ГНИ информирует:

20.05.2013
1035
0

ВІДПОВІДАТИ ВИСОКИМ СТАНДАРТАХ 
ОБСЛУГОВУВАННЯ ПЛАТНИКІВ

          У ДПІ у м.Дзержинську обслуговуються близько 3 тисяч юридичних та фізичних осіб, переважна більшість з яких – представники малого та середнього бізнесу, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері виробництва, торгівлі, надання послуг тощо. Саме для них відкрито і працює майже рік центр обслуговування платників податків (далі – ЦОПП), який щоденно відвідують близько сотні відвідувачів. 

          Так, щомісяця для отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків або його заміни ЦОПП відвідують в середньому 160 громадян. Лише за чотири місяці 2013 року податківці прийняли понад 2619 тис. документів податкової звітності, видано 1958 облікових карток платників податків, отримано близько 6  тис. одиниць вхідної кореспонденції, надано понад 337 усних податкових консультацій, з них 320 – телефоном.

          Основні принципи роботи центру – це орієнтація на платника, неупередженість, ввічливість та доброзичливість, надання повної, достовірної інформації та послуг у максимально стислі строки.
Доступність податкового сервісу та розміщеної інформації – це найперша вимога до ЦОПП. У приміщенні ЦОПП на стендах розміщено необхідну інформацію, облаштовані місця для заповнення звітності клієнтами. До того ж, на допомогу клієнту інспекції завжди прийде консультант-модератор, який спрямує платника для одержання необхідної послуги чи консультації, а фахівці податкової інспекції допоможуть відвідувачам розібратися з податковим законодавством та змінами до нього.
Центр обслуговування платників ДПІ у м.Дзержинську працює за адресою: м. Дзержинськ, вул. Маяковського, , з понеділка по п’ятницю з 9-00 до 20-00 та в суботу з 9-00 до 16-00, вихідний день – неділя. Завжди раді бачити Вас та надати допомогу у вирішенні питань, що стосуються компетенції податкового органу.

 

Застосування ставок екологічного податку

Про застосування ставок екологічного податку Міністерство доходів і зборів України повідомляє, що частиною пятнадцятою статті 35 і Закону України від 5 березня 1998 року № 187/98-ВРПро відходи”, із змінами і доповненнями, заборонено проектування, будівництво та експлуатація полігонів побутових відходів без оснащення системами захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату.

Відповідно до пункту 246.4 статті 246 Податкового кодексу України за розміщення відходів на звалищах, які не забезпечують повного виключення забруднення атмосферного повітря або водних обєктів, ставки податку, зазначені у пунктах 246.1 - 246.3 цієї статті, збільшуються у 3 рази.
Державна податкова служба України звернулася до Міністерства екології та природних ресурсів України, як до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, з проханням підтвердити або спростувати позицію ДПС України, що у разі відсутності в місцях видалення відходів систем захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату, при визначенні податкових зобов’язань з екологічного податку повинні застосовуватися ставки податку, збільшені у 3 рази.

Міністерство екології та природних ресурсів України листом від 18.02.2013 № 2528/07/10-13 на запит ДПС України повідомило, що місця захоронения побутових відходів (сміттєзвалища), які не обладнані системами захисту ґрунтових вод, знешкодження фільтрату, вилучення та утилізації біогазу, не можуть забезпечити повного виключення забруднення атмосферного повітря або водних обєктів.

 

ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ ВІД ПРОДАЖУ 

ВЛАСНОЇ СІЛЬГОСППРОДУКЦІЇ

       Доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку.

Власна сільгосппродукція, це та, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках для ведення: 

-          садівництва або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) або для індивідуального дачного будівництва;

-          особистого селянського господарства або земельні частки (паї), виділені в натурі, сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. 

Водночас, якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари, доход від продажу  сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

      Оподаткування доходів, отриманих від продажу власної сільгосппродукції визначено підпунктом 165.1.24 п.165.1 ст.165 Податкового Кодексу України. 

 

СПАДКОЄМЦІ-НЕРЕЗИДЕНТИ СПЛАЧУЮТЬ ПОДАТОК ДО НОТАРІАЛЬНОГО ОФОРМЛЕННЯ ОБ’ЄКТІВ СПАДЩИНИ

 Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину. 

           Сума доходу у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права), що підлягає оподаткуванню, зазначається у річній податковій декларації. Водночас, це правило не стосується спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини. Також виняток становлять спадкоємці, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку. 

Нотаріус видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату податку з вартості об’єкта спадщини. Зазначена інформація відображається нотаріусами в податковому розрахунку за формою №1ДФ. 

Слід зазначити, що нотаріус щокварталу подає до органів ДПС за місцем розташування державної нотаріальної контори (робочого місця приватного нотаріуса) інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину та/або посвідчення договорів дарування. 
          
Нагадуємо, що оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав регулюється ст. 174 Податкового кодексу України.

 

ЯК ОТРИМАТИ РЕЄСТРАЦІЙНИЙ НОМЕР ОБЛІКОВОЇ КАРТКИ 
ДИТИНІ ДО 16 РОКІВ?


          Дитина, яка не досягла шістнадцяти років або є неповнолітньою і ще не має паспорта, не може самостійно отримати документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі. Замість неї це може зробити один з батьків (усиновитель, опікун, піклувальник). Для цього необхідно пред’явити свідоцтво про народження дитини та документ, що посвідчує особу одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника). Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, то треба подати засвідчений у встановленому законодавством порядку переклад такого свідоцтва українською мовою. 
Документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі видається протягом п’яти робочих днів з дня звернення фізичної особи її законного представника або уповноваженої особи до державної податкової інспекції за місцем проживання. У такому документі зазначається реєстраційний номер Облікової картки. 
         Фізичні особи - громадяни України, які не мають постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, отримання доходів, місцезнаходження іншого об’єкта оподаткування, можуть звернутися за отриманням документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, до будь-якої державної податкової інспекції. У такому разі строк видачі документа може бути продовжено до десяти робочих днів. 
Відповідна норма передбачена р. VII Положення (далі – Положення) про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб –платників податків. Положення та додатки до нього (форми повідомлень, облікової картки, заяв, довідок, та ін.) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 06.11.2012 № 1147.


 

ОСНОВНІ РЕКВІЗИТИ ПЕРВИННИХ ДОКУМЕНТІВ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ВИТРАТИ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ-ПІДПРИЄМЦЯ

             Фізична особа-підприємець, який обрав загальну систему оподаткування доходів від провадження господарської діяльності, має право враховувати витрати для визначення об’єкта оподаткування на підставі первинних документів, що підтверджують такі витрати. 
           
При складанні первинних документів, слід дотримуватися загальних правил їх оформлення, передбачених для ведення бухгалтерського обліку в Україні. 

            Первинні документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов’язкові реквізити: 

- назву документа (форми); 

- дату і місце складання; 

- назву фізичної особи - підприємця, від імені якого складено документ; 

- зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; 

- посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; 

- особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції. 
            Такі вимоги до складання первинних документів передбачені частиною другою ст. 9 Закону України від 16.07.1999р. № 996-
XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (із змінами та доповненнями). 

            Нагадаємо, первинний документ – це документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення. 

            Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою-підприємцем від провадження господарської діяльності, визначено ст. 177 розд. IV Податкового кодексу України.

 

Вибір об’єкта оподаткування, до якого буде застосовано пільгу при нарахуванні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки


             Ст. 265 Податкового кодексу передбачено пільги із сплати податку у вигляді зменшення бази оподаткування об’єктів житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи: для квартири — на 120 м2 і для житлового будинку — на 250 м2.
 

            Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа — платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності. 

           Таким чином, пільгу буде застосовано до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа — платник податку зареєстрована в установленому законом порядку. 

            Проте якщо фізична особа — платник податків виявить бажання застосувати пільгу до іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в її власності, то їй потрібно завчасно подати письмове звернення (заяву) до податкового органу за місцем знаходження такого об’єкта оподаткування та місцем її реєстрації. 

           Таке звернення (заяву) можна подати в один із таких способів: особисто платником податків або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі за наявності електронного цифрового підпису, отриманого у порядку, визначеному законодавством. 

 

Нові акцизні марки для алкогольних напоїв 

та тютюнових виробів


           З 27.03.2013 р. набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України, якою затверджено нові зразки марок акцизного податку для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва, які запроваджуються з 01.05.2013 р.
 


             
Встановлено, що до завершення здійснення заходів з утворення територіальних органів Міністерства доходів і зборів України функції таких органів, передбачені Положенням про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженим постановою від 27.12.2010 р. № 1251, покладаються на органи ДПС та митні органи. 

             Змінами, внесеними до вищезазначеного Положення, встановлено розмір плати за одну марку акцизного податку для алкогольних напоїв — 0,27 грн., для тютюнових виробів — 0,142 грн. 
Визнано такими, що втратили чинність, постанови від 28.05.2003 р. № 822-8, від 15.04.2005 р. № 296, від 12.03.2008 р. № 179, від 21.05.2008 р. № 486 тощо.

 

ВЕДЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОЇ АДВОКАТСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ФІЗИЧНИМИ ОСОБАМИ

 

Фізична особа, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, не може бути підприємцем у межах такої діяльності. Водночас, такій особі не заборонено здійснювати іншу, відмінну від адвокатської, підприємницьку діяльність.

Взяття на облік осіб, які мають намір провадити незалежну професійну діяльність, проводиться у територіальному органі Міністерства доходів України за місцем їх постійного проживання. Для цього фізичній особі необхідно подати такі документи:заяву за ф. № 5-ОПП; копію реєстраційного посвідчення про реєстрацію приватної нотаріальної діяльності, якщо заявник є приватним нотаріусом; копію свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю за формою, визначеною додатком до Положення про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури.

При подачі документів пред’являються їх оригінали. 

Порядок обліку осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, регулюється наказом Міністерства фінансів України від 9 грудня 2011 р. №1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів».

 

 

ЭЛЕКТРОННИМ КЛЮЧЕМ МІНДОХОДІВ МОЖНА ЗВІТУВАТИСЬ В ОРГАНИ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ ТА СТАТИСТИКИ

 

Відтепер ключ електронного підпису, виданий Акредитованим центром сертифікації ключів Міністерства доходів і зборів, дає змогу звітувати в режимі он-лайн не лише до органів Міністерства доходів, а й до органів державної статистики України та Пенсійного фонду України, використовуючи безкоштовний он-лайн сервіс «iFinZvit».

Більш детальну інформацію про безкоштовний он-лайн сервіс «iFinZvit» можна переглянути у розділі «Програмне забезпечення» офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД – http://acskidd.gov.ua.

Безкоштовні ключі електронного цифрового підпису надаються за адресою: 84626, м.Горлівка, вул. Чорного-Диденка, буд. 14, 1 поверх, тел.0624-553677.

 

 

ОБОВ’ЯЗКОВЕ ПОДАННЯ ФОРМИ № 20-ОПП

 

ДПІ у м.Дзержинську нагадує суб’єктам господарювання про обов’язок подання платником податків повідомлення про всі об’єкти оподаткування незалежно від обраної ним системи оподаткування. Повідомляти слід і про об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, зокрема про нерухоме майно, надане у власність або користування юридичній особі або для здійснення підприємницької діяльності фізичній особі — підприємцю.

Повідомлення подається за формою №20-ОПП до податкового органу за місцезнаходженням об’єкта протягом десяти робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття такого об’єкта.

Пам’ятайте! При встановленні під час документальної перевірки випадків неподання форми №20-ОПП до платників податків можуть бути застосовані штрафні санкції відповідно до статті 117 Податкового Кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI. Зокрема, цією статтею передбачена відповідальність платника податків у вигляді штрафу розміром 170 грн. (510грн. - для юридичних осіб), а при повторному порушенні — 340 грн. (1020 грн. - для юридичних осіб).

 

Термін зберігання електронних квитанцій - 3 роки

            Платники податків, які звітують до органу ДПС в електронному вигляді, повинні подати декларацію не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає граничний термін подання звітності.

            Нагадуємо, що органи ДПС приймають податкову звітність з 9.00 до 18.00 щоденно, крім вихідних, святкових і неробочих днів. При цьому, в останній день граничного строку подання податкової звітності в електронній формі звітність приймається до останньої години. Тобто, до 24.00 дня, у якому спливає такий граничний строк.

 У разі отримання звітності в електронному вигляді орган ДПС надсилає платнику дві квитанції.

             Перша квитанція є підтвердженням того, що податкові документи передано до органу ДПС. Ця квитанція надсилається на ту електронну адресу, з якої надійшла звітність від платника. Другий примірник першої квитанції в електронному вигляді зберігається в органі ДПС.

            Водночас, якщо перша квитанція не надійшла на електронну адресу платника, то податковий документ вважається неодержаним.

             Друга квитанція є підтвердженням прийняття документів платника до бази даних ДПС в електронному вигляді у текстовому форматі. У ній зазначаються:

 - реквізити прийнятого документа в електронній формі;

 - відповідність звітності затвердженому формату (стандарту) електронного документа;

 - результати перевірки електронного цифрового підпису (ЕЦП);

 - інформація про платника податків;

 - дата та час приймання, реєстраційний номер;

 - податковий період, за який подається звітність та дані про відправника квитанції.

             На цю квитанцію накладається ЕЦП органу ДПС, здійснюється її шифрування та надсилання платнику засобами телекомунікаційного зв’язку. Другий примірник такої квитанції також зберігається в електронному вигляді в органі ДПС.

            Звертаємо вашу увагу на те, що отримані платником електронні квитанції повинні зберігатися протягом 1095 днів з дня подання податкової звітності.

            Порядок подання податкової звітності в електронному вигляді регламентований Інструкцією з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку, затвердженою Наказом ДПА України від 10.04.2008 №233.

 

Порядок заповнення Книги обліку доходів і витрат фізичними особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність

  Фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, ведуть облік своєї діяльності шляхом заповнення Книги обліку доходів і витрат.

            Заповнення Книги здійснюється у наступному порядку:

  У графі 1 вказується дата заповнення.

  У графах 2 та 11 відображається сума нереалізованих товарних запасів, сировини, матеріалів тощо на початок та на кінець звітного податкового періоду (року), яка виводиться в грошовій формі, виходячи із ціни їх придбання.

            У графі 3 щоденно відображається фактично отримана сума доходу від здійснення діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал або рік. У разі реєстрації нової Книги протягом звітного року записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня Книга залишається у самозайнятої особи.

 

            До графи 4 вносяться реквізити документа, який підтверджує витрати, пов’язані з придбанням товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ), виконанням робіт та наданням послуг (номер, дата і назва документа). Документами, які підтверджують витрати, можуть бути, зокрема, товарно-транспортна та/або податкова накладна, платіжне доручення, фіскальний чек, акт закупки (виконаних робіт, наданих послуг) та інші розрахункові документи.

            У графі 5 вказується загальна вартість придбаних ТМЦ.

            У графі 6 відображається сума витрат, яка безпосередньо пов’язана з отриманням доходу. Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, графи 7 та 8 не заповнюють.

 У графі 9 відображаються витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату, понесені у звітному місяці.

            У графі 10 вноситься сума фактично понесених інших витрат, безпосередньо пов’язаних з одержанням доходу, які не зазначені у графах 6 та 9, включаючи вартість оплачених виконаних робіт та наданих послуг.

            Графа 12 розраховується як різниця між доходом від здійснення діяльності та документально підтвердженими витратами, пов’язаними із отриманням доходу шомісячно.

            Нагадуємо, що порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка проводить незалежну професійну діяльність, визначений ст. 178 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI.

 

Умовою для повернення помилково сплачених сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви

            Якщо платник податку помилково або надміру сплатив кошти до бюджету, він може повернути сплачену суму податкового зобов’язання. Також за рахунок цих коштів платник може погасити грошове зобов’язання (податковий борг) з інших платежів.

            Для повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов’язання, платнику податків необхідно подати відповідну заяву. Заява складається у довільній формі та подається платником до органу ДПС за місцем реєстрації протягом 1095 днів від дня виникнення такої переплати. В заяві платник податків обов’язково зазначає напрям перерахування коштів, що повертаються, наприклад на поточний рахунок платника податку в банку; на погашення грошового зобов’язання (податкового боргу) з інших платежів; повернення готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника рахунку в банку.

            Водночас, заява не подається для повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку на доходи фізичних осіб. Суми ПДФО розраховуються органом державної податкової служби на підставі поданої платником податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку.

            За платежами, належними державному бюджету, орган державної податкової служби готує висновок про повернення сум коштів з відповідного бюджету. Висновок подається для виконання відповідному територіальному органові, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів. На підставі отриманого висновку протягом п’яти робочих днів здійснюється повернення помилково сплачених грошових зобов’язань платникам податків.

             Нагадаємо, що помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику податків відповідно до ст.43 Податкового кодексу України та ст.301 Митного кодексу України, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

            У разі наявності у платника податкового боргу, повернення помилково або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків (п.43.2 ст.43 ПКУ).

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама