Додержання конституційних засад підприємницької діяльності - приоритетний напрямок роботи прокуратури

22.03.2013
1810
0

Забезпечення конституційних принципів підприємницької діяльності на даний час є одним з приоритетів правозахисної діяльності прокуратури. У полі зору прокуратури постійно потрапляють питання дотримання контролюючими органами та правоохоронними органами вимог законодавства при проведенні ними перевірок, тому основним завданням є зниження тиску на бізнес. Про це шла мова на міжвідомчій нараді з контролюючими органами міста, яка була проведена в прокуратурі м. Дзержинська.

Контролюючими органами міста не вжито певних організа­ці­йно–практичних заходів, спрямованих на додержання конституційних засад підприємницької діяльності при здійсненні контролю (нагляду) додержання законодавства суб’єктами господарювання.

Результати проведених прокуратурою міста перевірок, аналіз скарг свідчать про численні факти порушенння вимог законодавства з боку органів державного контролю при здійсненні дозвільних процедур, плануванні та проведенні планових та позапланових перевірок, прийнятті рішень про застосування санкцій та інших обмежень господарської діяльності.

В 2012 році прокуратурою міста перевірки законодавства з питань додержання конституційних засад підприємницької діяльності були проведені у ДПІ в м. Дзержинську, Дзержинській міській СЕС, Дзержинському міському секторі ГУ Держтехнобезпеки, управлінні Пенсійного фонду України в м. Дзержинську, управлінні ветеринарної медицини в м. Дзержинську, Дзержинському МВ ГУМВС України в Донецькій області (дозвільні процедури) та дозвільному центрі Дзержинської міської ради.

Наглядова діяльність прокуратури з вказаних питань зас­відчила наявність порушень з  боку контролюючих органів під час здійснення контрольних функцій.

За відсутності правових підстав ініціюються численні перевірочні заходи майже усіма контролюючими органами, що завдає значні перешкоди до вільного здійснення підприємницької діяльності.

Основні порушення, що допущені органами контролю, полягали у недотриманні встановленого порядку та термінів проведення планових перевірок, безпідставному включенні суб’єктів господарської діяльності у графіки проведення планових перевірок.

У зв’язку з порушенням законодавства під час проведення перевірок в 2012 році прокуратурою міста притягнуто до дисциплінарної відповідальності 58 посадових осіб контролюючих органів.

За втручання у підприємницьку діяльність без підстав, встановлених законодавством, одночасно з підлеглими працівниками контролюючих органів притягувались до дисциплінарної відповідальності їх керівники. Мало місце скасування, за втручанням прокурора, постанови про застосування адміністративно-запобіжного заходу у вигляді заборони певної діяльності підприємця, постанов про притягнення суб’єктів господарювання до адміністративної відповідальності.

Контролюючими органами не завжди досягнута ефективність здійснення контрольно-перевірочних заходів, а також мета, спрямована на безпосереднє усунення та викорення порушень. З метою підвищення додержання конституційних засад підприємницької діяльності при здійсненні контролю (нагляду) додержання законодавства суб’єктами господарювання міжвідомчою нарадою розроблені відповідні заходи.

Для оперативного реагування на факти незаконного втручання в діяльність підприємців у прокуратурі міста з 2012 року запроваджено роботу телефону гарячої лінії, що дозволить викрити низку порушень прав підприємців практично на всіх ста­діях проведення дозвільних, погоджувальних процедур, застосування контрольно-перевірочних заходів, реалізації їх результатів. Телефон гарячої лінії для суб’єктів господарської діяльності -  4-38-65.

А. Райкун.

Старший прокурор прокуратури м. Дзержинська.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама