Без книги нема знань та поступу вперед

05.10.2016
1098
0

"Ріднити людей з книгою, відкривати їм красу і силу слова, що може бути більш достойним?" Ці слова визначного українського письменника О. Гончара чудово передають суть місії бібліотек, які завжди сприяли розбудові нації, що читає, думає, яка є високоосвіченою та культурною.

Символічно, що саме в день Віри, Надії, Любові і матері їх Софії (мудрості) відзначають Всеукраїнський день бібліотек. Саме назва "всеукраїнський" свідчить, що свято є загальнонародним, адже кожна людина хоча б раз у житті була у бібліотеці. Для багатьох бібліотека стала рідною домівкою, бо без книги нема знань, поступу вперед.

В день свята від імені усього колективу висловлюємо величезну подяку тим, хто підтримує бібліотеку: управлінню культури і туризму Донецької облдержадміністрації, Торецькій міській раді, головам Новгородської, Щербинівської, Північної селищних рад, Залізної міської ради, міському відділу культури, громадській організації "Твоє нове місто", ТОВ "Новгородський ККГ", ПП "Техноком Н", міському управлінню житлово-комунального господарства. Ця підтримка - свідчення вашого небайдужого ставлення до книги і розуміння важливості розвитку бібліотечної справи у місті. Низький уклін і щира подяка за сприяння, підтримку та розуміння.

У цей день ми відзначаємо високу місію бібліотеки та бібліотекаря: інформувати та просвіщати, організовувати безперешкодний доступ до інформації та ресурсів для всіх громадян, допомагати і навчати орієнтуватися у потоці інформації, сприяти оволодінню навичками пошуку та використання ресурсів на різних носіях.

Бібліотечне обслуговування населення нашого міста здійснюють 9 бібліотек-філій.  Сьогодення ставить перед фахівцями бібліотек важливе і невідкладне завдання - виховання свідомого громадянина-патріота, формування у дітей та молоді почуття любові до України, готовності до використання громадянського і конституційного обов'язку щодо захисту національних інтересів, незалежності та цілісності держави.

Колектив централізованої бібліотечної системи Торецька перебуває в постійному професійному пошуку, використовуючи різноманітні форми і методи роботи, спрямовані, зокрема, на підтримку та розвиток творчої молоді.

Сьогодні ЦБС нашого міста розвивається як інформаційно-інтелектуальний центр, орієнтований на індивідуальне обслуговування користувачів, задоволення їхніх інформаційних, культурних, соціальних, дозвіллєвих запитів.

Якщо раніше бібліотеки були місцем, де просто можна було прочитати книжку, яка припала до смаку, або ж знайти потрібну інформацію, то тепер характеристика послуг, які надає бібліотека, значно розширилась. Заняття знайдеться для кожного, незалежно від вікової категорії, захоплень та вподобань - читацькі клуби, тренінги, майстер-класи, літературні вечори. Усе, чого душа бажає. Головне - знайти те, що підходить саме вам. Сьогодні при бібліотеках діють клуби: "Натхнення" (центральна бібліотека), "Джерельце" (бібліотека-філія №1 для дітей), "Берегиня" (бібліотека-філія №7), відеоклуб "Калейдоскоп" (бібліотека-філія №2); гуртки: "Умілі ручки" (бібліотека-філія №5), "Весела майстерня" (бібліотека-філія №8), "Фантазери" (бібліотека-філія №2), гуртки комп'ютерної грамотності "Ми все можемо" (бібліотека-філія №1 для дітей), "Персональний комп'ютер з нуля" (бібліотека-філія №2).

В цьому році на базі центральної бібліотеки планується відкриття молодіжної платформи "Територія інтелектуальної молоді". Ми прагнемо згуртувати активних, амбітних молодих людей, яким не байдуже майбутнє України.

Важливою подією цього року стала співпраця центральної бібліотеки з міжнародною гуманітарною організацією "Save the Children" за підтримки відділу культури Торецької міської ради в особі начальника відділу Олейнікова О.О. В рамках проекту "Мобільна бібліотека" від організації було запропоновано визначити 10 бібліотек нашої області, однією з них стала центральна бібліотека ЦБС нашого міста, робота якої спрямована на проведення заходів для дітей. Завдяки цьому проекту бібліотека отримала сучасну комп'ютерну техніку: проектор "Acer", екран мобільний напільний, принтер "Brother", акустичну систему, ноутбук "HP Intel Celeron", обладнання для бібліотеки, канцелярські товари, а також нову художню літературу для дітей та дорослих. Серед книг, якими поповнився бібліотечний фонд, - детективи, пригоди, повісті, фентезі, абетки і казки для самих маленьких, вірші сучасних українських і закордонних авторів. Отримана техніка дозволить демонструвати навчальні матеріали, проводити презентації, переглядати фотографії, відеозаписи та інше, урізноманітнити заходи, які проводяться в бібліотеці і виконувати їх на більш професійному рівні.

Бібліотеки ЦБС Торецька - постійні учасники регіональних, міських конкурсів. В обласному конкурсі читців "В сім'ї вольній новій", присвяченому пам'яті Т.Г. Шевченка, дипломом ІІІ ступеня була відзначена Рухленко Єлизавета, виступ якої надзвичайно вразив глядачів та членів журі.

Основою бібліотеки завжди були та є її фонди, які сьогодні своєчасно поповнюються завдяки підтримки Торецької міської ради, державної програми "Українська книга", всеукраїнської  акції "Книжка на схід", громадської організації "Твоє нове місто", благодійній діяльності небайдужих людей - читачів, письменників, пересічних громадян міста.
Бібліотечне обслуговування вдома, надання довідок по телефону, відправка і отримання повідомлень через електронну пошту, пошук інформації через Інтернет (для тих, хто не вміє чи не може робити це сам) - це далеко неповний додатковий перелік послуг, що робили впродовж року співробітники бібліотек.

Добрими  друзями бібліотеки протягом багатьох років залишаються: відділ освіти Торецької міської ради, музична школа ім. І. Карабиця, музичне училище, народний музей історії міста, Будинок народних традицій смт. Щербинівка, професійний ліцей, професійно-гірничий  ліцей, Донбаський державний коледж технологій та управління.

Від щирого серця вітаємо вас, шановні працівники бібліотек, читачі, усіх, хто любить і шанує книгу з Всеукраїнським днем бібліотек. Бажаємо, щоб ваша важлива праця на благо рідної Батьківщини та українського народу завжди була плідною та натхненною і дарувала лише радість та задоволення. Нехай ваше життя буде сповнено гордістю за свою Вітчизну, а ваші діяльність та досягнення примножать славу України!

Тож нехай віра про краще прийдешнє окриляє на нові звершення, добрі починання в ім'я демократичної та процвітаючої держави, надійної запоруки, добробуту й щасливого життя її народу.  Будьмо будівничими добрих справ на благо України та нашого рідного міста.
Зі святом вас!

Адміністрація ЦБС
м. Торецька.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: день библиотекаря, библиотеки
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама