Завдання кримінально-виконавчої інспекції - контроль і допомога

23.11.2012
4316
0

21.11.2012  працівники кримінально-виконавчої інспекції  відзначили своє професійне свято, з нагоди цього підведемо підсумки одинадцятирічного існування даної служби.

Утворенню  кримінально-виконавчої інспекції сприяло проведення цілого ряду  реорганізаційних заходів щодо реформування кримінально-виконавчої системи, котра   у наслідок здобуття Україною самостійності потребувала  значних змін та більш ретельного державного врегулювання вказаної сфери. Перший крок в цьому напрямі був зроблений  в 1998 р., коли був створений  окремий орган -  Державний департамент з питань виконання покарань, та до його відомства була передана інспекція виправних робіт, на базі якої 21 листопада 2001 року було створено кримінально-виконавчу інспекцію, яка на сьогоднішній день входить до складу Державної пенітенціарної служби України та виконує низку функцій щодо контролю за виконанням покарань,  не пов’язаних з позбавленням волі.

Відповідно до чинного  законодавства, кримінально-виконавча інспекція є державним органом, що виконує кримінальні покарання альтернативні позбавленню волі у виді позбавлення права обій­мати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт. Кримінально-виконавча інспекція здійснює контроль за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням; звільнених від відбування покарання ва­гітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, а також на неї покладено обов’язок виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських і виправних робіт за порушення правил у сфері безпеки дорожнього руху. Крім цього, КВІ видає направлення для осіб, засуджених до покарання у вигляді обмеження волі, які на час винесення вироку суду не перебували під вартою, до кримінально-виконавчих установ відкритого типу. Тобто перелік завдань органів кримінально-виконавчої інспекції постійно розширюється, і це пояснюється тим, що законодавство України  оновлюється, доповнюється, змінюється тощо.

Дзержинський міський підрозділ  Микитівського МВ КВІ працює з засудженими особами, яким за вироком суду призначено альтернативне покарання, вже одинадцять років. У своїй діяльності співробітники інспекції діють виключно у межах закону, відповідно до принципів верховенства права, законності, гуманізму, поваги до людської гідності тощо. Колектив підрозділу невеликий, складається з восьми осіб: начальника, підполковника вн.сл  Федорова О.О, заступника начальника, майора вн.сл Карлової О.А., двох старших інспекторів та чотирьох інспекторів.

На сьогоднішній день на обліку інспекції перебуває близько трьохсот осіб, засуджених до альтернативних видів покарань, і як би прикро це не було, вісім з них – неповнолітні,  котрі потребують особливого контролю та уваги.  З метою більш якісного процесу перевиховання, соціалізації та ресоціа­лізації засуджених - набуття людиною вмінь та навичок та повернення особистості якостей, які необхідні для повноцінного життя в суспільстві, співробітниками Дзержинського МП КВІ постійно проводяться відповідні профілактичні  заходи у від­ношенні цієї категорії осіб.

У  своїй роботі інспекція постійно взаємодіє з підрозділами органів внутрішніх справ, адміністрацією підприємств,  установ і  організацій,  на яких працюють засуджені,  органами місцевого самоврядування, органами прокуратури, судами і громадськими організаціями.

Так, згідно Угоди про спільну діяльність, кримінально-виконавча інспекція постійно надає методичну та практичну допомогу працівникам Дзержинського ЦСССДМ у реалізації ними комплексу психолого-реабілітаційних заходів. Основною умовою плідної співпраці між кримінально-виконавчою інспекцією та центром со­ціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є достатній обмін інформацією щодо умов проживання засуджених, психологічного клімату в сім’ї, основних соціальних проблем. Якщо людина з будь-яких причин не йде на контакт, вона може отримати необхідну інформацію з наочного матеріалу, друкованої продукції, яка завжди є в наявності в КВІ.

Окремо потрібно відмітити  виконання кри­мінально-виконавчою інспекцією покарань у вигляді громадських робіт. Так, особи, засудженні до такого виду покарання, відбувають його у місцях,погоджених з органами місцевого самоврядування, та виконують у вільний від роботи чи навчання час не більш як чотири години на день, щодо  неповнолітніх - дві години на день суспільно корисних безоплатних робіт.  Прибирають парки, сквери, вивозять сміття із сти­хійних звалищ, висаджують  дерева та кущі, ремонтують і фарбують паркани та лавки. Цей результат служить не потерпілому,  а суспільству в цілому.

Підсумовуючи вищенаведене, зазначено, що кримінально-виконавча  інспекція хоча є відносно молодим  державним формуванням, але від цього не є менш важливим інструментом  реалізації державної політики у сфері  виконання покарань, як заходу державного примусу, і одинадцятирічний досвід ії існування це підтверджує.

Н. Тараненко.

Інспектор Дзержинського МП  КВІ.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама