Грудне вигодовування

15.11.2011
1537
0

Материнське молоко є ідеальною їжею для немовлят. Здається, що всі це  розуміють, і це ні в кого не викликає сумнівів. І все ж частота природного вигодовування є недостатньою, значна частина малюків від 3 місяців життя вигодовується сумішами й іншими молочними продуктами.

Склад грудного молока є індивідуальним, залежить від харчового раціону матері, а крім того змінюється протягом доби і в динаміці лактації.

Найбільш очевидним є захисний ефект грудного вигодовування щодо інфекційних захворювань, насамперед, кишкових і респіраторних інфекцій. Порівняно з немовлятами, яких годували сумішами, відповідні показники захворюваності дітей на грудному вигодовуванні є істотно нижчими  незалежно від рівня розвитку країни. Так відмінності можна пояснити пасивним захистом слизових оболонок немовляти антитілами й іншими імунними факторами грудного молока, а також колонізацією новонародженої дитини мікрофлорою матері. Проте, крім цього, є докази позитивного впливу грудного молока на імунну систему малюків. Це може бути причиною того, що деякі патологічні стани, розвиток яких пов’язаний з імунними механізмами, такі, як, наприклад, бронхіальна астма й інші алергічні захворювання, цукровий діабет I типу, запальні захворювання кишок, деякі злоякісні хвороби тощо значно рідше трапляються у дітей, яких протягом першого року годували грудьми.

Грудне вигодовування впливає також на фізичний розвиток дитини раннього віку. Немовлята, яких годують грудним молоком, швидше збільшують масу тіла в перші місяці життя, однак порівняно з дітьми на штучному вигодовуванні вони є худішими і мають дещо менший зріст у віці 12 міс. Встановлення цієї особливості стало основною причиною розробки ВООЗ нових глобальних стандартів фізичного розвитку на основі відповідних показників популяції здорових немовлят, які перебували на грудному вигодовуванні. Відповідно до однієї з гіпотез саме відмінності у параметрах раннього фізичного розвитку визначають вищій ризик виникнення ряду медичних проблем, насамперед, ожиріння у більш пізньому віці.

Грудне вигодовування і годування грудним молоком є особливо важливим для передчасно народжених дітей, оскільки грудне молоко захищає й стимулює розвиток незрілого травного каналу, а також виконує чимало інших незамінних біологічних функцій.

Дотримання основних правил грудного вигодовування дозволяє ефективно підтримати лактацію і запобігти гіпогалактії в абсолютній більшості випадків.

Л. Федорічева.

Участковий педіатр.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: ребенок, молодая мама, беременность, грудное вскармливание
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама