Зміни в сімейному законодавстві

10.07.2012
2216
0

З 27 липня 2010 року набув чинності Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» № 2398-VI, який був прийнятий Верховною Радою України 1 липня 2010 року. Цей закон регулює відносини, пов’язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням, визначає засади діяльності органів державної реєстрації актів ци-вільного стану.

Статтею 2 цього закону визначено поняття актів цивільного стану. Актами ци­вільного стану є дії та події, які нерозривно пов’язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб’єктом цивільних прав та обов’язків.

Державній реєстрації відповідно до цього Закону підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть. Державна реєстрація актів цивільного стану у встановлених законом випадках є обов’язковою.

Відомості про народження фізичної особи та її походження, усиновлення. Позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу. Зміна імені, смерть підлягають обов’язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Необхідно відмітити, що даний закон містить суттєві зміни стосовно врегулювання відносин, пов’язаних з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, зокрема Законом передбачено спрощення порядку розірвання шлюбу. Так у разі розірвання шлюбу в судовому порядку згідно з ч.2 ст. 115 Сімейного кодексу України рішення суду, яке набрало законної сили, надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення суду. Таким чином, не потрібно буде йти до органу державної реєстрації актів цивільного стану за одержанням свідоцтва про розірвання шлюбу. Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу, є рішення суду, яке набрало законної сили.

Водночас удосконалено порядок розірвання шлюбу особами, засудженими до позбавлення волі. З прийняттям Закону, на відміну від існуючого до цього часу порядку, розірвання шлюбу таких осіб не пов’язане із строком їх засудження. Вони матимуть можливість ініціювати питання розірвання їхнього шлюбу в судовому порядку або в органах державної реєстрації актів цивільного стану у разі відсутності дітей за взаємною згодою з другим подружжям. Даний підхід забезпечить всебічне врахування особистих та майнових прав такої особи.

Крім того, внесені зміни до Закону України «Про нотаріат» щодо засвідчення справжності підпису на документах начальником установи виконання покарань та прирівнення його до нотаріального засвідчення.

Державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану у встановлених законом випадках.

Ст. 106 СКУ за заявою подружжя, якщо у подружжя немає неповнолітніх дітей; ст. 107 СКУ за заявою одного з подружжя, якщо другий із подружжя:

1) визнаний безвісно відсутнім;

2) визнаний недієздатним.

Розірвання шлюбу, здійснене судом до набрання чинності Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» (27.07.2010р.), підлягає державній реєстрації в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Державна реєстрація розірвання шлюбу може бути проведена органом державної реєстрації актів цивільного стану за нотаріально засвідченою або прирівняною до нотаріально засвідченою заявою одного з подружжя, якщо актовий запис про розірвання шлюбу вже складено за заявою другого з подружжя на підставі рішення суду про розірвання шлюбу або на підставі п.З ч.І ст. 107 СКУ до набрання чинності Законом (засуджений за вчинення злочину до позбавлення волі на строк не менш як три роки), у разі якщо така особа не може з поважної причини особисто з’явитися до державного органу реєстрації актів цивільного стану.

Державна реєстрація розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, проводиться відповідним органом державної реєстрації актів ци­вільного стану за місцем проживання подружжя або одного з них за їх заявою.

Якщо один з подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу, таку заяву, нота-ріально засвідчену або прирівняну до нота-ріально засвідченої від його імені може подати другий з подружжя.

Державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться після закінчення одного місяця від дня подання відповідної заяви, якщо вона не була відкликана.

У разі, якщо подружжя через поважну причину не може з’явитися у встановлений день до органу державної реєстрації актів цивільного стану для державної реєстрації розірвання шлюбу у встановлений для них день, строк такої реєстрації на письмове прохання подружжя може бути перенесений на інший день. При цьому строк перенесення державної реєстрації розірвання шлюбу не може перевищувати одного року з дня подання заяви.

Якщо один з подружжя через поважну причину не може з’явитися для державної реєстрації розірвання шлюбу, він може під час подачі заяви про реєстрацію шлюбу або впродовж місяця письмово повідомити орган державної реєстрації актів цивільного стану про згоду реєстрації розірвання шлюбу за його відсутності та зазначити місцезнаходження органу державної реєстрації актів цивільного стану, до якого слід надіслати свідоцтво про розірвання шлюбу. У разі надсилання письмового повідомлення підпис на ньому того з подружжя , який не може з’явитися, повинен бути нотаріально засвідченим.

У разі, якщо один з подружжя визнаний безвісно відсутнім, недієздатним, державна реєстрація проводиться за заявою другого з подружжя .

Той з подружжя, який бажає відновити своє дошлюбне прізвище, повинен заявити про це в органі державної реєстрації актів ци­вільного стану під час державної реєстрації розірвання шлюбу.

Про державну реєстрацію розірвання шлюбу та про розірвання шлюбу, здійсненне в судовому порядку, робиться відмітка в актовому записі про шлюб.

У разі розірвання шлюбу в судовому порядку рішення суду, яке набрало законної сили, надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки у актовому записі про шлюб.

Про державну реєстрацію розірвання шлюбу в паспортах або паспортних документах осіб робиться відмітка із зазначенням прізвища, імені та по батькові особи, з якою розірвано шлюб, та місця і дати державної реєстрації розірвання шлюбу.

Документом також внесені зміни до Сімейного кодексу України, які спрямовані на забезпечення захисту прав та інтересів дитини. Так, виключено статтю 127 вказаного Кодексу, за положеннями якої чоловік, що не перебував у шлюбі з ма-тір’ю дитини, мав право подати заяву про визнання батьківства у визначених статтями випадках. Відтепер визнання бать-ківства відносно дитини можливе лише на підставі спільної заяви матері та батька дитини, а за відсутності її- за рішенням суду.

Крім того, законом удосконалено порядок внесення змін до актових записів ци­вільного стану, їх поновлення у випадках, коли громадянин свого часу зареєстрував акт цивільного стану в компетентних органах іноземної держави, з якою Україна не уклала договір про правову допомогу та правові відносини у цивільних та сімейних справах, або якщо законодавством іноземної держави встановлено інший порядок внесення змін, поновлення, відмінний від передбаченого законодавством України.

Олена Молодцова.

Начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану Дзержинського міського управління юстиції.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: изменение в законодательстве, семейный кодекс
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама