Герої живуть поруч

19.04.2011
1612
0

Учні ліцею під керівництвом викладача історії Г. О. Дмитрової систематично займаються пошуковою роботою з вивчення історії Донецького краю і нашого міста та знайомляться з біографіями уславлених земляків-дзержинців. Це особливо актyально сьогодні, коли Україна відзначатиме 20-річчя незалежності держави.

Особливо зацікавили учнів 1 курсу біографії наших земляків - Героя України М. Гриньова, вибійника шахти «Північна», родоначальника великомасштабного шахтобудівництва в Україні В. Білого, М. Рижкова - в минулому Голови Ради Міністрів СРСР, Наборського І. - гірничого майстра, учасника Великої Вітчизняної війни. В цьому їм допомогла книга нашого письменника В. Савченка «Наш Дзержинськ»,  де розповідається про уславлених земляків-дзержинців  Почесних громадян міста.

А один з наших земляків нещодавно прийшов на зустріч з учнями. Це чудова людина з активною громадською позицією - Шматок Олександр Федорович.




Шматок Олександр Федорович народився в нашому місті 18 серпня 1954 року. Закінчивши середню школу, він навчався в Слов’янському педагогічному інституті. В 1976 році, згідно з направленням, працював в школах Харківщини, потім повернувся у Дзержинськ і був призваний на строкову військову службу, де служив командиром взводу зв’язку у ракетних військах. Олександр Федорович згадує: «Служба нашого взводу в постійному русі - з одного відрядження в інше. Ми супроводжували та забезпечували спецзв’язком ешелони з секретною технікою, які йшли на випробувальні полігони в Семипалатинськ, Kaпустін Яр та інші».

Після звільнення в запас в званні старшого лейтенанта з осені 1982 року О. Шматок викладав фізику у Дзержинському професійно-технічному училищі № 73, а з 1983 року займав посаду заступника директора училища.

«Треба ж такому статися, - згадує Олександр Федорович, - мені прийшлось двічі проходити військову службу». В жовтні 1987 року старшого лейтенанта запасу О. Ф. Шматка міський воєнкомат направляє на ліквідацію аварії на Чорнобильської АЕС.

«До цього часу в Чорнобилі побувало вже багато дзержинців, в основному гірників, - уточнює Олександр Федорович, - Мене ж направили в військову частину 73413, де призначили заступником командира роти хімічного захисту з полі тичної роботи. На протязі трьох місяців особовий склад роти виконував завдання з дезактивації території. З особовим складом групи я здійснив 73 виїзди на проммайданчик ЧАЕС».

За виконану роботу Шматок О.Ф. нагороджений орденом «Трудова слава» III ступеню.

Після виконання завдання на Чорнобильської АЕС дев’ять років він працював в ПТУ № 73, а в листопаді 1996 року перейшов на пенсію по інвалідності. Але він і будучи на пенсії хотів бути корисним суспільству.

На громадських началах він керував Дзержинською міською організацією «Союз Чорнобиль України», відстоював права дзержинців-чорнобильців,  був частим гостем в навчальних закладах міста, передавав молоді свій багатий життєвий досвід, ділився пережитим. В 2004 році Шматку О.Ф. присвоєне звання «Почесний громадянин міста Дзержинська».

Все це він розповів учням - майбутнім електрогазозварникам та будівельникам. Олександр Федорович в емоційній, цікавій бесіді вчив учнів стійкості, вмінню долати труднощі, працювати над собою.

Було помітно, що в аудиторії панувала особлива атмосфера зацікавленості. Учні, затамувавши подих, слухали розповідь про участь в військових операціях в Афганістані, про те, як мужньо тримались наші воїни. Шматок О.Ф. довгий час працював викладачем фізики в ліцеї і переконував учнів, що тільки успішне навчання і праця дадуть змогу сьогоднішнім юнакам в майбутньому знайти своє місце в цьому непростому житті.

Олександр Федорович довів на власному прикладі, що, якщо людина дуже прагне досягти поставленої мети, то вона здолає всі перешкоди і труднощі.

Ця зустріч надовго залишиться в пам’яті учнів. Весь фактичний матеріал був узагальнений в творчій роботі учня 3 курсу Пурахіна Олександра «Місто трудових звершень», яка була надіслана для участі в ІІ турі конкурсу науково-пошукових робіт учнівської та студентської молоді.

Л. ОТЧЕНАШЕНКО.
Заступник директора з навчально-виховної роботи 
Дзержинського професіонального ліцею.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: известные дзержинцы, Лицей, автобиографии, встреча с героем
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама