ГНИ в г. Дзержинске информирует:

17.04.2013
1017
0
Безкоштовні  ключі електронного цифрового підпису 

ДПІ у м. Дзержинську повідомляє, що для забезпечення платників податків безкоштовними ключами електронного цифрового підпису  Державною податковою службою України створено Центр сертифікації ключів. 28 травня 2012 року Центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту державної податкової служби України пройшов процедуру акредитації та отримав статус Акредитованого центру сертифікації ключів (АЦСК ІДД ДПС). Зазначений статус підтверджено свідоцтвом про акредитацію від 28.05.12 Серія А № 06.

Офіційний сайт Акредитованого Центру сертифікації ключів http://www.cskidd.gov.ua

В Донецькій області створено сектор реєстрації користувачів при Центрі сертифікації ключів ДПС України, який розташований у приміщені Центра обслуговування платників податків Горлівської об’єднаної державної податкової інспекціїДонецької області ДПС за адресою:84626,м. Горлівка, вул. Чорного-Диденка, буд. 14, 1 поверх, тел.0624-553677

 

 «Подання звітності РРО до органів ДПС по дротових або бездротових каналах зв’язку» у відповідях та запитаннях

 

Яким нормативним документом передбачено подання електронної копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків?

Відповідь:вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних, якими встановлюються критерії щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в РРО для різних сфер застосування та вимоги до модемів, за допомогою яких РРО передаватимуть дані в електронній формі дротовими або бездротовими каналами зв’язку, затверджені наказом Мінфіну від 08.10.2012 р. № 1057, який зареєстровано у Міністерстві юстиції України 17.10.2012 р. за №1743/22055. Наказ набрав чинності з 5 листопада 2012 року.

Яким чином буде передаватися електронна стрічка до податкової?

Відповідь:щоб передавати електронну стрічку, необхідно або замінити старий касовий апарат більш сучасним, або використовувати наявний касовий апарат, обладнавши його спеціальним модемом.

Копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків формуватимуться на контрольній стрічці в пам’яті касового апарату або пам’яті модему, який до нього приєднаний. Один раз на добу цей звіт автоматично передаватиметься до серверу обробки інформації ДПС.

Модем (окремий або у складі реєстратора розрахункових операцій пристрій), призначений для передачі копії сформованих реєстратором розрахункових операцій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків в електронній формі по дротових або бездротових каналах зв'язку, до складу якого входить пам'ять для тимчасового зберігання цих копій.

Чи передбачена відповідальність, якщо не використовувати нові касові апарати?

Відповідь:з липня 2013 року набирає чинності п. 9 ст. 17 Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про використання реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг». Відповідно до нього до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за неподачу органам державної податкової служби в електронному вигляді звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, за рішеннями відповідних органів державної податкової служби застосовуються штрафні санкції у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн.).

Чи має право підприємство вести касову книгу в електронному вигляді?

Відповідь: відповідно до п. 4.4 гл. 4 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року N 637 із змінами та доповненнями, підприємства за умови забезпечення належного зберігання касових документів можуть вести касову книгу в електронній формі за допомогою комп’ютерних засобів. Програмне забезпечення, за допомогою якого ведеться касова книга, має забезпечувати візуальне відображення і роздрукування кожної з двох частин аркуша касової книги (”Вкладний аркуш касової книги” та ”Звіт касира”), які за формою і змістом мають відтворювати форму та зміст касової книги в паперовій формі. Записи в касовій книзі здійснюються на підставі відповідної інформації з касових документів.

Записи в касовій книзі мають робитися до початку наступного робочого дня (тобто із залишками на кінець попереднього дня), а також містити всі реквізити, що передбачені формою касової книги. Сторінки касової книги мають нумеруватися автоматично в порядку зростання з початку року. ”Вкладний аркуш касової книги” протягом року зберігається касиром окремо за кожний місяць. Після закінчення календарного року (або залежно від потреби) ”Вкладний аркуш касової книги” формується в підшивки в хронологічному порядку. Загальна кількість аркушів за рік засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера підприємства - юридичної особи, а підшивки формуються в книгу, яка скріплюється відбитком печатки підприємства (юридичної особи). Після закінчення календарного року касова книга на електронних носіях має передаватися для зберігання відповідно до законодавства України.

В яких випадках здійснюється опломбування РРО?

Відповідь:відповідно до п. 3.1. Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом ДПА України від 01.12.2000 р. № 614 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.02.01 за № 107/5298 із змінами та доповненнями, опломбування реєстратора здійснюється центром сервісного обслуговування:

- перед реєстрацією реєстратора розрахункових операцій,

- після його ремонту,

- при заміні засобу контролю,

- при прийнятті на сервісне обслуговування реєстратора розрахункових операцій, який раніше обслуговувався в іншому центрі сервісного обслуговування,

- за рішенням органу державної податкової служби.


ПОДАТОК НА НЕРУХОМЕ МАЙНО, ВІДМІННО ВІД ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ 

З 1 січня 2013 року почала діяти стаття 265 Податкового кодексу України, згідно якої вводиться податок на нерухоме майно, відмінно від земельної ділянки.

Відповідні зміни в Податковий кодекс України (далі - ПКУ) внесено Законом України від 24 травня 2012 року №4834 „Про внесення змін до Податкового кодексу України, щодо удосконалення деяких податкових норм”, який вступив в дію з 1 липня 2012 року. Нововведення  зв’язано з тим, що база оподаткування на нерухоме майно  обчисляється на підставі даних  Державного реєстру прав на нерухоме майно, які згідно Закону України „Про внесення змін в деякі Закони України відносно забезпечення реалізації прав на нерухоме майно та їх обмежень  обтяжування при їх державної реєстрації”  набрав сили з 1 січня 2013 року.

До платників податків на нерухоме майно належать власники об’єктів жилої нерухомості – фізичні особи, а також юридичні особи, які  створено, зареєстровано та здійснюють діяльність відповідно  з законодавством України.

Нормами Податкового кодексу України звільнюються від оподаткування квартири площею до 120 кв.м, житлові будинки площею до 250 кв.м, садові або дачні будинки та об’єкти жилої нерухомості, які належать багатодітним сім’ям та прийомні сім’ї, в котрих виховуються три або більш дітей.

Ставки податку на нерухомість для фізичних і юридичних осіб однакові й залежать від площі житлового об’єкта (пп.265.5.1 ПКУ). Згідно вимогам Податкового кодексу України ставки цього податку установлює міська рада.

Якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній власності кількох осіб, то кожна особа сплачує податок за належну їй частку. Якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває в спільній сумісній власності без поділу часток у натурі, власники своїм рішенням обирають одну особу, яка сплачуватиме податок.

Для податку на нерухомість установлено річний звітний період. Тож, сплачувати податок і звітувати за ним треба раз на рік. А саме:

для фізичних осіб суму податку на нерухомість визначатиме Державна податкова служба. Згідно абз. „а” пп..265.10.1 ПКУ щороку до 1 липня звітного року платникам буде спрямовано податкове повідомлення-рішення за місцем знаходження об’єктів нерухомості. Зазначену в ньому суму податку на нерухомість слід сплатити протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення;

юридичні особи зобов’язані самостійно  розрахувати суму податку на нерухомість за встановленими ставками, заповнити декларацію та подати її до 1 лютого звітного року (пп.265.7.5 ПКУ). Вже в січні 2013 року необхідно розрахувати суму податку на нерухомість і належно відзвітувати за ним. Якщо підприємство збудує об’єкт житлової нерухомості й уведе його в експлуатацію, воно має надати декларацію протягом місяця від дня виникнення права на цей об’єкт.

Платники податку – юридичні особи сплачують суму податку на нерухомість щокварталу рівними частинами у вигляді авансових внесків, відображених у декларації, до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом  (пп.265.7.5 і абз. „б” пп.265.10.1 ПКУ). Тобто, сплатити ¼ річної суми податку необхідно до 30 квітня, 30 липня, 30 жовтня й 30 січня звітного року.


Державна податкова інспекція у м. Дзержинську  

з метою належної організації роботи по адмініструванню 

податку на додану вартість повідомляє

Наказом Міністерства фінансів України від 17 грудня 2012 року № 1342 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 08.01.2013 за № 79/22611 (далі - наказ № 1342), внесено зміни до наказу Міністерства фінансів України від 25 листопада 2011 року № 1492 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 20 грудня 2011 року за № 1490/20228. (Наказ № 1342 опубліковано в Офіційному віснику України, 2013, № 7 (05.02.2013) )

Наказом № 1342 передбачено скорочення кількості податкової звітності шляхом переходу від чотирьох існуючих на сьогодні форм податкових декларацій з податку на додану вартість до однієї.

Зазначена форма декларації буде застосовуватись платниками податку на додану вартість як для відображення результатів діяльності та проведення розрахунків з Державним бюджетом, так і для відображення діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства відповідно до статті 209 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), діяльності переробних підприємств (пункт 1 підрозділу 2 розділу XX„Перехідні положення" Кодексу), діяльності сільськогосподарських підприємств відповідно до пункту 209.18 статті 209 Кодексу .

Відповідно до пункту 46.6 статті 46 Кодексу до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Таким чином, починаючи з 01 квітня 2013 року за новими формами платниками податку подаються такі форми податкової звітності з податку на додану вартість:

- декларація з податку на додану вартість;

- уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

 

Крім того, з 01 березня цього року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 17.12.2012 № 1340 «Про затвердження форми Реєстру виданих та отриманих податкових накладних та порядку його ведення», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 01.02.2013 за № 201/22733 (опубліковано в «Офіційному віснику України», 2013, № 11 (19.02.2013), ст. 431) (далі - наказ № 1340).

Отже, платники податку на додану вартість повинні вести реєстр виданих та отриманих податкових накладних за формою та у порядку, які затверджено наказом № 1340, починаючи з 01 березня 2013 року.

Відповідно до пункту 201.15 статті 201 розділу VПодаткового кодексу України платники податку повинні щомісячно в терміни, які передбачені для податкової звітності (календарний місяць), подавати органу державної податкової служби копії записів у реєстрах за такий період в електронному вигляді.

Таким чином, починаючи з 01 квітня 2013 року платники податку повинні подавати копії записів у реєстрі виданих та отриманих податкових накладних за новою формою.


Легалізація заробітної плати – актуальна тема сьогодні

У нинішніх кризових умовах актуальною темою є боротьба з виплати заробітної плати у «конвертах», реалізація гарантій оплати праці та організація заходів по недопущенню виникнення заборгованості з виплати заробітної плати. Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати, повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

В умовах дефіциту вільних вакансій, працівники, з метою працевлаштування, досить часто погоджуються на будь-які запропоновані роботодавцем умови. У такому випадку працівники, працевлаштовані нелегально, у виникненні будь-яких проблем стають повністю безправними перед роботодавцем, бо по відношенню до працівника не діють передбачені трудовим законодавством державні гарантії. Найбільш поширеними порушеннями вимог трудового законодавства, що допускається роботодавцями, є ненормований робочий день, відсутність вихідних днів, відсутність оплати «лікарняного» та відпустки, відсутність оплати роботи в надурочний час, у святкові неробочі дні, залежність розміру заробітної плати виключно від роботодавця, відсутність записів у трудовій книжці і несплата внесків до Пенсійного фонду. Працівники, які не захищені від незаконного звільнення, не мають гарантованого права на безпечні та здорові умови праці. Погоджуючись на такі умови, наймані працівники не завжди розуміють, що позбавляють себе конституційного захисту сьогодні й можливості отримання гідної пенсії у майбутньому.

Усвідомлюючи важливість цієї проблеми, більшість роботодавців працюють у законодавчому полі. Але є й такі, які, намагаючись отримати якомога більший прибуток, ухиляються від сплати податків, використовують працю громадян без належного оформлення трудових відносин та пропонують зарплату в «конвертах».

Надходження в бюджет – це кошти для соціальної сфери, шкіл, дитячих садків, лікарні послугами яких користуються без виключення всі жителі міста.

Шановні наймані працівники, пам’ятайте, що підприємець зобов’язаний зареєструвати трудовий договір, лише в такому випадку період роботи по трудовому договору заноситься до трудової книжки, засвідчується печаткою центру зайнятості та відповідно зараховується до трудового та страхового стажу. Заробітна плата повинна бути встановлена в розмірі не менше мінімальної (з 1 січня 2013 року – 1147 грн.).

Уважаемые жители города Дзержинска при возникновении фактов выплаты заработной платы «в конверте» или меньше установленного размера обращайтесь в ГНИ в г. Дзержинске или звоните по телефонам: 4-33-45, 4-06-03, 4-20-10.


ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЛІ В УКРАЇНІ Є ПЛАТНИМ

 „Відповідно до статті 206 Земельного кодексу використання землі в Україні є платним.
Згідно із статтею 269, 270 Податкового кодексу платниками земельного податку є, зокрема, власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування - земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.

Відповідно до підпункту 14.1.34 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу, власники земельних ділянок - фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні.

Згідно із підпунктом 14.1.73 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу, землекористувач – фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди.

Згідно зі статтею 125 Земельного кодексу право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до статті 126 Земельного кодексу право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.
Частиною другою статті 126 Земельного кодексу встановлено, що право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується:

     а) цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою;
     б) свідоцтвом про право на спадщину.

З урахуванням викладеного, якщо фізична особа користується земельною ділянкою, але відсутні документів, які посвідчують право власності на земельну ділянку, то підстав для несплати земельного податку немає.

Що стосується права на пільгу щодо сплати земельного податку, то право на неї мають особи, що є платниками відповідно до статті 269 Податкового кодексу, а саме, власники земельних ділянок, право власності на земельні ділянки яких посвідчено належними документами та даними державного земельного кадастру. Тобто, фізична особа, яка відноситься до категорії осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку, отримає право на пільгу відповідно до статті 281 Податкового кодексу лише після отримання права власності на земельну ділянку у законодавчо встановленому порядку.
Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат (пункту 30.2 статті 30 Податкового кодексу).
Для отримання пільги власник земельної ділянки має подати до органу податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки документи, що посвідчують його право на пільгу.
Одночасно повідомляємо, що відповідно до підпункту 284.1 статті 284 Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, міські, селищні та сільські ради можуть встановлювати пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території: часткове звільнення на певний строк, зменшення суми земельного податку лише за рахунок коштів, що зараховуються до відповідних місцевих бюджетів.”

Відповідно до пункту 286.1 статті 286 Податкового кодексу підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Згідно зі статтею 193 Земельного кодексу державний земельний кадастр – це єдина державна система земельно-кадастрових робіт, яка встановлює процедуру визнання факту виникнення або припинення права власності і права користування земельними ділянками та містить сукупність відомостей і документів про місце розташування та правовий режим цих ділянок, їх оцінку, класифікацію земель, кількісну та якісну характеристику, розподіл серед власників землі та землекористувачів.

Відповідно до статті 194 Земельного кодексу призначенням державного земельного кадастру є забезпечення необхідною інформацією органів державної влади та органів місцевого самоврядування, заінтересованих підприємств, установ і організацій, а також громадян з метою регулювання земельних відносин, раціонального використання та охорони земель, визначення розміру плати за землю і цінності земель у складі природних ресурсів, контролю за використанням і охороною земель, економічного та екологічного обґрунтування бізнес-планів та проектів землеустрою.

Відповідно до пункту 286.1 статті 286 Податкового кодексу відповідні органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів за запитом відповідного органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки подають інформацію, необхідну для обчислення і справляння плати за землю.


ДЕКЛАРИРОВАНИЕ  ДОХОДОВ  ГРАЖДАН 

- конституционная обязанность физического лица

С 1 января 2013г. началась кампания по декларированию доходов, полученных гражданами на  протяжении 2012г. Ежегодно большое количество  физических лиц выполняют конституционную обязанность перед государством и обществом по подаче деклараций о полученных доходах.

Обращаем внимание на то, что перед подачей декларации  предварительно можно позвонить по телефонам 4-33-45,4-06-03 ГНИ в г. Дзержинске и дополнительно выяснить все вопросы о порядке заполнения и подачи декларации.

          

Подать годовую декларацию необходимо до 01 мая 2013 года (30 апреля          последний день):

- физическим лицам, обязанным подавать декларацию (при получении наследства; дарения, продажи имущества,  инвестиционной прибыли и т.д.)

- физическим лицам, желающим реализовать право на налоговую скидку.

Освобождаются от  обязанности подачи декларации независимо от видов и сумм полученных доходов плательщики налога,  которые:

· находятся под арестом или задержаны либо осуждены к лишению свободы, находятся в плену или в заключении на территории других государств по состоянию на конец предельного срока подачи декларации;

· находятся в розыске по состоянию на конец отчетного налогового года;

· находятся на срочной военной службе по состоянию на конец отчетного налогового года.

ГНИ в г. Дзержинске

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама