ГНИ информирует:

29.04.2013
976
0

Право платника податку на прибуток 

подати декларацію за І квартал

З 1 січня  2013 року  набрали чинності зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України від 05.07.12р. № 5083-VI, в частині  введення річного (податкового) періоду звітування  для платників податку на прибуток.

Відтепер платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 мільйонів гривень) щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.

Тобто, платники податку на прибуток, доходи яких, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування в податковій декларації за 2012 рік перевищують 10 млн. грн., сплачують авансові внески наступні дванадцять місяців (у березні - грудні 2013 року та січні і лютому 2014 року).

Разом із зміною податкового періоду, для платників податку на прибуток, які будуть звітувати раз на рік, змінюється і термін надання такого звіту. Згідно п.п.49.18.3 Податкового кодексу України платники податку на прибуток, базовий звітний (податковий) період  яких  дорівнює календарному року, повинні подавати декларацію протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Але деякі платники податку на прибуток повинні (або мають право) надати податкову декларацію з податку на прибуток не за підсумками 2013 року, а вже за І квартал цього року.

По-перше, у разі якщо платник податку, який сплачує авансовий внесок, за підсумками I кварталу звітного (податкового) року не отримав прибутку або отримав збиток, він має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за I квартал 2013 року. Такий платник податку авансових внесків у II - IV кварталах 2013 року не здійснює, а податкові зобов'язання визначає на підставі податкової декларації за підсумками першого півріччя, трьох кварталів та за рік.

Платник податку, який за підсумками минулого 2012 року не отримав прибутку або отримав збиток, податкові зобов'язання не нараховував і не мав базового показника для визначення авансових внесків у 2013 році, а за підсумками I кварталу отримує прибуток, має подати податкову декларацію за перше півріччя, три квартали 2013 року та за рік для нарахування та сплати податкових зобов'язань.

 

Для платників податків, які подають податкову з

вітніть до органів ДПС в електронному вигляді

Державна податкова служба України запровадила податковий сервіс з отримання Довідки  про відсутність заборгованості з податків і зборів (обов‘язкових платежів) в електронній формі на електронний запит платника податків. Зазначений програмний продукт  надає  можливість платнику податків отримати Довідку в електронному вигляді на підставі поданої ним електронної заяви. При цьому за бажанням платника (відповідно до проставленої ним у електронній заяві позначки). Довідка може видаватися також і у паперовому вигляді. 

Платникам загальної системи 

оподаткування варто знати!

ДПІ у м.Дзержинську нагадує, що до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі - підприємцю як в грошовій, так і в натуральній формі, а саме:

-виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (в т.ч. відсотки банку);

-виручка в натуральній (негрошовій формі);

-cуми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, які пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.

 

Щодо заповнення податкового 

розрахунку за формою №1ДФ

Для цілей розділу IV Податкового кодексу заробітна плата – основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму згідно із законом. Законом України «Про оплату праці» визначено структуру заробітної плати, зокрема, до додаткової заробітної плати належить винагорода за працю понад установлені норми. Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податків затверджено наказом ДПС України №1020. На підставі статті 3 цього Порядку у графі 5 "Ознака доходу" зазначається ознака доходу згідно з довідником ознак доходів. Ознака доходу визначається до нарахованого доходу. Якщо доходи виплачуються у звітному кварталі не в повному обсязі і їх остаточна виплата буде здійснюватись у наступних кварталах, ознака доходу в разі виплати повинна вказуватися відповідно до нарахованого в попередньому кварталі доходу.Щодо кожної фізичної особи потрібно заповнювати стільки рядків, скільки ознак доходів вона має. Про кожну ознаку доходу фізичної особи потрібно заповнювати тільки один рядок з обов’язковим заповненням графи 2 "Податковий номер або серія та номер паспорта*".Відповідно до довідника ознак доходів, наведених у додатку до зазначеного Порядку та доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику відповідно до умов трудового договору (контракту), відображаються у податковому розрахунку за формою № 1ДФ під ознакою доходу «101».

 

Сума депозиту, яка зараховується на розрахунковий рахунок 

фізичної особи-підприємця, не включається до складу доходу

Якщо банк за умовами договору зараховує фізичній особі-підприємцю на його розрахунковий рахунок суму депозиту, така сума не включається до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі).

Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід. Тобто оподатковується різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Нагадаємо, що вклад (депозит) – це кошти, які банк прийняв від вкладника або які надійшли для вкладника на договірних засадах на визначений строк зберігання чи без зазначення такого строку (під процент або дохід в іншій формі) і підлягають поверненню згідно із законодавством України та умовами договору. Таке визначення наведено у Положенні про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затвердженому постановою Правління Національного банку України від 03.12.2003 р. № 516 (із змінами та доповненнями).

До складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі - підприємцю як в грошовій, так і в натуральній формі від провадження господарської діяльності, а саме:

- виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (в т.ч. відсотки банку);

- виручка в натуральній (негрошовій формі);

- суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, які пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.

Враховуючи викладене, сума депозиту, яка зараховується на розрахунковий рахунок фізичної особи - підприємця, не включається до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі). Також зазначена сума  не відображається у Книзі обліку доходів та витрат.

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою-підприємцем від провадження господарської діяльності, та який обрав загальну систему оподаткування, регулюється ст. 177 Податкового кодексу України.


«Бездомные» плательщики НДС 

подлежат аннулированию

ГНСУ отметила, что одним из оснований аннулирования регистрации плательщика НДС является внесение записи об отсутствии юридического лица по его местонахождению (месту жительства) или запись об отсутствии подтверждения сведений о юридическом лице.

Такие записи вносятся в ЕГР по инициативе государственного регистратора или органа налоговой службы.

Юридическое лицо обязано ежегодно в течение месяца, следующего за датой государственной регистрации, подавать государственному регистратору регистрационную карточку о подтверждении сведений о себе.

Следовательно, юридическое лицо, исключенное из числа плательщиков НДС по причине отсутствия по своему местонахождению, имеет право повторно зарегистрироваться плательщиком НДС после осуществления подтверждения своего местонахождения (письмо от 11.03.2013 г. № 2863/5/15-33-16).

 

Подання звітності після приєднання 

модема до існуючого РРО

Нормами діючого законодавства змінено порядок надання звітності. Так, замість подання звітності на паперових носіях один раз на місяць передбачено подання звітності на базі технології, розробленої Нацбанком України, дротовими або бездротовими каналами зв”язку.

Для тих категорій платників, які відповідно до абзаців другого та третього п.7 ст.3 Закону України від 06.07.95р. №265/95-ВР „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” не зобов”язані передавати звітну інформацію з РРО дротовими або бездротовими каналами зв”язку, залишається обов”язковим подання звітності на паперових носіях за формою № 3ВР-1 один раз на місяць до 15 числа місяця, наступного за звітним.

Вимоги щодо подання звітності про застосування РРО, що створюють контрольну стрічку в електронному вигляді, стосуються лише тих суб”єктів господарювання, які відповідно до законодавства зобов”язані застосовувати РРО при проведенні розрахунків. Сфери застосування РРО не змінюються.

 

 

Подолати негативне явище – 

виплату заробітної плати в «конвертах»

Сплачені податки із виплаченої заробітної плати є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів, адже більше ніж на 75% місцевий бюджет формується за рахунок податку з доходів фізичних осіб. Заробітну плату в "конвертах" можна назвати найбільшою перешкодою у його формуванні, адже від наповнення місцевих бюджетів залежить фінансування закладів охорони здоров'я, освіти, культури.

Зарплата у "конвертах" - це майбутнє без гарантій та впевненості! Необхідно вже зараз потурбуватись про своє майбутнє та не погоджуватись на отримання заробітної плати у "конвертах". Ваше право - працювати на користь держави, нести у свої родини добробут і спокій, отримувати певні соціальні гарантії.

 

Предоставление декларации при выезде за рубеж

 

Государственная налоговая служба напоминает, что согласно пп.170.10.4 п.170.10 ст. 170 Налогового кодекса по результатам отчетного налогового года, в котором иностранец получил статус резидента Украиы,он должен представить годовую налоговую декларацию., в которой указывает доходы с источником их происхождения в Украине и иностранные доходы.

 

 

У випадку повернення покупцем придбаного у магазині товару, 

сума розрахунку за такий товар вказується у квитанції

Якщо покупець вирішив повернути придбаний у магазині товар для цього йому необхідно  пред’явити документ, що встановлює особу покупця.

При здійсненні операції з видачі коштів у випадку повернення товару сума розрахунку вказується в корінці та у відривній частині розрахункової квитанції з математичним знаком «-» (мінус).

У разі, якщо сума коштів, виданих при поверненні товару перевищує 100 гривень, то матеріально відповідальна особа господарської одиниці чи особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки, повинна скласти акт про видачу коштів. В акті необхідно вказати:

- дані документа, що встановлює особу покупця, який повертає товар;

- відомості про товар;

- суму виданих коштів;

- номер розрахункової квитанції, що підтверджує купівлю товару.

Акти про видачу коштів передаються в бухгалтерію суб’єкта господарювання і зберігаються протягом трьох років. У випадку відсутності у такого суб’єкта господарювання бухгалтерії зазначені акти підклеюються на останній сторінці відповідної книги обліку розрахункових операцій.

Порядок реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій і розрахункових книжок затверджено наказом ДПА України від 01.12.2000 № 614 (із змінами і доповненнями).

Зазначимо, цей Порядок поширюється на книги обліку розрахункових операцій і розрахункові книжки, що використовуються суб’єктами господарювання при здійсненні розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, крім розрахунків при здійсненні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.

ДПІ у м.Дзержинську.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама