Праця неповнолітніх: гарантії, передбачені законодавством

10.07.2013
1038
0

Праця неповнолітніх осіб використовується не так часто на підприємствах нашого регіону. В основному це період літніх канікул.

Нажаль, окремі роботодавці нехтують трудовими правами даної категорії осіб. Використовують працю неповнолітніх у «тіньовій» зайнятості, не дотримуються режиму робочого часу, встановленого законодавством та допускають інші порушення їх прав.

У зв’язку з цим вважаємо за необхідне нагадати роботодавцям про основні гарантії, передбачені чинним законодавством для неповнолітніх: рівність трудових прав; оплата праці проводиться в тому ж розмірі, що і працівникам відповідної категорії при повній тривалості робочого часу; прийом на роботу осіб молодше 16 років не допускається, однак за згодою одного з батьків або осіб, які їх замінюють, можуть прийматися на роботу особи, які досягли 15 років.

Також існує заборона на використання праці неповнолітніх на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Усі особи молодше 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному огляду.

Має також свої особливості режим роботи неповнолітніх: для працівників віком від 16 до 18 років - 36 годин на тиждень; від 15 до 16 (учнів від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) - 24 години на тиждень. Тривалість робочого часу для учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від роботи час, - не більше половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченого для осіб даного віку.

З метою попередження порушень рекомендую молодим шукачам роботи та їх батькам ознайомитися з правами, передбаченими Кодексом законів про працю; у разі потреби звертатися в інспекцію з питань праці (м. Донецьк, пр. Миру, 10) за відповідними роз’ясненнями.

М. Гуртова.

Начальник територіальної державної інспекції з питань праці.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама