У Дзержинському професійному гірничому ліцеї відбувся І етап XV міжнародного конкурсу ім. Петра Яцика

18.11.2014
1048
0

Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика проводиться щорічно з 2000 року Міністерством освіти і науки України спільно з Лігою українських меценатів, Освітньою фундацією Петра Яцика із залученням центральних і місцевих органів виконавчої влади, а також громадськості. Мета цього конкурсу - сприяння утвердженню державного статусу української мови, піднесення її престижу серед учнівської молоді, виховання пошани до культури і традицій українського народу.

Щорічно Дзержинський професійний гірничий ліцей також приймає участь у цьому конкурсі. Підготовкою учнів до конкурсу займалась викладач української мови та літератури Дяденко Катерина Віталіївна. У конкурсі взяли участь 36 учнів ліцею.
Протягом двох годин учасники конкурсу виконували завдання, спрямовані на виявлення загального рівня володіння українською мовою. Учням було запропоновано, зокрема, записати іменники в родовому відмінку однини; підібрати відповідники фразеологізмів; від іменників утворити відносні прикметники; утворити синтетичні форми наказового способу дієслів; перекласти українською слова й вирази; підібрати синтаксичні синоніми до словосполучень і речень. До того ж конкурсантам було запропоновано написати твір-мініатюру, щоб виявити не лише їхні можливості вільного володіння українською мовою, а й уміння продемонструвати загальний кругозір, творчі здібності, обізнаність із художніми творами українського письменника. І етап конкурсу було проведено на високому рівні із належною підготовкою. Найвищий бал заробили такі учні:
1 місце - Кириченко Ганна;
2 місце – Павлюкова Ольга;
3 місце – Олійник Карина.
Сподіваємося, що наступного року кількість бажаючих пізнавати й проникати в дари мови, а не просто споживати їх, збільшиться. Кожен із нас повинен усвідомити, що саме мова є генетичним кодом нації, який поєднує минуле з сучасним, програмує майбутнє й забезпечує існування нації у вічності.

 І. Сюлєв
Заступник директора ДПГЛ з навчальної роботи

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: конкурс, ДГТ, студенты
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама