ГНИ информирует:

13.05.2013
936
0

До 1 липня касові апарати матимуть

 прямий інтернет-зв’язок з податковою 

До 1-го липня цього року кожен касовий апарат в Україні повинен бути під’єднаний до інтернету і передавати у фіскальні органи інформацію про розрахунки в електронному вигляді.

Працювати буде простіше, не треба буде зберігати купи паперу і перевірок поменшає.

Зараз кожну покупку двічі фіксують на папері.

Один чек - клієнту, інший - для звітності.

Стрічки з касових апаратів магазини мають зберігати протягом 5 років, щоб показати на вимогу податкового інспектора.

За новою системою касові апарати автоматично передаватимуть дані на сервер податкової служби.

 

Державна податкова інспекція

 у м.Дзержинському інформує

Питання 1: Чи може фізична особа-підприємець бути платником єдиного податку другої групи, якщо він отримує доходи  від надання в суборенду приміщення? Якому коду КВЕД відповідає  вид діяльності «надання в суборенду приміщення»?

Відповідь: Згідно з пп. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ з 01.01.12 не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи-підприємці, які надають в оренду, зокрема, житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100кв.м., нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів. Отже, при здаванні житлового приміщення площею понад 100кв.м. та нежитлового – понад 300кв.м. в суборенду платник не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Якщо приватний підприємець надає в суборенду меншу площу, він має право застосовувати спрощену систему оподаткування при дотриманні інших вимог, передбачених п. 291.4 ст. 291 ПКУ. Підприємці, які здійснюють цей вид діяльності, можуть обрати другу групу.

Згідно з Класифікацією видів економічної діяльності ДК 009:2010, яка затверджена  наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457, «Операції з нерухомим майном» зазначені у розділі 68, зокрема, надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна (клас 68.20).

************************

Питання 2: Які штрафні санкції передбачаються за здійснення виду діяльності не внесеного до Єдиного Державного реєстру, а лише включеного до Свідоцтва платника єдиного податку?

Відповідь: Згідно з п. 2 ст. 50 Цивільного кодексу України фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом. Відповідно до пункту 1.1 ст. 1 Закону України від 15.05.03 № 755 «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», реєстраційна картка – це документ встановленого зразка, який підтверджує волевиявлення особи щодо внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

У реєстраційних картках форми № 10 (для фізичної особи-підприємця) назва виду економічної діяльності заповнюється відповідно до КВЕД (на момент реєстрації вид економічної діяльності, який записаний першим, уважається основним).

Враховуючи вищенаведене доходи, отримані від здійснення виду діяльності не внесеного до Єдиного державного реєстру, а тільки вписаного до свідоцтва платника єдиного податку, не є доходом від підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця. Такий дохід, як дохід фізичної особи, оподатковується за загальною ставкою, встановленою п. 167.1 ст. 167 ПКУ (15 – 17%).

Отже, фізична особа-підприємець, яка протягом звітного року одержувала такі доходи, згідно з нормами ст. 49 Податкового кодексу України, зобов’язана до 1 травня наступного року подати до податкового органу за місцем проживання річну податкову декларацію та сплатити податок з одержаної суми  до 1 серпня року, що настає за звітним.

Разом з тим, згідно з п. 299.16 ст.299 ПКУ, у разі виявлення органами державної податкової служби під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку вимог, встановлених цією главою, свідоцтво платника єдиного податку анулюється на підставі акту перевірки.

************************

Питання 3:  Чи правомірна відмова податкової інспекції у наданні відпустки терміном на 30 календарних днів у зв’язку з відсутністю торгівлі у приватного підприємця-платника єдиного податку?

Відповідь: Згідно із п. 295.5 ст. 295 Закону України від 04.11.11 № 4014 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування обліку та звітності» (далі - Закон), який набрав чинності з 1 січня 2012 року, платники єдиного податку першої та другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця  на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Календарний місяць – це період з першого по останній день місяця.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим доданням копії листка непрацездатності у відповідності до п. 298.3.2 Закону подається за заявою у довільній формі. При цьому Законом не передбачено конкретні терміни надання такої заяви.

Таким чином, Ви можете звернутися до інспекції з заявою у довільній формі про надання відпустки з 1 числа будь-якого місяця року. 

 

ЕЦП - ефективне рішення

 для сучасних підприємців

Електронний цифровий підпис є аналогом власноручного підпису в електронному вигляді, забезпечує цілісність документів, конфіденційність та ідентифікацію особи, яка відправила документ. Такий підпис робить електронний документ оригіналом і гарантує його достовірність.

Тими, хто прагне відповідати вимогам часу, ЕЦП по праву отримало визнання. Адже документи, підписані електронним цифровим підписом, можуть бути надіслані адресату протягом декількох секунд. Всі учасники електронного документообігу мають рівні можливості незалежно від віддаленості один від одного.

У разі виникнення питань стосовно безкоштовного отримання ЕЦП ви можете переглянути інформацію на сайті www.ckidd.gov.ua, або звернутись до фахівців  ДПІ у м.Дзержинську  за телефоном 4-06-03, 4-33-45. 

 

Щодо заповнення податкового 

розрахунку за формою №1ДФ.

Для цілей розділу IV Податкового кодексу заробітна плата – основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму згідно із законом. Законом України «Про оплату праці» визначено структуру заробітної плати, зокрема, до додаткової заробітної плати належить винагорода за працю понад установлені норми.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податків затверджено наказом ДПС України №1020. На підставі статті 3 цього Порядку у графі 5 "Ознака доходу" зазначається ознака доходу згідно з довідником ознак доходів. Ознака доходу визначається до нарахованого доходу.

Якщо доходи виплачуються у звітному кварталі не в повному обсязі і їх остаточна виплата буде здійснюватись у наступних кварталах, ознака доходу в разі виплати повинна вказуватися відповідно до нарахованого в попередньому кварталі доходу.

Щодо кожної фізичної особи потрібно заповнювати стільки рядків, скільки ознак доходів вона має. Про кожну ознаку доходу фізичної особи потрібно заповнювати тільки один рядок з обов’язковим заповненням графи 2 "Податковий номер або серія та номер паспорта*".

Відповідно до довідника ознак доходів, наведених у додатку до зазначеного Порядку та доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику відповідно до умов трудового договору (контракту), відображаються у податковому розрахунку за формою № 1ДФ під ознакою доходу «101».

 

Отримання  облікової картки для неповнолітньої дитини, якщо місце реєстрації дитини не співпадає з місцем проживання батьків, внесеним до паспорту або паспортного документа

У таких виняткових ситуаціях коли місце реєстрації дитини не співпадає з місцем проживання одного з батьків, з метою отримання картки для неповнолітньої особи достатньо одному з батьків (усиновителю, опікуну, піклувальнику) звернутися до органу державної податкової служби за місцем проживання дитини з наданням свідоцтва про народження дитини і свого паспортного документа, а також документа, що підтверджує місце проживання дитини ( Ст. 70.5 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV,п. 2, п.5 та п.8 розділу VII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та втрату чинності деяких наказів Державної податкової адміністрації України, затвердженого наказом ДПА України від 17.12.10 № 954  ).

 

Терміни зберігання документів 

Терміни зберігання первинних документів, документів податкової звітності та іншої документації визначено Переліком  типових документів, що створюються під час діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Мін”юсту України від 12.04.2012 р. №578/5.

Згідно з п. 2.9 цього Переліку обчислення термінів зберігання документів у загальному випадку провадиться з 1 січня року, наступного за роком їх складання.

Більшість документів, які суб”єкт господарювання використовує у своїй діяльності, мають термін зберігання три роки. Проте є і винятки. Термін зберігання деяких документів становить і 5, і 75 років (наприклад, це відомості для нарахування зарплати).

Згідно з розділом 1 ”Документи, що створюються в управлінській діяльності” Переліку № 578/5 первинні документи і додатки до них, які фіксують факт виконання господарських операцій і стали підставою для записів у регістрах бухгалтерського обліку та податкових документах (касові, банківські документи, ордери тощо), зберігаються три роки за умови завершення перевірки державними податковими органами з питань дотримання податкового законодавства, а для  органів виконавчої влади, державних фондів, бюджетних організацій, суб”єктів господарювання державного сектора економіки, підприємств і організацій, які отримували кошти з бюджетів усіх рівнів та державних фондів або використовували державне чи комунальне майно, - ревізії, проведеної органами контрольно-ревізійної служби за сукупними показниками фінансово-господарської діяльності. У разі виникнення спорів (суперечок), порушення кримінальних справ, відкриття  судами провадження у справах - зберігаються до ухвалення остаточного рішення.

 

ЯКІ ОБОВ’ЯЗКОВІ РЕКВІЗИТИ 

ПОВИНЕН МІСТИТИ ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК

Повідомляємо, що фіскальний касовий чек на товари або послуги — це розрахунковий документ, надрукований реєстратором розрахункових операцій при проведенні розрахунків за продані товари або надані послуги.

Фіскальний чек повинен містити обов’язкові реквізити:

     ·   назву господарської одиниці;

·  адресу господарської одиниці;

·   для суб’єктів господарювання, що зареєстровані як платники ПДВ, — індивідуальний податковий номер платника ПДВ; перед номером друкуються великі літери «ПН»;

·  для СГ, що не є платниками ПДВ, — ідентифікаційний код за ЄДРПОУ або реєстраційний номер облікової картки платника податків за Державним реєстром фізичних осіб, перед яким друкуються великі літери «ІД»;

·   найменування товару або послуги;

·   вартість товару або послуги;

·   кількість товару або послуги;

·   літерне позначення ставки ПДВ;

·  форма оплати;

·   загальна вартість придбаних товарів або послуг, перед якою друкується слово «СУМА» або «УСЬОГО»;

·   для СГ, що зареєстровані як платники ПДВ, окремим рядком — літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ, на початку рядка — великі літери «ПДВ»;

·   порядковий номер фіскального чека, дату (день, місяць, рік) та час (година, хвилина) проведення розрахункової операції;

·   фіскальний номер реєстратора розрахункових операцій, перед яким друкуються великі літери «ФН»;

·   напис «ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК» та логотип виробника.

Форма фіскального касового чеку затверджена наказом ДПА України від 01.12.2000 року № 614 із змінами та доповненнями.

 

Ефективний сервіс Міністерства 

доходів і зборів України – «Пульс»

Для забезпечення оперативного реагування на інформацію від громадян та суб’єктів господарювання про неправомірні дії або бездіяльність працівників Міністерства доходів і зборів створено телефонну лінію «Пульс». Ця лінія працює за принципом call-back, тобто працівники не тільки приймають звернення, але й потім повідомляють про результати перевірки та вжиті заходи.

Лінія працює цілодобово.

Ефективний сервіс «Пульс» (044) 284-00-07 — є каналом комунікації з громадянами, який дозволить остаточно подолати корупцію в лавах відомства, ліквідувати перешкоди, що заважають здійснювати підприємницьку діяльність, усунути складнощі у спілкуванні із посадовими особами.

Цей сервіс доступний клієнтам податкової та митниці.

 

 

 

Самостійне виправлення

 помилок у декларації

 

Повідомляємо, якщо платник податків, виявив заниження податкового зобов’язання за минулі періоди йому необхідно подати уточнюючий розрахунок з позитивним значенням. Або уточнити таке заниження у складі звітної (нової/ звітної) декларації. При цьому він повинен нарахувати та сплатити до бюджету:

·                                 суму заниженого податкового зобов’язання;

·                                 суму штрафу:

·                                 у розмірі 3% від суми недоплати;

·                                 у розмірі 5% від суми недоплати (якщо виправляє помилку у складі декларації);

·                                 пеню, навіть якщо у платника податку з відповідного платежу є переплата.

Платник податків нараховує пеню лише на суму заниження податкового зобов’язання та з розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, яка діяла на день заниження. Також при визначенні пені потрібно враховувати весь період заниження, тобто кількість календарних днів — з дня, що настає за останнім днем, коли необхідно було сплатити таке податкове зобов’язання, по день, коли платник фактично його сплатить.

Нарахування пені визначено ст. 129 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями та наказом Державної податкової адміністрації України від 17.12.2010 № 953 «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби».

Також, звертаємо увагу на те, якщо платник подає уточнюючий розрахунок як окремий документ, то зазначені нарахування треба сплатити до подання такого уточнюючого розрахунку.

 

Податкова консультація: 

право на нарахування податкової знижки 

Державна податкова інспекція у м. Дзержинську повідомляє, що у відповідності до п. 166.4.3 до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» платники податків, які не скористалися правом на нарахування податкової знижки (податкового кредиту) за наслідками звітного 2012 року, то вони можуть це зробити до кінця податкового 2013 року.

Прийом громадян проводиться у Центрі обслуговування платників податків за адресою: м. Дзержинськ, вул.Маяковського,2а. Телефон для довідок 4-36-56, 4-33-45.

ДПІ у м.Дзержинську

 

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама