Все про шкоду паління для організму людини

21.10.2016
1202
0

Будь-який грамотний чоловік знає, що куріння шкодить здоров'ю і навіть небезпечно для життя. Під дією нікотину організм руйнується непомітно і повільно. Ознаки цієї "роботи" проявляються не відразу. І коли обрушується хвороба, часом невиліковна, людина починає усвідомлювати згубність своєї звички.

Страждання не народженого малюка

Куріння вагітної жінки може мати найтяжчі наслідки. Дама з цигаркою навіть не уявляє, якої шкоди завдає куріння здоров'ю ще не народженого немовляти. Це може стати причиною:

• передчасного припинення вагітності;
• внутрішньоутробної загибелі плоду;
• народження дитини мертвою або смерті в дуже ранньому віці.

Потрапляючи в кров, нікотин звужує судини. І малюк недоотримує кров, а разом з нею і поживні речовини. Виникає їх дефіцит. Викурена майбутньою мамою сигарета залишає за собою півгодинний слід у вигляді спазмів маткових судин і уповільнення матково-плацентарного кровотоку.

Нікотин в якості отруйної алкалоїду небезпечно впливає на нервову систему несформованого орга-нізму. Плацента не є повним захистом зародка від диму сигарет. Отруйні речовини поступають до плоду.

Недоотримуючи кисень, малюк в прямому сенсі задихається. Цей фактор може позначитися на будь-якому органі плода. Особливо небезпечний нікотин для мозку майбутньої дитини.

Порушення здоров'я народжених дітей

Поширені дефекти у розвитку дітей, матері яких у період вагітності не розлучалися з сигаретою, не замислюючись про шкоду куріння, та його наслідки:

• зменшена окружність голови;
• знижений коефіцієнт інтелекту;
• відставання розумового розвитку;
• порушення сну;
• підвищена збудливість;
• часті капризи;
• зовнішні вади ("заяча губа" та інші аномалії черепа та обличчя);
• проблеми з опорно-руховим апаратом.

Як вважають медики, відмовлятися від паління слід за півтора року до моменту зачаття дитини.

Шкода куріння для підлітків

Шкода від куріння для школярів неможливо переоцінити. Ще не сформовані кровоносна і нервова системи чутливо реагують на вплив тютюну. Ламається процес формування імунної системи молодого організму.

Ослаблення захисних сил в подальшому позначається на здоров'ї курця підлітка, який не замислюється про те, як сигарети завдають шкоди його здоров'ю. У нього можуть з'явитися наступні проблеми:

• зниження розумових здібностей;
• недорозвинення кісткового апарату в результаті вимивання кальцію з кісток;
• втрата вітаміну В6 (дитина робиться дратівливою, нездатною концентруватися);
• розвиток серцево-судинних патологій;
• поява гастриту і, можливо, виразки шлунка;
• інші наслідки куріння, властиві дорослим людям.

Особливості куріння в підлітковому віці

У процесі куріння дитячий організм отримує більше шкідливих сполук, ніж недорослий. Крім меншої маси тіла підлітка, ця особливість пов'язана зі "стилем" куріння. Звичку курити він ретельно ховає від вчителів і батьків.

Дитина курить дуже швидко. Від глибоких і нетривалих затяжок організм отримує на 20 % більше небезпечних сполук. Підлітки часто використовують недокурені сигарети, які переповнені отруйними речовинами.

Ще одна особливість шкоди від куріння для підлітків: звикаючи до тютюнового диму, він стає некритичним і нестійким до інших поганих звичок. Захоплення цигарками стає першою сходинкою до алкогольної і навіть наркотичної залежності.

Головне завдання батьків - утримати свою дитину від скочування в цю сторону. Але робити це слід дуже обережно, щоб не вийшов зворотний ефект.

Вагомих причин для позбавлення від звички палити більше ніж достатньо. По суті, всьому орга-нізму наноситься непоправна шкода. Беручи в руки сигарету, має сенс задуматися про те, рівноцінна тотальна втрата здоров'я хвилинному "задоволенню" від вдихання токсинів і отрут.

Але якщо ви не можете позбавитися паління цигарок, звертайте увагу що ви вживаєте.
В Україні майже кожна десята пачка цигарок - контрабандна чи контрафактна. А отже, потенційно небезпечна для життя та здоров'я.

Найбільше контрабандних цигарок потрапляє в Україну з Білорусі, Росії та Молдови. На контрабанду припадає 5,8% ринку тютюнових виробів, а ще 3,5% припадає на цигарки, нелегально вироблені в Україні.

Попит на контрабанду формує або дефіцит, або ціна. Споживач завжди шукає дешевшу . Побороти це явище швидко та ефективно буде складно. Але створити перепони на шляху проникнення контрабандної та контрафактної тютюнової продукції на ринок продукції можна. Насамперед це питання відповідальності продавців та виробників такої продукції. Держава має встановлювати таку міру відповідальності, яка б робила економічно невигідним виробництво та продаж контрафакту та контрабанди. Але є і камінь в город виробників легальної продукції. Вони мали б більше уваги приділяти пропаганді здорового способу життя та пояснювати, наскільки може відрізнятися якість легальної та нелегальної продукції. Якщо споживач буде зацікавлений в тому, аби купувати легальний товар, - це буде найякісніший контроль".

Утім, самі курці не надто переймаються походженням цигарок, які купують.

Покупця повинна насторожувати низька ціна тютюнових виробів, адже контрабандна продукція зазвичай на 20-30% дешевша, ніж ліцензійні аналоги. Кожен споживач має право перевірити серти-фікат якості продукції, переконатися, що на упаковці є акцизна марка, найменування виробника з точною адресою, телефоном, зазначення вмісту смол і нікотину, медичне попередження про шкоду      куріння державною мовою. Обов'язковими є дата виготовлення, максимальна вартість та роздрібна ціна. Відсутність будь-якого з цих інформаційних елементів вже є порушенням.

Те, що контрабандні цигарки можуть бути смертельно небезпечними для життя, доводить і недавня знахідка лінійної міліції разом з чопськими митниками. У вантажній цистерні поїзда намагались перевезти через кордон понад 90 тисяч пачок сигарет. При цьому перевозили їх у цистернах для вінілхлориду - речовини, яка віднесена ООН до категорії небезпечних. Сам доступ до цієї цистерни без спеціальних заходів безпеки міг призвести до людських жертв. Не кажучи про те, яку шкоду здоров'ю курців могли завдати цигарки, які пролежали там невідомо скільки. В нелегальних цигарках ніхто не контролює вміст токсичних речовин, таких, як нікотин, смоли, радіоактивні елементи та інше.

І. Захарченко.
Головний фахівець відділу державного нагляду  за дотриманням санітарного законодавства  Держпродспоживслужби Торецька.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: консультации, курение, консультации врачей
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама