницею  Варварою Миколаївною Рєпніною, донькою малоро­сійського генерал-губернатора князя Миколи Рєпніна-Волконського і княгині Варвари з Розумовських, небогою відомого декабриста Сергія Волконського. Ім’я котрої було тісно пов’язане з культурним життям України середини XIX століття. Вона відіграла вагому роль у біографії Тараса Шевченка, який називав її «добрим ангелом».

Приходько Владислав, учень 8 класу, розповів про історію створення своєї творчої роботи, про пошуково-дослідницьку діяльність під час написання есе «На крилах пісень».

Молоде покоління, майбутнє нашої країни, переконалося, що Господь Бог кожному народові дав якусь велетенську постать, котра була б його зорею, проявом його душі. У нашого народу такою постаттю є Т. Шевченко, якого величають Велетнем Духа, українським Мойсеєм, Пророком, Батьком, Кобзарем і багатьма іншими славетними іменами. Геній Великого Кобзаря надзвичайно широкий і багатогранний.

М. Васильєва

Учитель ЗОШ I-III cт. №7.


Шевченкове слово

Безсмертне ім’я великого українського поета, художника Тараса Шевченка відоме скрізь, як ім’я людини, що віддала своє життя боротьбі за свободу українського народу. Напередодні 200-ї річниці від дня народження поета ми промовляємо найкращі слова вдячності та намагаємося глибше розкрити його талант.

Нині вся українська спільнота проводить відповідні урочистості з нагоди вшанування пам’яті та популяризації творчості видатного сина українського народу. Не залишились осторонь таких подій і працівники бібліотеки-філії  №2, які провели  низку заходів до цієї славної дати. За  участю учнів школи № 2 (кл. кер. Положенцева І.Ю.) пройшов літературний вечір "Співець  рідної мови”.

Затамувавши подих, присутні слухали про Шевченка не лише борця, а й ніжного й вразливого душею, чистого серцем лірика. Бібліотекар Коліганова І. М. розповіла про нелегке дитинство Тараса Григоровича Шевченка, його любов до рідного краю, до місця, де він народився та виріс. Бібліотекарі запропонували присутнім переглянути  електронну презентацію, за допомогою якої присутні змогли ознайомитися   з творчим шляхом Кобзаря.  А ще, неабиякою окрасою і приємним сюрпризом стали відомі Шевченкові вірші «Садок вишневий біля хати», «Заповіт», які продекламували Чепігина Дарина та Лагус Єва.

Глибше вивчити Шевченкову літературну спадщину, осягнути його філософські думки, краще знати його мистецькі твори допомогла читачам виставка - вернісаж «Кобзарю мій, твої слова святі». На виставці також можна побачити вишиті рушники та портрет Кобзаря.

Отож, читайте і перечитуйте Шевченкове слово, вивчайте його творчість, станьте гідними його заповідей і мрій!

Щиро запрошуємо до нашої бібліотеки!                                                                                        

В. Лукахіна. Зав.бібліотекою-філією №2.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама