Все про шкоду паління для організму людини

14.10.2016
1603
0

Будь-яка грамотна людина знає, що куріння шкодить здоров'ю і навіть небезпечно для життя. Під дією нікотину організм руйнується непомітно і повільно. Ознаки цієї "роботи" проявляються не відразу. І коли обрушується хвороба, часом невиліковна, людина починає усвідомлювати згубність своєї звички.

У чому полягає шкода куріння

За твердженням фахівців, в сигареті міститься більше 4 тисяч хімічних речовин, у тому числі: 196 отруйних, 14 наркотичних, 50 провокують ракові пухлини.

Шкідливі речовини сигарети можна умовно розділити на 4 види:

- смоли, як носії найсильніших канцерогенів, що подразнюють тканини легенів і бронхів. З-за них падає якість очищення організму та знижується імунітет в цілому;
- нікотин - найсильніша нервово-паралітична отрута і наркотична речовина, що викликає звикання і залежність;
- токсичні гази, наприклад, окис вуглецю (вуглекислий або чадний газ), азот, ціаністий водень. Самий отруйний - вуглекислий газ;
- важкі метали і радіоактивні компоненти - полоній, радій, свинець, миш'як, хром, кадмій, цезій, торій та ін. Це справжнісінькі канцерогени і джерела осідання в організмі важких металів. З-за них курець зазнає радіації в збільшених дозах у порівнянні з людьми, які отримують їх від природних джерел.

Згубний вплив будь-якого виду токсинів з сигарет. Але разом згуртованою "командою" вони влаштовують справжнє "бомбардування" внутрішніх органів людини.

Головна мішень - легені

Безпосередню шкоду сигарети завдають дихальній системі. Небезпечні для здоров'я хімічні речовини покривають слизову оболонку і дратують її. Поступово, шар за шаром, слизова оболонка потовщується в 4-5 разів. У результаті повітря ледве надходить у легені, ускладнюючи дихання.

Куріння часто викликає серйозні легеневі хвороби.

• Хронічний бронхіт, що супроводжується безперервним кашлем.
• Емфізему легенів через пошкодження легеневих альвеол.
• Туберкульоз. Зі ста чоловік, які страждають на туберкульоз, - 95 завзятих курців.
Куріння також наносить потужний удар імунній системі людини.

Руйнування серця і судин

Серцево-судинна система також сильно страждає від нікотину і чадного газу.

• Нікотин звужує судини. Його постійне надходження в організм знижує еластичність судин, доводячи їх до спазмів. Це провокує підвищення артеріального тиску, розвиток стенокардії та інших хвороб серця.
• Від чадного газу наступає кисневе голодування. Двоокис вуглецю швидше, ніж кисень, зв'язується з гемоглобіном. Відбувається витіснення кисню з тканин і органів. Розвиваються проблеми з кровообігом. А це - інсульт, порушення пам'яті, параліч.

Особливо важкий результат такої шкідливої звички, як куріння, - розвиток облітеруючого ендартеріїту нижніх кінцівок через звуження в них судин. Це захворювання призводить до переміжної кульгавості - періодичних болів у ногах під час ходьби. Страшне ускладнення цієї хвороби - гангрена, тобто відмирання і омертвіння нижніх кінцівок. Це незворотній і невиліковний процес, який закінчується ампутацією.

Рак в результаті куріння

Курець має реальні шанси "виростити" в собі онкологічне захворювання, найчастіше - рак легенів. Цей ризик у нього в 20 разів вище, ніж у некурящої людини. У любителя сигарет також вище об'єктивна можливість захворіти онкологією інших органів:

•  гортані,
•  шлунка,
•  стравоходу і порожнини рота (через подразнення слинних залоз).

Шлунок особливо сильно страждає від тютюну. Внаслідок куріння різко посилюється вироблення соляної кислоти. Найчастіше це закінчується виразкою шлунка. Попутно порушуються смакові відчуття, погіршується травлення і апетит.

Нікотин "з'їдає" вітамін С

Іншим негативним наслідком тютюнозалежності є зменшення в організмі вмісту вітамінів. Особливо це стосується вітаміну С. Від однієї викуреної сигарети "випаровується" стільки цього вітаміну, скільки його міститься в одному апельсині. Як наслідок, в артеріях відкладається холестерин.

Про шкоду пасивного куріння на організм

Некуряща людина, яка перебуває протягом години поруч з курящими людьми або в прокуреному приміщенні, набуває стан, як після трьох викурених сигарет. У результаті він може захворіти. У нього також ймовірна поява алергічної реакції. Пасивне куріння не тільки погіршує здоров'я некурящої людини, але і скорочує життя. Встановлено, що дружини досвідчених курців живуть в середньому на 5-7 років менше, ніж члени сімей, де не палять. А якщо ростуть у цій сім'ї діти, то вони отримують не вітаміни, а татові (мамині) димні "відходи".

Можна додати про руйнування:
•  зору,
•  слухового апарату,
•  ендокринної системи,
•  центральної нервової системи,
•  мозку,
•  підшлункової залози,
•  печінки та ін.

Небезпека куріння для чоловіків

Незважаючи на збільшення кількості жінок з цигаркою, тютюнозалежних чоловіків все-таки більше. Крім зазначених вище наслідків цієї згубної звички, часто і давно чоловіків-курців можна легко розпізнати за такими ознаками:

•   безперервний кашель, часто з мокротою,
•   огрубілий голос із-за постійного роздратування голосових зв'язок,
•  запалене горло,
•  поганий запах з рота,
•  одутлість обличчя,
•  жовті зуби,
•  потріскана зубна емаль.

Чим шкідливе куріння для потенції. Шкідливий сигаретний дим надає потужний негативний вплив на статеві залози чоловіка. У результаті може з'явитися статеве безсилля. Але цим не обмежується шкода. Токсичні речовини впливають на сперму, що може закінчитися чоловічим безпліддям.

Шкода куріння для дівчат

Молода жінка, яка збирається виходити заміж і народжувати дітей, поглинаючи сигаретний дим, повинна усвідомлювати, наскільки куріння шкодить її здоров'ю.

- Звичка палити стимулює процеси старіння. Це проявляється зморшками, мішками під очима, поганим кольором обличчя, сухістю шкіри. Такі зміни відбуваються протягом двох років, незалежно від віку жінки.
- Шкода куріння для жінок проявляється також у порушенні менструального циклу. Виникають збої, з'являється біль у яєчниках та ін. Але існують і більш серйозні ризики.
- Крім руйнування серця і бронхо-легеневої системи, нікотинова атака обрушується на дітородну функцію організму. Жінка, що викурює в день близько десяти сигарет, може стати безплідною вдвічі частіше некурців. Шкідливі складові диму зберігаються в яйцеклітині, і вона втрачає здатність запліднюватися. Ця небезпека реальна після 5-річного стажу паління.
- Багато жінок навіть не здогадуються, наскільки шкідливо куріння в поєднанні із прийомом гормональних протизаплідних таблеток. Адже це на порядок підвищує ризик серцево-судинних патологій. Але навіть коли така жінка вагітніє, то радіти ще рано.

(Закінчення в наступному номері).

І. Захарченко.
Головний фахівець відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Торецька.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: курение, Вред курения, консультации врачей
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама