Замаскована отрута

07.10.2016
1255
0

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області станом на 27.09.2016 року серед мешканців Харківської області зареєстровано 53 випадки отруєнь алкогольними напоями (вірогідно сурогат). Із загальної кількості постраждалих 23 особи померло.

У розрізі районів Харківської області:

Вовчанський: отруїлося 23 особи, із них 12 померло; Ізюмський: отруїлося 19 осіб, із них 5 померло; Харківський: отруїлося 4, із них 2 померло; Барвінківський - 1 особа отруїлася; м.Харків: 2 особи отруїлося; Борівський: отруїлася 1 особа - померла; Великобурлуцький: отруїлося 3 особи, всі померли.

Крім цього, за оперативними даними Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області, станом на 27.09.2016 в м. Лиман зареєстровано 9 випадків отруєння сурогатами алкоголю, із них 5 завершились летально.

Безсумнівно, ця трагедія - лише верхівка айсбергу. Дізнатися реальне число постраждалих від споживання "скломою" неможливо - для більшості він стає міною сповільненої дії, рік за роком руйнуючи тіло і розум. Або ж перетворюється на причину смерті через ДТП, п'яну бійку чи побутову сварку. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щороку сурогатний алкоголь стає фатальним для 10 тисяч громадян України. Окрім того, алкоголь - один з головних чинників розвитку серцево-судинних захворювань, а саме ці хвороби становлять понад 60% смертності в країні. Можна не сумніватися, що із підвищенням акцизів на спиртне ці цифри лише зростатимуть, хоча й без того Україна - сумний лідер із смертності на теренах Європи. Зважаючи на попит, збільшуватимуться обсяги сумнівної якості рідини, розлитої по зовні "фірмових" пляшках. У результаті, вважають експерти, Україна невдовзі може "гордо" посісти перше місце у Європі з продажу сурогатного алкоголю.

Отруєння сурогатами алкоголю, до яких належать речовини, що, крім етилового спирту, містять різноманітні домішки (денатурат, клей ПФ, лосьйони, одеколони) та інші високотоксичні спирти (метиловий спирт, етилен-гліколь, антифриз, гальмівна рідина). Метиловий спирт у дозі 20-30 мл може викликати важке незворотне ураження сітківки, зорового і слухового нервів. Також до отруєння можуть призвести різні спиртові настоянки та ліки, зокрема власного виготовлення, призначені для дозованого крапельного чи зовнішнього застосування. Чимало з них можуть спричинити гостре порушення серцевої діяльності, судоми, ураження печінки, нирок.

Отруєння алкоголем характеризують такі симптоми: біль у животі, нудота, блювота, слабкість, запаморочення, слинотеча, жорстке й прискорене дихання, холодний піт, різке збільшення частоти пульсу, артеріального тиску, який згодом знижується, блідість шкіри, розширення зіниць. У важких випадках алкогольне отруєння розвивається гостро, і його характеризує повна втрата свідомості (кома). Людину, яка перебуває в алкогольній комі, на відміну від сну чи сп'яніння  неможливо розбудити ні словесними, ні тактильними подразниками.

Найбільш загрозливими для життя є розлади дихання  та послаблення серцевої діяльності. Частою причиною порушення дихання є механічна перешкода в дихальних шляхах унаслідок западання язика, накопичення слини, слизу, блювотних мас у ротовій порожнині, в рото- і носоглотці, у важких випадках - потрапляння блювотних мас в трахею чи бронхи. За появи механічної перешкоди дихання затрудняється під час вдиху, стає хриплим. За таких умов може наступити зупинка дихання через параліч дихального центру, спричинена прямою токсичною дією алкоголю на головний мозок. Провісником цього є уповільнення частоти дихальних рухів грудної клітини до 10-12 на хвилину, поверхневе дихання.

Коли виникає підозра на алкогольне отруєння, потрібно негайно викликати карету швидкої допомоги. До приїзду бригади лікарів потрібно надати першу долікарську допомогу. Якщо потерпілий у свідомості, але за ним спостерігають різку млявість та сонливість, необхідно негайно забезпечити постраждалому свіже повітря (відчинити двері чи кватирки). До носа постраждалого слід піднести вату, змочену нашатирним спиртом, але в жодному разі не пляшечку з нашатирним спиртом, може виникнути ситуація, коли постраждалий перекине посуд, а нашатирний спирт потрапить в ніс, рот, очі й спричинить важкий опік. Також необхідно терміново промити шлунок (2-3 склянки води кімнатної температури, після чого штучно викликають блювання натискуванням пальцями на корінь язика). Маніпуляцію повторюють кілька разів, поки вода, що повертається із шлунку, не буде чистою. Якщо з'являється підозра потрапляння шлункового вмісту в трахею, слід змусити постраждалого відкашлятися, постукуючи рукою по спині між лопатками.

Необхідно пам'ятати, що хворий без свідомості має лежати на животі, голову розміщують на руці ротом донизу для попередження захлинання блювотними масами, а також не можна намагатися промивати йому шлунок через можливість затікання рідини в дихальні шляхи та залишати постраждалого самого. Під час блювання треба очистити порожнину рота механічним шляхом та зафіксувати язик, щоб уникнути його западання. За наявності зупинки дихання й серцевої діяльності негайно розпочинають проведення реанімаційних заходів (ШВЛ та непрямий масаж серця) до прибуття бригади швидкої допомоги.

І. Захарченко.
Головний фахівець відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби
м. Торецька.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: отравление алкоголем, некачественный алкоголь, Сурогат
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама