Допомогу - тим, хто її більш потребує

09.10.2013
1202
1

2012 рік – це перший рік впровадження соціальних ініціатив Президента України, спрямованих на підвищення соціальних стандартів та гарантій, по­ліпшення якості життя наших громадян і в першу чергу тих верств населення, які особливо потребують со­ціальної підтримки з боку держави.

Вперше за весь період існування незалежної України нова соціальна по­літика спрямована на системне забезпечення со­ціального захисту малозабезпечених громадян. Жодна влада не мала фінансової можливості або політичної волі проводити виплати малозабезпеченим сім’ям з розрахунку прожиткового мінімуму.

Відповідно до соціальних ініціатив Президента з 01.07.2012 допомога малозабезпеченим сім’ям надається виходячи з 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб для сімей, до складу яких входять непрацездатні особи та інваліди. Також проводиться поступове підвищення прожиткового мінімуму сім’ям з дітьми (з 50% до 80% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку).

Завдяки цьому кіль­кість сімей в області, які отримують соціальну допомогу від держави, збільшилась вдвічі, а середній розмір допомоги виріс  у півтора рази. Це дозволило підвищити рівень соціальної підтримки таких сімей. (На сьогодні в області державну грошову допомогу отримує понад  300 тис. сімей).

Для реалізації цього напрямку соціальних ініціатив в 2012 році по Донецькій області з державного бюджету  додатково направлено 32,5 млн. грн.

Другий напрямок со­ціальних ініціатив Президента України був спрямований на підвищення життєвого рівня інвалідів війни. Якщо в попередні роки щорічне зростання разової грошової допомоги ветеранам війни до Дня Перемоги залишалося на рівні 10-17%, то за ініціативою Президента в 2012 році розмір допомоги інвалідам війни збільшився практично вдвічі і становив:

– для інвалідів І групи – 2200 грн.;

– для інвалідів ІІ групи – 1920 грн.;

– для інвалідів ІІІ групи – 1720 грн.

Для виплати допомоги понад 150 тисячам ветеранів війни, у тому числі близько 15 тисячам інвалідів війни, з держ­бюджету в 2012 році областю було додатково отримано 14 млн. грн. до раніше передбачених 49,5 млн. грн.

Суттєву підтримку з боку держави отримала ще одна категорія малозабезпечених сімей, в яких доглядають за інвалідом внаслідок психічного розладу. Раніше щомісячний розмір такої допомоги становив в середньому 100 грн. (10% прожиткового мінімуму).

Для забезпечення домашнього догляду за пси­хічно хворими, сім’ям, які здійснюють такий догляд, держава виплачує щомісячну допомогу в розмірі мінімальної заробітної плати. Фактично розмір допомоги збільшився в 10 разів.

Один з векторів со­ціальних ініціатив Президента – це створення комфортних умов для людей з обмеженими можливостями.

За дорученням Президента в області проводиться робота щодо реалізації права інваліда на доступність через повне забезпечення інвалідними візками та іншими засобами реабілітації.

Новий порядок забезпечення інвалідів технічними засобами реабілітації, затверджений Кабінетом Міністрів України, дав можливість самостійного вибору інвалідом необхідних засобів реабілітації.

У 2012 році близько 2 тисяч інвалідів реалізували потребу в інвалідних візках, у засобах малої реабілітації – близько 2,5 тисяч.

Реалізація соціальних ініціатив Президента в області дала можливість збільшити дохід у першу чергу тих категорій громадян, які особливо потребують підтримки та уваги з боку держави. Додаткова сума коштів, отриманих областю, склала у 2012 році понад 64 млн. грн.

Озвучені в цьому році нові соціальні ініціативи Президента України  «Діти-наше майбутнє»  спрямовані в майбутнє – для наших дітей.

Другий етап соціальних ініціатив передбачає:

– поетапне скасування рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), встановленого для дітей, при призначенні малозабезпеченим родинам з дітьми державної соціальної допомоги (допомогу  отримують  майже 10 тис. малозабезпечених сімей);

– збільшення надбавки на догляд за дітьми-інва­лідами з тяжкими вадами (допомогу на дітей-інвалідів отримують близько 12,0  тис. сімей);

– визначення розміру допомоги на дітей-інвалідів, над якими встановлено  опіку чи піклування, на рівні двох прожиткових мінімумів, без урахування призначеної допомоги на дітей-інвалідів (допомогу на дітей, над  якими встановлено опіку чи піклування, отримують 5,0 тис. сімей).

24.07.2013 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до статті 18 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»» № 371-VІІ від 02.07.2013., яким передбачено, що при обчисленні розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування (далі-допомога), не враховується державна соціальна допомога, що виплачується на дітей-інвалідів відповідно до законодавства. Ухвалений парламентом закон збільшує на 894 грн. на місяць виплати дітям – сиротам і дітям, що знаходяться під опікою, та мають інвалідність.

Закон України «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям – інвалідам» № 410-VІІ від 04.07.2013 набрав чинності з 28.07.2013. Згідно із внесеними змінами розмір надбавки на догляд за дитиною-інвалідом, якому встановлена підгрупа А, складає 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Збільшення розміру соціальної допомоги для таких сімей складає понад 500 грн.

Органами праці та со­ціального захисту населення області на даний час проводиться широка роз’яснювальна робота серед малозабезпечених сімей з дітьми щодо нових со­ціальних ініціатив Президента. Всі необхідні заходи в області для здійснення перерахунків допомоги її отримувачам проведені. Реалізація соціальних ініціатив Президента за відповідними напрямками знаходиться на постійному контролі Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

О. Токарева.

Заступник директора Департаменту соціального захисту населення 

Донецької облдержадміністрації.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама