Ключові повідомлення щодо упорядкування системи соціальних пільг і гарантій

11.10.2011
1334
0

У чому проблема?

1. Україна останнє десятиріччя перебувала в полоні популізму. Замість того, щоб країна жила «за коштами», як це робить кожна сім’я, політики під час виборчих кампаній висували все вищі соціальні зобов’язання. За всіх урядів приймалися популістські закони, а грошей на їх виконання у Держбюджеті не було. Економіка не встигала за обіцянками політиків.

2. Пільги і гарантії роздавали всім, а не лише тим, хто їх справді потребує. Бо мета була не допомогти нужденним, а завоювати чим більше голосів на виборах. У результаті всілякими способами люди намагалися «стати» пільговиками - розплодилися «липові посвідчення». Так, на сьогодні право на пільги і гарантії за «чорнобильським» законом мають 2,6 млн. ос., хоча за різними даними, до 20-30% людей, які мають цей статус, отримали його не «по закону» (напр., статус ліквідатора мають окремі особи 1980 року народження).

На сьгодні право на пільги і гарантії мають 13,2 млн. осіб, це майже кожен третій громадянин.

Наприклад, виплати «дітям війни» були призначені усім, кому на 2 вересня 1945 року виповнилося менше 18 років. Хоча серед них і ті, хто отримує пенсію у 5-10 тис. грн. Інший приклад - чому прокурор має 50%-у пільгу з оплати за всі комунальні платежі, телефон?

3. Для виконання усіх пільг і гарантій у 2011 році треба до 300 млрд.грн. Сума абсолютно непідйомна - ще один держбюджет-2011 мав би піти на пільги і гарантії. А це означае, що треба було б зменшувати зарплати бюджетникам (вчителям, медикам), скорочувати допомоги багато­дітним, сиротам, субсидії на комунальні послуги.

Тому щорічно законами про держбюджет призупинялася дія більшості «пільгових» законів. Напр., положення Закону «Про статус та соцзахист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», таким чином призупинялися щороку, починаючи з 1995.

У 2011 році тільки для фінансування окремих статей Закону про соцзахист чорнобильців необхідно близько 30 млрд. грн. Держбюджетом на ці цілі передбачено лише 2,9 млрд. грн., або у 10 разів менше.

4. Громадяни зверталися до судів, щоб отримати визначені законами пільги і гарантії у повному обсязі. Велика кількість судових рішень була прийнята на користь громадян. Їх треба виконувати. Але зробити це за один місяць чи один рік неможливо, якщо не включати друкарський станок Нацбанку. Але ми знаємо, що емісія грошей - це висока інфляція і ще більше зубожіння. Не кращий вихід - брати кредити за кордоном, які будуть віддавати діти і внуки.

За 9 міс. 2011 року Пенсійний фонд виплатив на виконання судових рішень 6,1 млрд. грн. (40% запланованого дефіциту ПФ на 2011 рік), які бюджетом не були передбачені.

5. Окремі громадяни подали до Європейського суду позови проти України за невиконання рішень вітчизняних судів. 15 січня 2010 року набуло чинності рішення Євросуду у справі «Іванов проти України». Якщо Україна не прийме зазначений законопроект, усі подальші рішення у справах українських громадян по соцвиплатах Європейський суд буде приймати автоматично. А це означає ще більше розбалансування Держбюджету і менше грошей для бюджетників, багатодітних, сиріт.

Так далі жити не можна. Правда є гіркою, але Україна повинна жити згідно власних можливостей. Ми не можемо залазити у борги, які будуть віддавати наші діти і внуки. Не можемо друкувати «пусті» гроші. Настав час розплутати клубок пільг і гарантій, щоб ті, хто потребують, в першу чергу отримали допомогу держави.

 

Що зроблено для найвразливiших категорiй у проектi Держбюджету-2012?

Сумарно видатки Держбюджету-2012 на соціальні пільги і гарантії плануються в обсязі, що на 1,7 млрд. грн. більше, ніж у 2011 році. Зокрема:

1. Підвищено пенсії інвалідам війни на 20 відсотків. Середній розмір складе 3112,7 грн. (у 2011 році - 2589,5 грн.)

2. Пенсійні виплати для інвалідів-ліквідаторів ЧАЕС зростуть у 2012 році на 25 відсотків. Їх середній розмір складе 2164,6 грн. (у 2011 - 1815,1 грн.)

3. Члени сімей загиблих у 2012 році отримають підвищення до пенсії у 358 грн., або на 30% більше, ніж у 2011 році (до 1 липня 2011 року було 191 грн., з 1 липня 2011 року - 275 грн.).

4. Члени сімей померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни (які мають право на 25%-е підвищення до пенсії) у 2012 році отримають 235 грн., або на 23,5% більше, ніж у 2011 році (у 2011 році - 191 грн.).

5. Члени сімей померлих учасників бойових дій, учасників війни, партизанів і підпільників (які мають право на 10%-е підвищення до пенсії) отримають 101 грн., або на 30% більше, ніж  2011 році (у 2011 році - 76,7 грн.).

 

Чи будуть почутi громадськi органiзацiЇ?

Уряд підпише меморандуми про порозуміння з громадськими організаціями (проекти додані), які зокрема передбачають:

- вилучення із законопроекту № 9127 положень, які стосуються змін до законів, що встановлюють пільги і гарантії;

- забезпечення урядом соціальних виплат, пільг та гарантій у розмірах не нижче, що фактично виплачуються (надаються) на дату підписання момерандуму;

- запровадження механізму постійного діалогу уряду з громадськістю - консультативні ради з відповідними громадськими організаціями (зокрема чорнобильцями, афганцями та ін.) для підготовки змін до законодавства.

Спільна мета - збільшити державну допомогу тим громадянам, які найбільше цього потребують, та зберегти збалансований держбюджет.

Департамент ідеологічного та комукативного забезпечення України.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: социальные выплаты, госбюджет, социальные льготы
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама