Є вищій смисл в гармонії природи…

25.06.2013
764
0

Різноманітні досягнення науково-технічного прогресу, величезні можливості людства щодо використання природних багатств, проникнення у надра землі та в глибини океану, вихід у космічний простір, зростання кількості населення, небувалий розвиток виробничих потужностей зумовили такий могутній вплив на навколишнє середовище, що нині унеможливлює його здатність до самоочищення. Тому справа охорони довкілля - обов’язок кожного громадянина. Успішне розв’язання даної проблеми залежить від рівня екологічної освіти і культури людей.

Тому в Дзержинському професійному гірничому ліцеї під керівництвом директора А.В. Назарова велика увага приділяється екологічному вихованню учнів, охороні навколишнього середовища на основі міжпредметного підходу. Екологічні відомості органічно пов’язані зі змістом навчальної програми, сприяють засвоєнню основ предметів, допомагають викладачам розкрити суть антропогенного впливу на біосферу, виховувати в учнів бережливе ставлення до природи, почуття громадської відповідальності за її збереження.

Мета процесу навчання учнів ДПГЛ полягає у пізнанні навколишнього світу з різних боків за допомогою багатьох предметів. Досягти цього допомагає реалізація інтегрованого уроку – спеціально організованого викладання і повчально-пізнавальної діяльності учнів з метою формування у них цілісних знань про об’єкти, явища і процеси природи, найбільш істотні зв’язки у системі «людина-природа-суспільство». Інтегровані уроки є досить ефективними і їх використовують викладачі вищої категорії: Тютюник Т.Я., Кірносова О.В., Назаров А.В., викладачі І категорії Синицина Н.О., Сюлева І.М., Кощеєв Л.І., Кірносов Є.М., Залепа Л.О. та молоді викладачі і майстри виробничого навчання Сізеньова А.В., Іванцова В.В., Кагітіна Л.А., Мельник Н.В., Каледін Д.В. та інші.

Підтвердженням тому є Почесна грамота управління освіти і науки Донецької облдержадміністрації за участь в екологічному фестивалі  на базі Горлівського вищого професійного ліцею, який проходив з метою розвитку у підростаючого покоління почуття любові до рідної землі та природи, формування екологічного світогляду, поширення природоохоронної роботи серед учнів, розвитку творчості та здібностей молоді, пропаганди здорового способу життя. Учні ДПГЛ під керівництвом заступника директора з навчально-виховної роботи Кірносової О.В., викладачів біології та екології Тютюник Т.Я. і Каледіна Д.В., методиста ліцею Отченашенко Л.Ф. та майстрів в/н Сергіїва М.Є., Лисої Т.Ф., Мельник Н.В. підготували матеріали до інформа­ційного павільйону, павільйону фітофлордизайну та павільйону «Зелена аптека», використовуючи мультимедійну презентацію, композиції з природного матеріалу – флористика, плетення з соломи, вироби з кори, чаги, дерева та колекції лікарських рослин, трав’яні відвари, напої, фіточаї, ароматерапії. Переможці екологічного фестивалю нагороджені депутатами Дзержинської міської ради поїздкою до планетарію Донецька.

Учнівська молодь та педколектив ліцею постійно займаються проблемою охорони навколишнього середовища та основними способами очищення забрудників довкілля, розвитком уміння аналізувати ситуацію, оцінювати ступінь відповідності та формування екологічного світогляду, яка відображена в поезії Віталія Іващенко: «…як нам дійти до злагоди і згоди в буденних пристрастях, в суєтній метушні? Є вищій смисл в гармонії природи, дай, Боже, нам гармонії в душі…»

Л. Отченашенко.

Методист ДПГЛ.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама