ГНИ информирует:

28.05.2013
1009
0

Зверніть увагу, це важливо

 

            Державна податкова служба України надала роз’яснення щодо порядку вибору та  використання пільги із податку на нерухомість.

З 01.01.2013р. запроваджено новий місцевий податок – податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Платниками цього податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової нерухомості.

Податковий Кодекс встановлює пільги зі сплати податку на нерухоме майно у вигляді зменшення площі об’єктів житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи: для квартири - на 120 м і для житлового будинку - на 250 м.

Таке зменшення надається один раз на рік і застосовується до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа - платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

Згідно до положень Кодексу громадяни-платники податку на підставі документів, що підтверджують їх право власності на житловий об’єкт та місце проживання (реєстрації), мають право звернутися до органів державної податкової служби для звірки даних щодо житлової площі житлової нерухомості, пільги зі сплати податку, ставки податку та нарахованої суми податку.

Таким чином, пільга буде застосовуватись до об’єкта житлової нерухомості, де громадянин зареєстрований в установленому законом порядку.

Якщо він виявить бажання застосувати пільгу до іншого житлового об’єкта,що перебуває в його власності, то до 1 липня громадянин надає письмову заяву до податкової за місцем реєстрації.

Заява може бути подана особисто або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

 

 

Як підписати податкову звітність у паперовому вигляді у разі тимчасової відсутності керівника або головного бухгалтера?

 

            Згідно положень Податкового кодексу України (ст.48.5), податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової звітності до податкового органу. Якщо бухгалтерський облік здійснює безпосередньо керівник,  то достатньо підпису лише керівника.

Саме підпис вищезазначених осіб підтверджує справжність документа податкової звітності. Як же діяти, якщо з об’єктивних причин (відпустка, відрядження, лікарняний тощо), відсутні особи, що мають право засвідчити податкову звітність? 

Якщо установчими документами не передбачено покладання на іншу особу організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов’язків на випадок  відсутності керівника чи бухгалтера, то відповідним розпорядженням по підприємству має бути призначена особа, уповноважена на виконання таких функцій.
            Тобто, підписати податкову декларацію, у разі відсутності керівника та головного бухгалтера з поважних причин, може інша особа, що уповноважена виконувати обов’язки керівників на час їх відсутності. При цьому разом з податковою декларацією надається наказ чи розпорядження на такі дії.

 


Чи можна надати податкову звітність поштою?

 

Податковий кодекс України передбачає, що податкова звітність може бути надана за  вибором платника податків трьома способами:

-    особисто;

-    направлена поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення;

-    засобами телекомунікаційного зв’зку в електронній формі.

            У разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення на адресу податкової не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.

Таке право надається лише тим платникам податків, що не належать до великих та середніх підприємств.

Порядок оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності передбачає наступний порядок оформлення такого відправлення.

У нижній правій частині відправлення зазначається найменування одержувача та його адреса в такій послідовності: назва вулиці, номер будинку, найменування населеного пункту, району, області. Найменування відправника та його адреса пишеться у лівій верхній частині поштового відправлення в порядку, передбаченому для написання адреси одержувача. Стилізованими цифрами зазначається поштовий індекс відправника та одержувача.

У верхній частині поштового відправлення вноситься позначка «Звіт».

Відправником заповнюється бланк рекомендованого повідомлення про вручення на своє ім’я або на ім’я особи, якій належить надіслати повідомлення після вручення поштового відправлення адресату, складається опис вкладення поштового відправлення у двох примірниках із зазначенням у ньому найменування одержувача та його адреси, поіменного переліку предметів, загальної вартості вкладення.

У разі втрати або зіпсуття поштового відправлення чи затримки його вручення податковому органу з вини оператора поштового зв’язку, такий оператор несе відповідальність відповідно до закону. У такому разі платник податків звільняється від будь-якої відповідальності за неподання або несвоєчасне подання такої податкової декларації. 

Якщо такий випадок стався, платник податків протягом 5 робочих днів з дня отримання повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення зобов’язаний надіслати поштою або надати особисто (за його вибором) другий примірник податкової звітності разом з копією повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення.

Незалежно від факту втрати або зіпсуття відправлення чи затримки його вручення,  сплачується сума податкового зобов’язання, згідно звіту.


Бізнес має до 1 липня привести касові апарати 

у відповідність до сучасних вимог

            З 1 січня 2013 року для суб’єктів господарювання, що застосовують касові апарати змінено порядок подання звітності. Замість подання звітів на паперових носіях, інформація про обсяги проведених готівкових розрахунків має формуватись в електронному вигляді. 

До нової cистеми зберігання і збору  по ДПІ у м.Дзержинську підключено 45 одиниць касової техніки. Ці касові апарати вже формують електронну стрічку та автоматично передають дані про готівкові операції на сервери податкової служби. Скарг та зауважень до роботи системи від платників не надходило.

Нагадаємо, що законодавчі норми, які впроваджують дистанційний моніторинг касових операцій, набрали чинності з 1 січня поточного року. Підприємці мають можливість або обладнати вже існуючі касові апарати відповідними модемами для передачі даних, або придбати нову техніку. 

Для відповідного оснащення своєї касової техніки бізнес має час до 1 липня 2013 року. На час цього адаптаційного періоду штрафи за відсутність електронної стрічки не передбачені.

 

Як отримати торговий патент

            Для придбання торгового патенту суб’єкт господарювання повинен подати до органу державної податкової служби за місцем сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності заявку, яка містить наступні відомості:

-    найменування суб’єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) та прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичної особи-підприємця);

-     юридична адреса (місцезнаходження) суб’єкта господарювання, а у разі якщо патент придбається для відокремленого підрозділу - місцезнаходження такого відокремленого підрозділу згідно з документом, що засвідчує право власності (оренди);
-
    вид підприємницької діяльності, для провадження якої придбається торговий патент;

-    вид торгового патенту;

-   найменування документа про повну або часткову сплату збору;

-   назва та фактична адреса (місцезнаходження) пункту продажу товарів, пункту з надання платних послуг, пункту обміну іноземної валюти, грального місця, позначення ”виїзна торгівля”;

-   назва, дата, номер документа, що засвідчує право власності (оренди);
-   період, на який придбається торговий патент.

Крім заявки необхідно також надати оригінали або нотаріально посвідчені копії документів, на підставі яких вона заповнювалася. Такі документи надаються лише для звірки відомостей наведених в заявці та не залишаються в органі державної податкової служби. Звірка відомостей здійснюється в момент подання такої заявки. Якщо ж відомості, наведені у поданій суб’єктом господарювання заявці, відповідають наданим документам та до неї внесені всі необхідні відомості, орган ДПС має право видати торговий патент.

Звертаємо увагу, що придбавати та сплачувати торговий патент необхідно за місцем сплати збору. Зокрема, платниками збору, які:

- провадять торговельну діяльність або надають платні послуги (крім пересувної торговельної мережі) - збір сплачується за місцезнаходженням пункту продажу товарів або пункту з надання платних послуг;

- здійснюють торгівлю валютними цінностями - за місцезнаходженням пункту обміну іноземної валюти;

- здійснюють діяльність у сфері розваг - за місцезнаходженням пункту надання послуг у сфері розваг;

- здійснюють торгівлю через пересувну торговельну мережу - за місцем реєстрації таких платників;

-здійснюють торгівлю на ярмарках, виставках-продажах та інших короткотермінових заходах, пов’язаних з демонстрацією та продажем товарів - за місцем провадження такої діяльності.

Торговий патент видається особисто фізичній особі - підприємцю або особі, уповноваженій юридичною особою, під підпис у триденний термін з дня подання заявки. Датою придбання торгового патенту є зазначена в ньому дата.

 

Новини законодавства відтепер можна отримувати 
на власну електронну скриньку

            Міністерство доходів і зборів України пропонує громадянам безкоштовно отримувати інформацію про зміни в податковому законодавстві. Так, для цього необхідно направити електронний лист на електронну адресу: idd@sts.gov.ua з атрибутами: поле ТЕМА - 6011.

            Такий сервіс буде корисний, в першу чергу, тим громадянам, які не мають часу займатися самостійним пошуком змін у законодавстві або ж відвідувати спеціалізовані заходи роз’яснювального характеру, які проводяться податковою службою.
            Крім того, якщо платник податків бажає отримати консультацію стосовно конкретних моментів законодавства, йому слід надіслати своє запитання на електронну адресу idd@sts.gov.ua. 
            З метою прискорення надання відповіді необхідно чітко формулювати запитання та обов’язково зазначати в полі «Тема» ідентифікатор групи податків.

            Якщо Ви маєте декілька запитань за різними напрямами, Ви маєте надсилати запитання окремими електронними листами з відповідними ідентифікаторами групи.

Ідентифікатор податків

Види податків

6001

Податок на додану вартість

6002

Податок на прибуток підприємств

6003

Податок на доходи фізичних осіб; податкова знижка; незалежна професійна діяльність

6004

Плата за землю; фіксований сільськогосподарський податок; ліцензування виробництв; збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства; мито; зовнішньоекономічна діяльність; податковий борг; апеляційне узгодження та оскарження рішень органів ДПС; адмінарешт активів платника

6005

Єдиний податок; податок на нерухоме майно; збір за першу реєстрацію транспортного засобу

6006

Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності; застосування РРО; готівкові розрахунки; збір за місця для паркування транспортних засобів; туристичний збір

6007

Екологічний податок; плата за користування надрами; збір за користування радіочастотним ресурсом України; збір за спеціальне використання води; збір за спеціальне використання лісових ресурсів; права і обов'язки; відповідальність; облік платників

6008

Пропозиції до нормативно-правових актів з питань оподаткування, інформація щодо: виплати заробітної плати платниками податків у «конвертах», мінімізації сплати податків та роботи сайту ДПС України і розміщеної на ньому інформації

6009

Інше

 

Громадяни, які подають декларацію про майновий стан та доходи, ведуть Книгу обліку доходів і витрат

            Громадяни-платники податку на доходи фізичних осіб, які відповідно до Податкового кодексу України зобов’язані подавати декларацію або мають право на таке подання з метою повернення надміру сплачених податків, у тому числі при застосуванні права на податкову знижку, ведуть облік у Книзі обліку доходів і витрат. 

Така Книга ведеться з метою  визначення суми загального річного оподатковуваного доходу.  Форму Книги обліку доходів і витрат змінено згідно Наказу Мінфіну України від 09.01.2013 р. № 6, який набрав чинності  8 лютого 2013 року. 

Платники повинні заводити Книгу самостійно. Записи у графах Книги здійснюються безпосередньо громадянином або уповноваженим представником не пізніше наступного дня після отримання відповідних сум доходів, сплати (перерахування) податку, а також понесених витрат. 

Облік документів і відомостей, пов’язаних з правом на отримання податкової знижки, платники податків можуть вести в реєстрі документів, записи в якому проводяться у довільній формі. 

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинні бути відображені вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання). 

Книга та реєстр документів (за наявності) знаходяться у платників податку та повинні надаватись органам державної податкової служби на їх вимогу та у межах їх компетенції, визначеної Кодексом.

 

Не знаєте як заповнити декларацію? 

Запитайте у податкової!

            Податкову декларацію про майновий стан та доходи зобов’язані подати громадяни, що отримали у 2012 році доходи, з яких податок при виплаті не утримувався, іноземні доходи або мають право подати таку декларацію для отримання податкової знижки.
            Декларацію можна подати особисто або надіслати на адресу податкового органу поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного терміну її подання.

Також декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді скориставшись сервісом „Заповнення декларації on-line”. Для цього платнику слід безкоштовно отримати у податковій електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення www.acskidd.gov.ua.

Дякуємо за вчасно подану декларацію!

 

С 1 января 2013 года для суб’ектов хозяйствования стало необходимым предоставление отчетности о использовании регистраторов расчетных операций в органы государственной налоговой службы в електронном виде. Предлагаем Вашему вниманию ответы на актуальные вопросы, касающиеся этой темы:

 Все ли субъекты хозяйствования, применяющие РРО, обязаны предоставлять в органы ГНС информацию о расчетных операциях и электронных копиях расчетных документов и фискальных отчетных чеков по проводным или беспроводным каналам связи?

Да, все субъекты хозяйствования, применяющие РРО, с 01.01.13 г. обязаны представлять в налоговые органы по проводным или беспроводным каналам связи электронные копии расчетных документов и фискальных отчетных чеков, содержащиеся на контрольной ленте в памяти РРО или в памяти присоединенных к ним модемов.

Напомним, что применять РРО обязаны субъекты хозяйствования, осуществляющие расчетные операции в наличной и/или безналичной форме (с применением платежных карточек, платежных чеков, жетонов и т.п.) при продаже товаров (предоставлении услуг) в сфере торговли, общественного питания и услуг.
Перечень отдельных форм и условий проведения деятельности в сфере торговли, общественного питания и услуг, которым разрешено проводить расчетные операции без применения регистраторов расчетных операций с использованием расчетных книжек и книг учета расчетных операций, а также предельный размер годового объема расчетных операций по продаже товаров (предоставлению услуг), при превышении которого применение РРО обязательно, утверждены постановлением КМУ от 23.08.2000 г. № 1336 (ст. 3, 10 разд. II Закона от 06.07.95 г. № 265/95-ВР «О применении регистраторов расчетных операций в сфере торговли, общественного питания и услуг», далее - Закон № 265).

Следует отметить, что не применяются РРО при осуществлении операций, перечень которых приведен в ст. 9 Закона № 265, в частности при продаже товаров (предоставление услуг) физическими лицами - предпринимателями, уплачивающими единый налог.

 

  Подлежат ли модемы регистрации в органах ГНС?

На сегодняшний день модемы (встроенные в РРО или внешние) разрабатываются производителями кассовой техники. Общие требования к модемам установлены в п. 3.2 Требований к созданию контрольной ленты в электронной форме в регистраторах расчетных операций и модемов для передачи данных, утвержденных Приказом № 1057. РРО со встроенным модемом должен быть зарегистрирован в органе ГНС в соответствии с «Порядком регистрации, опломбирования и применения регистраторов расчетных операций за товары (услуги), утвержденным приказом ГНАУ от 01.12.2000 г. № 614. Регистрация внешнего модема к РРО в настоящее время не предусмотрена ни одним нормативно-правовым актом.

 

            Как действовать в случае возникновения ошибки при передаче информации или потере связи с сервером обработки информации? Будут ли применяться в таком случае штрафные санкции к субъекту хозяйствования ?

Согласно п.9.2 Порядка № 1057 в случае неудачного выполнения операции (нарушение целостности набора данных во время передачи, невозможность хранения информации в базе данных и т. п.)  информационный эквайер возвращает в РРО код ошибки.
            В зависимости от кода ошибки РРО повторяет  попытку передачи немедленно или через определенное время согласно регламенту передачи данных. Штрафные санкции за задержку электронной отчетности по вышеуказанным техническим причинам не предусмотрены.

 

  Сплачували за навчання дитини – 

скористайтесь податковою знижкою

Якщо у минулому році Ви сплачували за своє навчання (середньо-професійне або вищу освіту) або навчання члена своєї сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік або дружина, діти), то Ви маєте право на податкову знижку. Тобто Ви можете повернути з бюджету суму витрачених коштів за навчання, але не більше 15 % (ставка податку).

Для отримання такої знижки необхідно до 31 грудня 2013 року подати до податкової інспекції за місцем проживання річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Але найважливіше - наявність документів, що підтверджують суми коштів сплачених за навчання. До переліку таких документів входять квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, договір з навчальним закладом, довідка про отримані у звітному році доходи, документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї І-го ступеня споріднення) тощо.

Оригінали таких документів не надсилаються органу ДПС, але підлягають зберіганню платником податку протягом 1095 днів з дня подання декларації.
Важливо знати, якщо до кінця 2013 року Ви не скористатися правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2012 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. 

 

Платники єдиного податку 

мають зберігати первинні документи

            Фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку зобов’язані зберігати первинні документи, на підставі яких заповнювалися дані книги обліку доходів і витрат та складалася податкова декларація платника ЄП – ФОП. До таких документів належить зокрема, виписка з банку, квитанція, чек або документ довільної форми про готівкову оплату товарів, робіт або послуг, якщо вони отримувалися у громадян або у фізичних осіб – підприємців. Також слід зберігати й інші первинні документи, які використовуються для складання податкової звітності за іншими податками та зборами – у разі їх сплати.
            Первинні документи зберігаються не менше 1095 днів з дня подання податкової декларації платника ЄП – ФОП або іншої податкової звітності, для складання якої вони використовуються.
            За не збереження первинних документів до платників єдиного податку можуть бути застосовані штрафи в розмірі 510 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, - тягнуть за собою накладання штрафу в розмірі 1020 гривень.

Вимоги до підтвердження даних, визначених у податковій звітності регламентовано статтею 44 Податкового Кодексу України. Відповідальність за порушення строків зберігання документів встановлено ст.121 ПК

 

Зареєструвати свй бізнес тепер простіше

При реєстрації свої справи платникам податків більше не потрібно звертатися до податкових органів для взяття на облік. Їм достатньо подати відповідні документи тільки державному реєстратору.

Всі процедури подальшої реєстрації оперативно здійснюватимуться між податковою службою та Укрдержреєстром без участі платника. Після отримання всіх необхідних документів держреєстратор реєструє підприємство або підприємця. Відомості з Єдиного державного реєстру надходять до податкових органів.

Протягом одного дня у податковій здійснюють постановку на облік цього платника податків та повідомляють про це державного реєстратора. Реєстратор видає підприємству виписку, в якій підтверджується факт здійснення державної реєстрації та надаються відомості про взяття на облік в органах ДПС.

Принципєдиного вікнапри започаткуванні бізнесу, скасуванні необхідності отримання в органах ДПС довідки про взяття на облік зменшать бюрократичні зволікання та спростять процедури започаткування бізнесу підприємцям, заощадивши їм час та зайві витрати.

 

Податкова інформує

  "Електронна” касова стрічка запрацювала у штатному режимі. Йде підключення користувачів.
  Почалося підключення підприємців, які використовують касові апарати, до "електронної стрічки” – системи передачі даних про готівкові операції на сервіси податкової служби. 
  Нагадаємо, з 01 січня 2013 р. в Україні набрали чинності законодавчі норми, що впроваджують дистанційний моніторинг касових операцій. 
  Підприємці мають можливість подавати звітну інформацію в електронній формі до серверу податкової служби як шляхом придбання нової касової техніки, так і шляхом приєднання до вже існуючої техніки відповідних модемів для передачі даних.
  Реєстратори розрахункових операцій повинні, згідно з вимогами, бути обладнані модулем безпеки Національної системи електронних платежів – спеціалізованим пристроєм у вигляді картки та плати для комп’ютера, який захищає дані від втручань. 
  Такий формат моніторингу значно скоротить податковий аудит підприємців – користувачів касових апаратів, адже усі розбіжності між поданою звітністю та первинною документацією виявлятимуться дистанційно та заздалегідь. 
  У бізнесу є півроку на адаптацію до нових вимог законодавства – протягом першого півріччя 2013 року до підприємців не будуть застосовуватися штрафні санкції за неподання такої звітності в електронній формі. 

 

Особливості трудових відносин 

при роботі у приватного підприємця

            Найчастіше при здійсненні самостійної підприємницької діяльності фізособа-підприємець (ФОП) не може обійтися без залучення праці найманих працівників. На жаль, нерідкі ситуації, коли або в цілях економії, або через незнання підприємець, фактично беручи працівника до себе на роботу, не оформляє належним чином трудові відносини. А даремно, адже відповідальність за порушення трудового законодавства ніхто не скасовував. 

            За порушення норм про працю законодавством передбачена адміністративна і навіть кримінальна відповідальність. Згідно ст. 41 КУпАП ("Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці”), порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, зарплати або виплата їх не в повному обсязі, а також інші порушення вимог законодавства про працю тягнуть за собою накладення на фізичну особу-підприємця  штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 – 1700 грн). Саме під "іншими порушеннями” законодавець і, як наслідок, судова практика розуміють неукладення трудових договорів з найманими працівниками.
  Втім, крім адміністративної відповідальності підприємець може бути притягнутий і до кримінальної відповідальності за ст. 172 КК України ("Грубе порушення законодавства про працю”): "Незаконне звільнення працівника з особистих мотивів, а також інше грубе порушення законодавства про працю карається штрафом або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, або виправними роботами на строк до 2 років”.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама