Санаторно-курортне лікування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

31.01.2017
1545
0

1 січня 2017 року вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2016 р. №854 "Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", якою затверджено порядок  надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі - Порядок).

Порядок передбачає новий механізм оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи з 2017 року. Зокрема, укладання трьохсторонньої угоди між санаторно-курортним закладом, постраждалою  особою та управлінням соціального захисту населення. При цьому постраждала особа має право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для оздоровлення чи відпочинку. Безоплатними санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок шляхом надання грошової допомоги забезпечуються громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме:

- громадяни, віднесені до категорії 1, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
- діти з інвалідністю, інвалідність яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою.
Строк перебування в санаторно-курортному закладі та закладі відпочинку становить:
- для громадян, віднесених до категорії 1, - 18 днів;
- для громадян, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) - до 35 днів;
- для дітей з інвалідністю - від 21 дня до двох місяців.

Строк перебування дітей з інвалідністю у закладі відпочинку за путівкою на відпочинок становить не менше ніж 14 днів. Громадяни, віднесені до категорії 1, та діти з інвалідністю мають право вільного вибору закладу відповідного про-філю.

Перелік базових послуг, які мають надаватися зазначеним громадянам відповідно до медичних рекомендацій та входять до вартості путівки, затверджується Мінсоцполітики.
Постановою Кабінету Міністрів від 28 грудня 2016 р. №1029 "Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості  путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку в 2017 році" установлені розмірі грошової допомоги для компенсації у 2017 році путівок шляхом безготівкового перерахування санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та надання послуг із санаторно-курортного лікування або оздоровлення чи відпочинку осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме:

- осіб, віднесених до категорії 1, - 5250 гривень;
- осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (із наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) - 17390 гривень;

- дітей, яким установлена інвалідність, пов'язана з Чорнобильською катастрофою, - 10840 гривень.

Громадяни, віднесені до категорії 1, та діти з інвалідністю мають право здійснення доплати за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів у разі недостатності суми грошової допомоги для компенсації вартості путівки у вибраному закладі.

В поточному році санаторно-курортними путівками будуть забезпечені особи, які надали до департаменту соціального захисту населення Торецької міської ради відповідні заяви та необхідні документи до 15 жовтня 2016 року.

Також п.24 вищевказаного Порядку передбачено, що у разі відмови від отримання санаторно-курортного лікування або відпочинку виплачується грошова компенсація у розмірі середньої вартості путівки в Україні, що встановлюється Кабінетом Міністрів України щороку. Оскільки дана норма закону набуває чинності з 1 січня 2018 року, розмір грошової компенсації за невикористану пу-тівку буде затверджено відповідною постановою Кабінету Міністрів України у наступному році. Для виплати грошової компенсації необхідно подати департаменту соціального захисту заяву на отримання грошової компенсації замість путівки та документи, передбачені п.9 Порядку.

Для постановки на облік та забезпечення санаторно-курортним лікуванням у 2018 році запрошуємо громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, до департаменту соціального захисту населення Торецької міської ради (каб. №17). До 15 жовтня 2017 року необхідно стати на облік, для забезпечення санаторно-курортною путівкою надати:

1)    заяву про взяття на облік для отримання путівки за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
2)    довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою 070/о;
3)    копію посвідчення громадянина, віднесеного до категорії 1 (із вкладкою);
4)    копію паспорта.

У разі подання заяви за місцем проживання, відмінним від зареєстрованого, громадянин (крім осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території України чи районів проведення антитерористичної операції) додатково подає видану органом соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання довідку про те, що громадянин, віднесений до категорії 1, не перебуває на обліку для забезпечення путівкою.

Більш детальнішу інформацію з даного питання можна отримати в департаменті соціального захисту населення щодня в кабінеті №17 (крім суботи та неділі, 2-ї та 4-ї  п'ятниці кожного місяця) з 7.30 до 16.00, перерва з 12.00 до 12.30.

О. Кузін.
Директор ДСЗН.

http://www.13med13.ru/publ/lechebnye_svojstva_orekhov/4
О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: Ликвидаторы, чернобыльцы, санаторно-курортное лечение
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама