Творимо майбутнє, пам'ятаючи минуле

13.04.2017
1012
0

Творимо майбутнє, пам'ятаючи минуле

У Київі відбувся конкурс екскурсоводів музеїв.

Відродження України неможливе без пробудження національної свідомості народу. У народі говорять: "Хто не знає минулого, той не вартий майбутнього". Осередком збереження національної пам'яті є музеї, бо в них зберігаються пам'ятки історії, документи, світлини, різноманітні речі, які нагадують нам про минулі часи.

Розуміючи виховний потенціал шкільних музеїв, український державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді вирішив запровадити конкурс екскурсоводів музеїв навчальних закладів.

Перший тур конкурсу пройшов у всіх областях України, а вже 20-22 березня в Києві пройшов ІІ тур І Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів "Край, в якому я живу".

До столиці з'їхалися 66 учнів з різних куточків рідної Батьківщини. 20 березня у Київському міському будинку вчителя відбулося урочисте відкриття конкурсу. Метри екскурсійної справи привітали учнівську молодь, наголосили на важливості їх роботи, щиро побажали успіхів і перемог. Своїми виступами підняли настрій всім присутнім учнівські творчі колективи м.Києва.
А вже 21 березня показували свою майстерність учасники конкурсу, який проходив у секціях за профілями музеїв - етнографічний, військово-історичний та музеї історії навчальних закладів або історії освіти.

Нашу область представляли: у військово-історичному профілі - Скряга Анєтта (м.Краматорськ, Краматорський НВК (ЗОШ №32 - ДНЗ)) та в етнографічному профілі - Рухленко Єлизавета (м.Торецьк, ЗОШ І-ІІІ ступенів №20).

Кожен з конкурсантів намагався якнайкраще "прорекламувати" свій музей, показати його найцінніші експонати, викликати у присутніх бажання будь-що побувати у ньому. Перед журі постало нелегке завдання - обрати кращих із кращих. Всі виступи були достойні високих нагород. Учасники продемонстрували високу майстерність подання матеріалу, ведення діалогу з глядачами, навіть свої таланти: учасниця з Рівненської області показала чудові вокальні дані, а Рухленко Єлизавета прочитала власний вірш, присвячений темі її екскурсії. Виступ Скряги Анєтти викликав захват у присутніх своїм емоційним підйомом, вмінням тримати увагу присутніх.

Після конкурсу для його учасників було проведено екскурсії у музеях, у яких він проходив. Учасники конкурсу музеїв етнографічного профілю мали можливість не тільки ознайомитися з експозиціями Національного центру народної культури "Музею Івана Гончара", а й стати безпосередніми учасниками виступу фольклорного дитячого ансамблю. Всі із задоволенням прийняли запрошення стати в гурт до танцю. Учасники конкурсу військово-історичних музеїв ознайомилися з матеріалами Музею історії України у Другій світовій війні, піднялися на оглядовий майданчик і, можна сказати, подивилися на Київ з висоти пташиного польоту.
22 березня були підведені підсумки конкурсу. На жаль, учасникам із Донецької області не вистачило лише кількох балів, щоб стати переможцями. Це їх хоч і засмутило, але підняло бойовий дух: вирішили, що наступного року обов'язково виграють у конкурсі призові місця.

Т. Самойленко.
Керівник гуртка "Екологічне краєзнавство" та музею "Світлиця"
ЗОШ № 20.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: история, Музеи
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама