«Лікарня доброзичлива до дитини»

19.03.2014
991
0

«Лікарня доброзичлива до дитини»

- таке звання надається пологовому закладу, в якому діти з перших хвилин після народження потрапляють в обійми мами і більше не розлучаються. Починають смоктати груди в першу годину після пологів і отримують тільки грудне молоко.

Перше прикладання малюка до грудей потрібно проводити ще в пологовому залі. Новонароджена дитина зразу ж після народження голенькою вкладається на живіт мами, обсушується підігрітою пелюшкою, там же їй вдягають шапочку і шкарпетки для запобігання втрати тепла. Мати і дитину разом вкривають підігрітою сухою пелюшкою і ковдрою. В контакті шкіра до шкіри в пологовій залі вони мають провести 2 години. Огляд, обробку та зважування дитини на цей час відкладають. Через 20-60 хв. після пологів більшість новонароджених спроможні знайти і захопити сосок без допомоги.

Якщо раннє прикладання з якихось причин не відбулося і перше годування відклалося на деякий час, лактація у цьому випадку також може бути успішною і тривалою. Матері, яка з якихось причин не може прикладати дитину до грудей, треба регулярно зціджувати молозиво. Навіть якщо після пологів молочні залози видаються порожніми, потрібно обережно масажувати сосок і ареолу, а потім зцідити краплі молозива, повторюючи цю процедуру регулярно. Молозиво треба віддавати дитині, якщо вона може отримувати їжу через рот. Кількість молока обов’язково збільшиться і буде достатньою для годування дитини.

Часте, активне годування дитини за її вимогою можливо здійснити лише тоді, коли вона відразу після пологів знаходиться поруч з матір’ю в одній палаті. При такому режимі є можливість годувати свою дитину виключно грудним молозивом і молоком, не використовуючи догодовування сумішами або водою чи глюкозою. Це є важливим і для здоров’я дитини, і для становлення лактації в матері. Частота прикладання дитини до грудей у таких випадках може бути і 10-12 разів на добу. Особливо важливі в підтримці лактації нічні прикладання до грудей. Не треба штучно обмежувати тривалість годувань. Дитина сама відпустить груди, коли наїсться. Кожна мама в праві вимагати, щоб її дитину не догодовували з пляшечки. Спільне перебування матері і дитини є профілактикою розвитку інфекції у. дитини і матері, а також загрубіння молочних залоз, застоїв молока, закупорювання молочних проток і запалення грудних залоз (маститу). За декілька днів перебування із дитиною у відділенні мати навчається навичкам догляду за нею і після виписки додому продовжує дотримуватися рекомендацій. Тільки при добре підготовленому, уважному медичному персоналі реалізуються всі переваги режиму спільного перебування матері та дитини.

Новицький О.М.

Рекомендації: щоб годування було приємним і легким, треба займати зручне положення, мати має бути розслабленою і добре бачити обличчя дитини. Дитина теж повинна бачити обличчя матері, особливо очі. Найкраще годувати оголену дитину. Миття грудей перед кожним годуванням не потрібне, бо це може призвести до пересушування сосків та утворення тріщин. Цілком достатньо щоденно приймати душ.

Тривале годування материнським молоком одна з найголовніших умов, яка забезпечує розвиток і здоров’я малюка не тільки протягом періоду грудного вигодовування, але й в наступні періоди життя.

Щоб забезпечити тривале і успішне грудне вигодовування, потрібно дотримуватись наступних правил:

• правильно прикладати дитину до грудей;

• годувати дитину «за вимогою», вдень та вночі;

• тривалість кожного годування визначається дитиною: маля саме відпускає груди, коли наїлося.

До віку 6 місяців дитині не потрібно нічого, окрім грудного молока (ніякої іншої їжі, води, чаїв, соків тощо). Грудне молоко повністю забезпечує потреби дитини першого півріччя життя в рідині та поживних речовинах. З другого півріччя життя дитину починають знайомити з тим, що їдять дорослі: вводять пригодовування, але грудне годування не переривають і прикладають дитину до грудей так часто, як вона попросить. Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендовано продовжувати грудне вигодовування до двох років та більше.

Якщо дитина отримує догодовування замінниками грудного молока, таке вигодовування називається змішаним. Однак навіть невелика кількість материнського молока — це набагато краще, ніж його повна відсутність. Лактацію можливо відновити, навіть якщо молоко у матері повністю зникло.

Наш пологовий будинок майже як рік отримав статус «Лікарні доброзичливої до дитини». Окрім цього мати та дитина мають окрему післяпологову палату, матері мають можливість одержувати знання по грудному вигодовуванню та догляду за новонародженою дитиною у центрі «Підтримки грудного вигодовування», який розташовано також у пологовому будинку. Враховуючи сучасне життя у соці­альній мережі, вже як рік існує група за інтересами (Роды. Роддом г.Дзержинск.), де кожен може висловити свою власну думку, і розташовано всі необхідні матеріали.

О. Новицький.

Лікар.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама