Не палить стерню!

10.07.2013
1303
0

Не встигли деякі сільськогосподарі заховати в закрома зібране, як починають „чистити” поля від стерні її випалюванням. Бездумні дії часом призводять до непоправних наслідків і багатотисячних збитків. Слід мати на увазі, що в період збирання врожаю категорично ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ спалювання стерні, після жнивних залишків, розведення багать на полях, зокрема, і на тих, де жнива закінчилися. Випалювання стерні та залишків соломи призводять до пожеж на сусідніх полях, вимкнення повітряних ліній електропередач надвисокої напруги, а також пожеж лісосмугових насаджень. Державі завдаються значні мате­ріальні та екологічні збитки.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, лугів, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків у смугах відведення автомобільних доріг і залізниць без дозволу органів державного контролю у сфері охорони навколишнього середовища або порушення такого дозволу тягне за собою адміністративну відповідальність, накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За статтею 245 Кримінального кодексу України за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн.) або обмеженням волі на строк від 2-х до 5-ти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від 5-ти до 10-ти років.

Нагадаємо, що протиправне спалювання несе безпосередню загрозу як поверхневому шару ґрунту - вогнем знищуються всі добрива та мінерали, що призведе до неврожаю наступного року, так і несе загрозу сусіднім нескошеним полям і лісосмугам. Адже при сильному вітрі вогонь легко може перекинутися на зелені насадження та незбирані поля.

Рішенням голови Дзержинського міськвиконкому заборонено випалювання стерні, пожнивних залишків, сухої трави, сміття.

Співробітниками 22 ДПРЗ у місті постійно проводяться рейдові перевірки і контроль за недопущенням випалювання стерні, сухої трави, сміття. Однак усупереч заборонам ДСНС України в місті зареєстровані непоодинокі факти загорання сухої трави, сміття, за добу таких випадків складає 5-7 загорань. Тільки завдяки оперативним діям підрозділу 22 ДПРЗ не було допущено розповсюдження вогню.                 

22 ДПРЗ Головного управління ДСНС України у Донецькій області ще раз звертається до мешканців м. Дзержинська з попередженням: „Пам’ятайте про небезпеку, що може виникнути саме через вашу безвідповідальність! У разі виникнення пожеж порушники обов’язково будуть притягнуті до адміністративної та кримінальної відповідальності!”

М. Улизько.

Інспектор відділення запобігання надзвичайним ситуаціям 22 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Донецькій області капітан служби цивільного захисту.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама