Державні реформи в діях міського відділу освіти

03.04.2012
1209
0

Більша частина навчального року позаду. Чим живе сьогодні школа?

Швидкозмінність життя, властива сучасності,  енергія інноваційних перетворень та зрушень визначають собою філософію освіти, динаміку та вектор позитивних освітніх перетворень. Відповідаючи сучасними вимогам, освітня система на державному та регіональному рівнях, в умовах освітнього простору міста та окремого навчального закладу  переживає кардинальні змістовні та організаційні зміни.

Визначено державні пріоритети  - це якісна освіта та рівний доступ до неї на всіх рівнях. У рамках Програми економічних реформ "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" передбачено ряд державних заходів щодо реформування осві­тньої галузі. Метою реформи є підвищення конкурентоспроможності української освіти, інтеграція системи в єдиний європейський освітній простір. Міністр освіти молоді та спорту Дмитро Табачник поставив конкретні завдання на початку навчального року:   кожний  відділ освіти,  кожний  навчальний заклад  повинні усвідомлено   розробити  свою стратегію розвитку.  А це передбачає, насамперед, удосконалення  системи управління, забезпечення доступності до якісної освіти, підвищення  якості  освіти,  створення  активного  освітнього  середовища  тощо.

Реалізація цієї мети вимагає розвитку мережі дошкільних і позашкільних закладів, розроблення і впровадження нових підходів до виконання   завдань, у тому числі  й  щодо інтеграції в суспільство дітей з особливими освітніми потребами.  Важливо  розвинути   ексклюзивну  освіту, тому що  всі  діти незалежно від стану здоров'я мають  отримати якісну освіту.   

На  існуючий момент  у  місті сформовано оптимальну мережу  освітніх закладів, що цілком задовольняє  потреби населення. У рамках підвищення якості та конкурентоспроможності освіти дзержинським міським відділом освіти запланована низка заходів. Серед них - впровадження нового Державного стандарту початкової загальної освіти.   Оновлений Держстандарт дає набагато більше можливостей маленькому учневі розвивати себе.   Це не тільки англійська мова з першого класу і не тільки інформаційно-комунікаційні технології, це технології життєзберігаючого напряму.

Як ніколи актуальним є питання організації дошкільної освіти. На сьогоднішній день внесені зміни до Закону України "Про дошкільну освіту" у частині забезпечення обов'язковості здобуття дошкільної осві­ти дітьми п'ятирічного віку. Основною метою нововведення є створення рівних стартових умов для дітей до майбутнього навчання у  школі, формування культури поведінки, моральних почуттів. Досягнути  цю мету  допомагає   використання   різних  видів інноваційної  діяльності. Один з них - відкриття профільних груп. Сьогодні їх  функціонує 28 (35,4%).

З метою максимального охоплення дітей дошкільною освітою здійснюється   реорганізація  логопедичних груп і  груп для дітей із затримкою психічного розвитку в групи  загальноосвітнього типу, перепрофілювання середніх загальноосвітніх навчальних закладів у навчально-виховні комплекси, у складі яких функціонують дошкільні групи.

У загальній  середній освіті  реформування також пов'язане з   переходом на новий зміст  та термін навчання.  Діюча система освіти з 12-річним термі­ном навчання  змушена була у зв'язку  з  соціальним  замовленням  мобільно   й терміново  перебудовуватися на 11-річну. Це, звичайно, не могло не внести своїх коректив в організацію навчального процесу. Суттєвих змін зазнали зміст освіти та форми організації навчально-виховного процесу. Широкого застосування набули інноваційні  та інформаційно - комунікаційні технології.

Сучасна  освіта   без цього неможлива. Це не просто забезпечення комп'ютерами: кожен учень, кожен учитель школи повинні  мати   цілком сформовані  інформаційно-комунікаційні компетенції. Тому  у  місті  активно  втілюється Державна цільова програма впровадження в навчально-виховний процес інформаційно-комунікаційних технологій "Сто відсотків". П'ять освітніх закладів міста відібрані для проведення пілотної  моделі в рамках Національного проекту "Відкритий світ".

В умовах ринкових відносин  формується запит на новий тип освіти, що інтегрує традиційні для школи академічні знання з реальними.  Закладено нові підходи до організації освіти, яка має функціонувати як профільна, що створюватиме сприятливі умови для врахування індивідуальних особливостей, інтересів, потреб і нахилів учнів, для формування у школярів орієнтації на певний вид майбутньої професійної діяльності. Саме профільне навчання надасть можливість об'єднати переваги академічної і професійно зорієнтованої освіти, підготувати старшокласника до свідомого вибору професії, трудової діяльності в умовах ринку. Запровадження профільного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах  відбувається шляхом реалізації Державної цільової соціальної програми підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти на період до 2015 року. З 2011-2012 навчального року всі учні 10-11 класів охоплені профільним навчанням.

У зв'язку із запровадженням профільного навчання постає питання про активізацію роботи освітніх округів. Зараз їх у місті 6. На сьогоднішній день ми працюємо над розширенням мережі профільних класів, міжшкільних факультативів і курсів за вибором для дітей старшої школи.

Слід зазначити вагомість у процесі формування про­фільних компетентностей системно впроваджуваної та поширюваної в місті роботи щодо створення учнівської наукової спільноти.   Налагоджена система роботи  мережі міських секцій МАН за  різними  напрямками,   що дає вагомі результати. Я можу сказати, що  нам є чим пишатися. Тільки у поточному навчальному році серед 23 учасників міського рівня 18 вийшли переможцями.  Десятеро  з  них  було запрошено  для участі  на обласному  рівні, троє показали високі   результати.    Серед  них  -  Солопов Максим, який   буде захищати свою науково-дослідну  роботу  на засіданні малої академії наук у  м. Києві.

Якість освіти, якість навчання має складатися не тільки з кількості знань, які отримала дитина, а ще й у її соціалізації. Дуже важливо, як вона пристосовується до суспільства, до умов життя, до темпу того життя,  до   пості­йного оновлення інформації, яке є   ключовою  ознакою теперішнього  дня.

Інновацією в  освіті є  і організація зовнішнього незалежного оцінювання.  Для цього створений Український центр оцінювання якості освіти, незалежна структура, на яку не мають впливу ні школи, ні вищі навчальні заклади. Центр проводить незалежне тестування, результати якого є підставою для вступу до ВНЗ. Така органі­зація спонукатиме до того, що доступ до вищої освіти матимуть ті, хто насправді може і хоче вчитися. Результатом такої реформи освіти будуть  освічені професіонали і вища якість їхнього внеску у сус­пільство. Міським відділом осві­ти створюються всі умови для підготовки випускників  до ЗНО.

Робота освітян міста свідчить  про правильність  напрямків реформування осві­ти міста,  готовність педагогів  до творчого осягнення нового, до  забезпечення державного запиту  на освітні послуги.

О. Гарюк.  

Начальник міського відділу освіти.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: ГОРОО, образование, городской отдел образования, государственные реформы
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама