Освіта міста: офіціально про важливе

03.05.2017
1427
0

Наша газета публікує багато матеріалів щодо розвитку освіти в місті та досягнень учнів та педагогів Торецька,  проте  існує чимало питань, які дуже цікавлять наших читачів-батьків. З найбільш  важливими з них ми  звернулись до очільника міського відділу освіти Володимира Миколайовича Орешкіна.

- Володимире Миколайовичу, наших читачів цікавить, як здійснюється державний контроль за діяльністю загальноосвітніх навчальних закладів?

- Відповідно до статті 40 Закону України "Про загальну середню освіту" основною формою державного контролю  за діяльністю  загальноосвітніх навчальних закладів є державна атестація закладу, яка проходить один раз на 10 років. У 2017 році державна атестація проводиться згідно з графіком у НВК "Художньо-естетична гімназія  - загальноосвітня  школа І ступеня", спеціалізованій загальноосвітній школі №3, загальноосвітніх школах №№16, 17,  дошкільних  навчальних закладах №№ 4,5.

- А які форми навчання передбачені для дітей із тимчасово непідконтрольних територій України та окупованої  території Криму?

- Для  цих учнів організовується дистанційна та екстернатна форма навчання. Дистанційне навчання запроваджено у Маріуполі, Покровську, Слов'янську, Краматорську та Бахмуті.  Екстернатною формою охоплено всього 29 осіб. 23 із них - це учні 9 класу, в тому числі 15 дітей проживають на тимчасово непідконтрольних територіях, 6 учнів - 11 класу, 5 із них проживають у Донецьку, Ясинуватій, Мар'їнському районі.

- Батьків  дуже цікавлять питання, пов'язані  з  ЗНО. Скажіть, будь ласка,  чим відрізняється  зовнішнє незалежне оцінювання цього року  від  минулорічного?  Наші  діти  будуть складати  іспити  у рідному місті чи  виїжджатимуть в інші міста області?

- Особливістю ЗНО 2017 року є те,  що всі предмети  зовнішнього тестування зараховуються як державна підсумкова атестація.  Тобто випускники шкіл отримають атестат тільки після  проходження  зовнішнього  незалежного  оцінювання.   Ще цього року не буде  звільнених від іспитів.  Для дітей з вадами здоров'я  на пункті тестування  створюватимуться належні умови. Наші діти  прийдуть до  НВК "Школа-ліцей"  для проходження  ЗНО з української мови, математики та історії України.

- Дуже важливим  є питання  функціонування  й розвитку  української мови.  Як його вирішуєте?

 - Даному питанню  ми  приділяємо  велику увагу.  На зміну регіональній  програмі функціонування  й розвитку  української мови,  яка завершила свою дію у 2016 році,  міським відділом освіти  розроблена  міська програма, яка охоплює всі сфери вжитку  державної мови: надання освітніх послуг у дошкільних, шкільних та позашкільних навчальних закладах,  роз'яснювальна робота серед  мешканців міста, популяризація  творів  українських письменників і поетів тощо.

- Цікаво було б дізнатися щодо профорієнтаційної роботи у навчальних закладах міста.

- Міський відділ освіти та навчальні заклади  підтримують тісний зв'язок з  міським центром  зайнятості населення,   який інформує про зміни  у ринку праці,   проводить   роз'яснювальну  профорієнтаційну освіту. Крім того,  ми   співпрацюємо з вищими навчальними закладами, серед яких Луганський національний університет ім. Т. Г. Шевченко, Національна академія сухопутних військ ім.гетьмана Петра Сагайдачного, Горлівський інститут іноземних мов, ДВНЗ "Донбаський державний педагогічний університет".

- Батьки та учні різних шкіл скаржаться на погане харчування.  Їжа не смачна та завжди холодна.

- Гаряче харчування в загальноосвітніх закладах міста забезпечує ФОП Сіобко Р. М., до штату якого належить штат кваліфікованих працівників харчоблоку. Харчування учнів здійснюється відповідно до орієнтованого десятиденного меню, яке узгоджено з управлінням Держпродспоживслужби Торецька  та міським відділом освіти.

У кожній школі наказом керівника призначена  особа, відповідальна за організацію харчування дітей та бракеражна комісія, одним із обов'язків  якої є ретельна перевірка   технології приготування їжі та якість. Видача готових страв відбувається після зняття проби медпрацівником закладу або відповідальною особою за організацію харчування. Результати  зняття проби в навчально-виховних закладах міста вносять до журналу бракеражу готової продукції.

Враховуючи, що питання організації харчування завжди важливе у діяльності загальноосвітніх навчальних закладів, міським відділом освіти приділяється особлива увага щодо покращення якості харчування, попередження спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь, забезпечення належного санітарно-епідеміологічного стану. З цього приводу систематично проводяться перевірки шкіл спеціалістами відділу за участю спеціалістів Торецької міської філії обласного лабораторного центру. В цьому навчальному році вже було проведено 50 перевірок, за результатами яких якість їжі, що готується у шкільних їдальнях, та обслуговування учнів відповідає установленим нормам і правилам.

- Що можна сказати відносно продажу у буфетах шкіл заборонених газованих напоїв, кондитерських виробів?

- Асортимент продукції в шкільних буфетах відповідає узгодженому переліку "Асортимент шкільних буфетів". Уся продукція забезпечена документами, які гарантують її безпеку та доброякісність.  Згідно з державними санітарними правилами і нормами забороняється продаж у шкільних буфетних пунктах газових напоїв, деяких кондитерських виробів. Тому у адміністрації загальноосвітніх закладів це питання завжди на контролі. Також під час багаторазових перевірок факт продажу недозволених продуктів та страв у шкільних їдальнях не виявлено.

- А як забезпечені харчуванням учні загальноосвітніх навчальних закладів та вихованці  дошкільних навчальних закладів пільгової категорії?

- Згідно з рішенням Торецької міської ради від 27.01.2017 № 6/94-11 "Про забезпечення харчуванням  дітей дошкільних навчальних закладів, учнів загальноосвітніх навчальних закладів Торецької міської ради Донецької області" діти навчально-виховних закладів міста з числа дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям", а також діти, один з батьків яких є учасником антитерористичної операції або загиблим під час проведення АТО забезпечені безоплатним харчуванням за рахунок місцевого бюджету. В загальноосвітніх закладах це 386 учнів. В дошкільних навчальних закладах - 80 вихованців.

Треба відзначити, що з березня цього року безкоштовним харчуванням охоплено в ЗОШ - 80 учнів, ДНЗ - 27 дітей, один з батьків яких є учасником АТО або загиблим під час проведення антитерористичної операції. У 2016 році для цієї категорії пільги передбачені   не було.

- Наближається  кінець навчального року. Розкажіть, будь ласка,   коли і як  він  закінчиться у школах міста?

- Навчальний рік  традиційно закінчиться  святом останнього дзвоника 26 травня. Державна підсумкова атестація випускників загальноосвітніх навчальних закладів I ступеня  відбудеться  з 10 по 20 травня,  II ступеня - з 29 травня по 15 червня, III ступеня - з 23 травня по 16 червня. Урочисті засідання педагогічних рад з нагоди вручення документів про освіту випускникам 9 класу будуть проведені 15 червня, 11-х класів - 24 червня.

-  І тепер до найбільш приємного. Напевно,  якісь заклади освіти в цьому році відзначають ювілейні дати?

- Саме так. 100-річчя  з дня заснування відзначає НВК "Художньо-естетична гімназія - загальноосвітня школа І ст.", 55 років - загальноосвітня школа №2, 40 років - загальноосвітня  школа № 7, 65 років - загальноосвітня  школа №12, станція  юних техніків, 50 років - дошкільні навчальні заклади №№4,8.

- Але ж крім цього, як нам відомо, днями Ви відзначили  свій ювілейний день народження. Тож  вітаємо  Вас та бажаємо здоров'я, оптимізму натхнення у реалізації  ідей і задуманих планів. Дякуємо  за  досить цікавий діалог.

Підготувала
Вікторія ШЕЯНОВА.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: образование, Орешкин В Н, интервью
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама