Особлива увага - працевлаштуванню соціально незахищених верств населення

28.05.2013
2404
0

Під таким гаслом 23.05.2013 р. пройшло засідання "за круглим столом" в Дзержинському міському центрі зайнятості, в якому прийняли участь представники центру зайнятості, міських органів влади, соціальних служб та роботодавців міста, громадських організацій та засобів масової інформації.

Учасників "круглого столу"  поінформували про основні нововведення нового Закону України "Про зайнятість населення".   Увага була акцентована на основних положеннях  цього закону в частині працевлаштування соціально незахищених верств населення, зокрема статті 14, яка визначає категорії громадян, що  мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню, відтепер до цієї категорії  належать не тільки матері з малолітніми дітьми чи самотні матері, а  один із батьків  або особа, яка їх замінює, якщо вона має на утриманні дітей віком до  шести років або виховує без одного з подружжя дитину віком до  чотирнадцяти років  чи дитину-інваліда. Серед інших соціально  вразливих категорій, неконкурентоспроможних на ринку праці - діти-сироти  та діти, позбавлені батьківського піклування; молодь, яка закінчила  або припинила  навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася зі строкової військової або альтернативної служби і яка вперше приймається на роботу; особи, яким залишилося десять і менше років до настання права  на пенсію за віком; особи, яким виповнилося 15 років,  та які за  згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток прийматися на роботу; інваліди, які не досягли пен­сійного віку; особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування .

Для працевлаштування зазначених вище категорій  громадян (крім інвалідів, які не досягли пенсійного віку) підприємствам , установам та організаціям з чисельністю штатних працівників  понад 20 осіб   встановлюється квота в розмірі 5%  середньооблікової чисельності  штатних працівників за попередній календарний рік. Роботодавці самостійно розраховують  цю квоту   з урахуванням чисельності громадян, які на умовах повної зайнятості  вже працюють на підприємствах, в установах  та організаціях і  належать  до неконкурентоспроможних  на ринку праці, та забезпечують їх працевлаштування самостійно. Роботодавці  можуть  звернутися до служби зайнятості  за сприянням для працевлаштування даної категорії громадян.

Новим законом передбачено стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування на них громадян, недостатньо конкурентоспроможних  на ринку праці, зокрема молоді, жінок, осіб віком понад 50 років та інших вразливих категорій громадян. Закон проводить  це стимулювання   шляхом виплати компенсації роботодавцю в розмірі  єдиного внеску.

Важливим законодавчим нововведенням є також стимулювання суб'єктів  малого підприємництва до створення нових робочих місць у пріоритетних галузях економіки. Суб'єкт малого підприємництва, який створює нові робочі  місця  та  працевлаштовує на них безробітних на два роки, має право на отримання  що­місячної  компенсації в розмірі  єдиного внеску. При цьому працівники, які були прийняті на роботу з виплатою компенсації, не можуть бути звільнені з ініціативи роботодавця.

Особливу увагу присутніх звернули на те, що забороняється в оголошеннях (рекламі) про вакансії зазначати обмеження щодо віку кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам (за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися винятково особами певної статі), висувати вимоги, що надають перевагу одній із статей, а також вимагати від осіб, які працевлаштовуються, надання відомостей про особисте життя. В свою чергу роботодавці зобов'язані забезпечувати гідні умови праці, які відповідають вимогам законодавства у сфері оплати праці, охорони і гігієни праці. Для студентів денної форми навчання внз та ПТУ може бути організовано стажування з відкриттям трудової книжки. Особи віком від 45 років мають право на одноразове отримання "ваучера" на профе­сійне навчання.

Також йшла мова і про громадські роботи. Новий Закон визначає громадські роботи суспільно корисними, такими, що організовуються для додаткового стимулювання мотивації до праці і матеріальної підтримки безробітних та інших категорій осіб. Окрім того, роботодавці мають змогу організовувати для безробітних та інших категорій осіб строком до шести місяців роботи, що мають тимчасовий характер.

Під час конструктивного діалогу учасники заходу дійшли згоди, що новий Закон є досить соціально орієнтовним та несе й для роботодавців певні пільги. І оскільки ми всі живемо в Україні в одному суспільстві, то і держава, й інші структури повинні взаємодіяти в рамках со­ціального діалогу і піклуватися про створення гідних умов праці та життя громадян України шляхом втілення в життя нового законодавства.

Ю.Снитко.

Начальник відділу взаємодії з роботодавцями Дзержинського міського центру зайнятості.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама