"Садочок - простір дружній до дитини"

17.02.2017
1887
0

Війна та криза, які тривають в Україні, призводять до переміщення великої кількості людей всередині країни та загострення соціальних і економічних проблем. Ця ситуація впливає на психічне здоров'я дітей. Дитячим садкам важко працювати у нормальному режимі, який дозволяє організувати належне виховання дітей, суттєво позначається на спроможності дитячих садочків працювати з проблемами, які постають перед дітьми.

Тому у 2016-2017 рр. ЮНІСЕФ реалізує проект "Сприяння соціальній згуртованості та інтеграції внутрішньо переміщених осіб на сході України". Один з компонентів проекту  спрямовано на підтримку якісної дошкільної освіти у п'яти східних областях України.

31 січня та 1 лютого на базі НВК "Школа-ліцей" за підтримки Всеукраїнського фонду "Крок за кроком" тренером Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Малєєвим Д.В. був проведений навчально-практичний семінар "Садочок - простір дружній до дитини". Метою семінару було створення безпечного інклюзивного середовища в дитячому колективі шляхом розвитку життєвих навичок, які сприяють єднанню спільноти, розумінню і цінуванню багатоманітності, толерантного ставлення до відмінностей, попередження проявів упереджень і дискримінації.

Під час проведення дводенного тренінгу вихователі та інші спеціалісти, що працюють з дітьми у дошкільних установах, навчилися використовувати стратегії розвитку позитивної самооцінки дітей для забезпечення позитивної комунікації з іншими дітьми та дорослими, використовувати практику ранкових зустрічей, обговорення проблемних ситуацій та розвитку навичок позитивного вирішення конфліктів.

Родзинкою тренінгового семінару стало ознайомлення з практичною методикою "Лялька, як персона", що допомогла педагогам зрозуміти значення емоційної грамотності та стратегії роботи з дітьми.

Використання цієї методики сприяє психологічному розвитку малюків, формує емпатію, допомагає організувати розмову серед дітей про складні питання, вчить позитивно сприймати себе, свою культуру, своє походження, сімейні обставини та водночас поважати, цінувати і пізнавати культуру, соціальну приналежність та сімейні обставини інших.

Тренінг удосконалив навички вихователів та адміністрації дитячих садочків щодо вирішення конфліктів у дитячому колективі, формування навичок позитивної самооцінки, навчання дітей, як виражати свої почуття, справлятися зі стресом та емоціями тощо. Залучення методичної служби міського відділу освіти, працівників інституту післядипломної педагогічної освіти дозволить забезпечити подальшу методичну підтримку навчально-виховного процесу у ДНЗ.

М. Клініна.
Методист міського методичного кабінету відділу освіти.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: семинар, тренинг, ВПЛ, дошкольное образование
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама