Європейські традиції вищої школи - дзержинській молоді!

28.05.2013
1065
0

"Наука - це цікаво!" - під таким гаслом відбувся шкільний науковий пікнік у рамках Всеукраїнського фестивалю науки. Захід організовано міським відділом освіти за підтримки Дзержинської міської ради, міського голови В.М. Слєпцова та з метою популяризації науки та залучення молоді до пізнання.

Учасників і гостей привітала начальник відділу освіти О.Д. Гарюк.  Вона наголосила, що "Науковий пікнік" - відомий формат, найбільша в Європі подія під відкритим небом, що популяризує науку, і подібні речі проводяться  в інших країнах Європи з 1997 року. У 2005 році він був виділений Європейською Комісією, як один з 10 зразкових європейських проектів на тему "Наука і суспільство". В Україні фестивалем науки опікується Мала академія наук.  В нашому місті такий форум  відбувається вперше. Маємо надію, що цей сучасний захід популяризації науки стане для нас традиційним, бо  допомагає проявити свої таланти  найрозумнішій та обдарованій молоді. Наука - це загадковий світ,  повний таємниць!»

Гості свята мали змогу відвідати численні павільйони виставочної алеї, стежити за науковими експериментами, по-новому відкриваючи для себе, здавалося б, знайомі явища й закономірності. Учні ЗОШ № 17, ЗОШ № 2, ЗОШ № 9 презентували наочну експозицію «Цікава хімія». Вона складалася з  експериментів, які в доступній формі допомагають зрозуміти механізми деяких хімічних процесів. Серед експонатів - зразки  штучно синтезованих кристалів, саморобне мило та технологія його виготовлення.  Представники СЗОШ № 3 запропонували яскраві досліди з інтерференції на прикладі мильних бульбашок чудернацьких форм. Інсталяціями, які в наочній формі відтворювали головні закони фізики, дивували присутніх учні 8 класу НВК «Школи-гімназії» в музеї фізики.



На виставці були представлені експозиції з різних напрямків наук. Історичні дослідження у вигляді проекту «Минуле нашого міста – ключ до пізнання його майбутнього»  презентували учні НВК «Школи-гімназії», таємниці відомої «Вітрувіанської людини», намальованої Леонардо да Вінчі, закони гармонії всесвіту розкривали  учні ЗОШ № 13, а з виставочного постеру НВК «Школи-ліцею» можна було довідатися про те, що ховається за загадковим терміном «фрактали». Цьогоріч традиційно найвидатніші учені різних країн отримували Нобелівську премію. Ця подія також знайшла відображення на виставочній алеї пікніку. Окремий стенд «Історія Нобелевської премії» підготували учні ЗОШ № 10. Біографічні матеріали від ЗОШ №№ 7, 3, 5, 16, 21 та портретна галерея, в оформленні якої брали участь учні гімназії та школи-інтернату, нагадала всім про життя та наукові подвиги  відомих учених - нобелевських лауреатів. Справжні міста майбутнього, а точніше, їх проекти та макети презентували учні НВК «Школа-ліцей», ЗОШ № 2. Юні архітектори та дизайнери запропонували сміливі будівельні та ландшафтні рішення. Школярі СЗОШ № 3 та ЗОШ № 5 показали себе, як справжні техні­ки-конструктори. І нічого, що їх моделі майбутнього поки що лише намальовані та вирізані лобзиком. Можливо, вже скоро ці технічні новинки стануть нормою на наших вулицях.



Строкатий потік шкільних делегацій сповнював алею науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН. Юні дос­лідники охоче презентували широкому загалу свої проекти, розробки й винаходи. Деякі з представлених матеріалів отримали визнання на високих рівнях – серед представлених робіт є переможці Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту МАН, Всеукраїнських,  обласних та регіональних науково-практичних конференцій.

Особливий стенд виставки був присвячений трагедії Чорнобильської аварії. Матеріали, підготовлені учнями НВК № 1 «Школа-сад», нагадували відвідувачам про те, які невиправні наслідки мають помилки у використанні природи та недооцінювання потенційної сили атому.

Жага до пізнання ніколи не залишає в спокої. Ось і на святі юні наковці знайшли час для дискусії та вирішення наукових суперечок – під час пікніку працювали три секції наукового товариства – суперклуби «Альфа, Бета, Гама» ( проводили вчителі Трошина В.В. (ЗОШ № 9), Чорна Т.І.(ЗОШ № 13), та секція інтелектуального айкідо (вчитель Сторожук В.М.(ЗОШ № 21)).



Відчути себе справжнім дизайнером-конструктором, спробувати розробити унікальні вироби – власну модель-аплікацію техніки, зібрати літачок, внести свій штрих у декоративний розпис можна було під час майстер-класу «Дизайн-студії», який в рамках фестивалю проводили вчителі станції юних техніків. Ці заняття допомогли всім охочим осягнути невеличку частку творчої скарбниці майстрів прикладного мистецтва.

Уявляєте, танці – це також наука! І це довели представники Центру дитячої та юнацької творчості. Вони ознайомили делегатів із теоретичними аспектами хореографії, розповіли про напрямки сучасного дослідження танцю, ознайомили з роботою мистецтвознавчого відділення МАН. А з метою практичного застосування навичок та просто задля веселої перерви в творчій майстерні «Майданс» прямо під відкритим небом при участі відвідувачів  народжувалися захоплюючі масові танцювальні композиції.

У рамках фестивалю працював "Науковий театр на галявині". Художні керівники театру Полякова Н.О. і Калагаєва Л.В. та їх вихованці, учні ЗОШ № 9, показали серію невеличких казок для школярів молодших класів. Слід відзначити, що тексти постанов складали маленькі сценаристи - учні - члени міського наукового товариства. На фестивалі була представлена ціла експозиція дитячих казок – цікавих, яскраво оформлених та дуже наукових!



Ігрові майданчики пікніку це не просто розваги. Як не згадавши історії, міфології та не залучивши до справи логіку, можна вибратися із справжнього Лабіринту Мінотавра, який запропонували учні НВК «Школи-гімназії»? Учні ЗОШ № 13 проводили для всіх бажаючих наукову лотерею-вікторину.  А на фестивальному майданчику «Великі Васюки»  відбувалися справжні шахові баталії. Важко було подолати майстерність досвідчених шахістів, учнів ЗОШ №№ 5, 20, СЗОШ № 3, які проводили сеанси гри. Не менш гарячі баталії, але вже з ораторського мистецтва, розвернулися в імпровізованому «Гайд-парку» (вчителі Новікова О.А. ЗОШ № 10, Линдіна З.Ф. СЗОШ № 3). Неперевершені оратори ЗОШ № 10 з трибуни висловлювали свої думки та апелювали до відвідувачів. А учні СЗОШ № 3 викликали на словесний бій знавців англійської, тому що їх доповідь була проголошена на цій іноземній мові.

Пікнік був чимось схожий на народний ярмарок – веселий легкий настрій, скопище людей, багато вражень. А який же ярмарок без ворожки? На пікніку можна було зустріти і її. Але на науковому пікніку і ворожка має науковий підхід. Шкільний практичний психолог Сидоряк Г.С. та учні  ЗОШ    № 16  за допомогою бліц-методик відповідали відвідувачам на їх запитання про те, що турбує, розкривали таємні риси характеру, відали про майбутню професію, яку краще обрати, давали життєві поради.



Наприкінці роботи фестивалю учасникам запропонували залишити свої відгуки про участь в заході, побажання  на Галявині вражень. І ось що можна було там прочитати: «Надзвичайний захід! Вразило різноманіття фестивальних площадок, маємо надію, що пікнік стане тради­ційним», «Фестиваль запам’ятається надовго!» , «Дякуємо дітям – вони талановиті, яскраві та дуже розвинуті!», «Здорово! Класно! Масштабно! Дякуємо всім учасникам!»

Підсумком заходу відбулося святкове нагородження учнів, які проявили себе, як активні та допитливі юні науковці, та вчителів-наставників. Грамоту від міського відділу освіти отримала адміністрація ЗОШ    № 9 за представлену базу для роботи НТУ та сприяння орга­нізації занять протягом 2012-2013 н. року та адміністрація НВК «Школи-гімназії» за високоякісну організацію проведення наукового пікніку. На завершення  куратор міського  наукового товариства учнів, методист ММК Мигда О.М., звернулася до присутніх:  «Дорогі діти, оргкомітет фестивалю висловлює вам подяку. Вперше ми проводимо «Науковий пікнік». Ваша участь у ньому така натхненна, весела, дала нове дихання, пожвавила цей захід. Добре, що стільки юнаків і дівчат захоплюються наукою. Ви обов’язково досягнете висот у своїх галузях, і тоді разом з вами радітиме все суспільство, якому потрібні ваші світлі голови, золоті руки, ваше горіння і натхнення. Нехай радість пізнання супроводжує вас усе ваше життя!».



І ось  полинули в політ виготовлені в творчій майстерні літачки, і грянула музика, а веселі школярі об’єдналися спільним завершальним танцем на «Майдансі»!

Поєднання наукового й розважального форматів - вдале рішення. Надзвичайно важливо зацікавити молодь наукою, тож такі заходи дуже дієві. Щодо учасників "Наукового пікніка", то можна з певністю сказати: жаринка пізнання в цих хлопцях і дівчатах уже не згасне. Своїми роботами та завзяттям вони ще раз довели: наука - це не просто цікаво, наука - це модно!  Уявіть, скільки дітлахів така подія прихилить до вибору саме наукової стежки в житті?

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама